Bojera muri per brenda

Bojëra e brendshme ka bërë një rrugë të gjatë në 32,000 vjet që kur kemi filluar ta përplasim atë në anët e mureve të shpellës. Ajo përzierje primitive e thëngjillit të thërrmuar, argjilës dhe palcës së kafshëve ka evoluar në një koktej të sofistikuar pigmentesh dhe rrëshirash të afta t’i rezistojnë pastrimit, njollave dhe mykut. Sot, bojërat renditen në mesin e materialeve më të dobëta për përmirësimin e shtëpisë – dhe të kursyeshme -, të lehta për t’u pastruar ose mbështjellë dhe shpejt për të transformuar pamjen dhe ndjesinë e një dhome me vetëm disa galona.
Kompanitë e bojrave vazhdojnë të azhurnojnë formulat e tyre, duke i bërë ato “të gjelbërta” duke hequr kimikate që nuk janë të shëndetshme për familjet tona dhe mjedisin, duke rritur ngjyruesit për ngjyrime më të gjalla dhe duke shtuar përbërës të teknologjisë së lartë për të siguruar një qëndrueshmëri më të madhe. Problemi është se, rreshtat e bojës tani janë mbushur me kaq shumë zgjedhje, sa është e vështirë të vendosësh se çfarë të blesh. Dhe nëse nuk e dini se çfarë ju nevojitet dhe ku ta gjeni, secila kanaçe duket pak a shumë e njëjtë.

Çfarë ka ne bojë?
Shumicat ndryshojnë midis markave, por të gjithë ndajnë këta përbërës.
Shtesa. Rritësit e performancës të tilla si agjentë antifoaming dhe mildescides.
Lidhësit. Rrëshira që e kthejnë bojën e lëngshme në një material të ngurtë në mur.
Tretësit. Tretësit që mbajnë lëngun e bojës derisa të jetë në mur. Uji është bartësi kryesor për latex, shpirtrat minerale për bojë vaji.
Ngjyrues. Ngjyrime të lëngshme që shtojnë ngjyrën në bojë.
Pigmente. Minerale pluhur që i japin bojës aftësinë e saj të fshehjes.

Sa të blejmë?
Një galon mbulon rreth 400 metra katrorë. Për të llogaritur sa të blini, ndani pamjet katrore të mureve dhe tavanit tuaj (minus dyert dhe dritaret) me 400.

Ku të përdorni secilën bojë
Zgjidhni bazuar në atë që është e rëndësishme në dhomë, qoftë ajo maskimi i dingave në muret e hollit, theksimi i ambienteve të dhomës së ndenjes, apo pastrimi i lehtë në banjë. Se si do të performojë një bojë ka të bëjë me shkëlqimin e saj. Bojrat me lajka, me shkëlqim të ulët përmbajnë minerale që ashpërsojnë sipërfaqen, duke krijuar një shtresë të barabartë që fsheh të metat. Bojrat me shkëlqim kanë më pak minerale dhe formojnë një përfundim më të butë, më të qëndrueshëm, por ato tregojnë papërsosmëri.

Çfarë duhet të përdorni në:
Dekoracion
Shkëlqim
Kjo bojë me shkëlqim, e përdorur në zbukurime dhe ndërtime, mund të marrë një rrahje që do të prishë bojën e sheshtë.
Shkëlqimi me bazë vaji ka një përfundim më të vështirë, më të pastrueshëm se çdo lateks me bazë uji.
Çfarë duhet të përdorni në: Banjë
Gjysmë Shkëlqim
Shkëlqim tradicionale për zonat e lagësht, sipërfaqja shkëlqim është e lehtë për të pastruar. Zgjidhni një mbrojtje ndaj mykut.

Çfarë duhet të përdorni në:
Holl
Shumë e hollë
Shkëlqimi më i popullarizuar për muret, lahet pa qenë shumë i shkëlqyeshëm. E shkëlqyeshme për zona me trafik të lartë dhe shkallë të prirura për gjurmë gishtash.

Çfarë duhet të përdorni në:
Dhoma gjumi
Saten, Mat
Këto përfundime i rezistojnë djegies, njollave me shkëlqim që ndodhin nëse një sipërfaqe fërkohet ose pastrohet në mënyrë të përsëritur. Shkëlqimi i ulët i saj jep një shkëlqim të ngrohtë.

Çfarë duhet të përdorni në:
Tavan
E plotë
Kjo bojë fsheh papërsosmëritë dhe ka një ton të barabartë që nuk tërheq vëmendjen. Shkëlqimi i pastër i vështirë është perfekt për tavanet, të cilat nuk janë të prirura për njolla. Bojrat e shitura posaçërisht për tavanet bëhen shumë të plota për të parandaluar njollat me shkëlqim që shpërqendrojnë.

BOJËRA ME BAZË UJI
Pjesa më e madhe e bojërave të mureve që shiten sot janë me bazë uji, kryesisht për shkak të lehtësisë së përdorimit. Nëse sipërfaqja juaj është veshur më parë me një produkt me bazë vaji, jini të kujdesshëm kur kaloni në bojë me bazë uji pasi mund të ketë probleme në ngjitjen. Në këtë situatë, rekomandohet larja e sipërfaqes dhe më pas ashpërsimi i saj me një letër zmerile të lëmuar mesatare dhe të lëmuar – duke e bërë atë të pastër, të thatë dhe të shurdhër në mënyrë që të parandaloni qërimin e veshjes së re.
Për ato raste kur një bojë me bazë vaji do të ishte tradicionalisht e preferueshme, por ju dëshironi një produkt me bazë uji, një numër i kompanive kanë futur “smalt të transmetuar nga uji” ose “alkidet e ujit”. Këto bojra duken dhe sillen shumë si opsione të bazuara në vaj, sepse ato kanë cilësi të mira të nivelimit për një përfundim të butë.

Avantazhet e bojrave me bazë uji:
● nuk kërkon një para-trajtim
● nuk ka rritje të mykut
● VOC të ulëta (nivele të ulëta të emetimeve toksike)
● pastrim i lehtë me ujë
● tharje të shpejtë
● një fund elastik, fleksibël, rezistent ndaj çarjeve
● mund të përdoret pothuajse në të gjitha sipërfaqet
● ngjyra e qëndrueshme me kalimin e kohës, nuk verdhohet ose zbehet në dritën e diellit
Disavantazhet e bojrave me bazë uji
● nuk priren të jenë aq të gjallë ose të pasur
● nuk janë aq të vjetra sa bojërat me bazë vaji ose uretani
● mund të delaminohet nga muret nëse lagët

BOJËRAT ME BAZË VAJI
Bojë me bazë vaji mund të përdoret pothuajse në të gjitha sipërfaqet dhe vlerësohet për qëndrueshmërinë e saj të lartë dhe përfundimin e pasur. Megjithatë, jini të kujdesshëm, pasi bojërat e vajit lëshojnë tym të fortë që mund të jenë dërrmuese dhe bojërat nuk mund të lahen me ujë. Nëse zgjidhni bojë vaji, tretës si terpentina janë të domosdoshëm për larjen e furçave ose materialeve të tjerë me bojë të padëshiruar mbi to.

Avantazhet e bojrave me bazë vaji:
● shkëlqim tërheqës
● e mirë për dhoma me lagështirë të lartë (p.sh. banjo ose kuzhinë)
● kohë më e gjatë e tharjes (e mirë për të bërë rregullime)
● “nivelim” i mirë (goditjet e furçave plotësohen për të krijuar një përfundim të butë)
● përfundim i fortë, i qëndrueshëm
Disavantazhet e bojrave me bazë vaji
● VOC-të mund të jenë të dëmshme për të marrë frymë
● proces i çrregullt
● vështirë për t’u larë
Bojë mat:
● është shkëlqimi më pak reflektues i disponueshëm
● ka një strukturë kadifeje
● ndihmon në fshehjen e papërsosmërive në mure dhe tavane
● ofron thellësi të madhe ngjyrash
● përgjithësisht konsiderohet shkëlqimi standard për muret
● ndonjëherë mund të jetë e vështirë për tu pastruar

Boja e hollë dhe boja e satenit (sateni është pak më i shkëlqyeshëm se boja e hollë):
● kanë pak reflektim
● ofrojnë qëndrueshmëri të përmirësuar
● përdoren shpesh në mjedise kërkuese, si kuzhina dhe banjo, ku dëshirohet pastrim i lehtë pa një përfundim shumë të shkëlqyeshëm
Bojë gjysëm shkëlqim dhe shkëlqim:
● e shkëlqyeshme për kuzhina, dyer, dritare, mure të theksuara dhe banjo
● janë shkëlqimet më reflektuese
● janë shumë të qëndrueshme dhe qëndrojnë deri në pastrime të shumta
● përdoren tradicionalisht në dërrasa, formime dhe dyert
● mund të bëjë një qëndrim, por gjithashtu të nxjerrë në pah papërsosmëritë

Showing all 13 results