Sprajt

Boja me spërkatje
Boja me spërkatje, e njohur gjithashtu si bojë aerosoli, është bojë që ruhet në një enë me presion dhe shpërndahet duke përdorur një valvul për të lëshuar një përzierje të bojës dhe një shtytësi, zakonisht gaz nën presion ose ajër të kompresuar. Rezultati është një mjegull e imët, madje edhe e cila zbatohet lehtësisht në një larmi sipërfaqesh. Lyerja me spërkatje është një nga tre metodat kryesore për aplikimin e bojës përveç përdorimit të një furçe boje ose një rul, dhe është përgjithësisht më e shpejtë, e pastër dhe më e lehtë për të arritur një shtresë uniforme.

Bojë me spërkatje filloi të bëhej një mik i palëkundur për të bërë vetë, kur artisti amerikan Francis Davis Millet zhvilloi një përzierje vaji dhe plumbi që mund të spërkatet për të shpejtuar përgatitjet për Panairin Botëror të Çikagos. Por ishte Edward Seymour ai që mendoi të përdorte një llak aerosol për të shpërndarë bojën. Në 1949, ai demonstroi një bojë të re alumini të dizajnuar për të përfunduar radiatorët në një shkallë të gjerë shpejt. Kanaçe me spërkatje me aerosol kishin qenë që kur inxhinieri norvegjez Eric Rotheim shpiku të parën në 1931 dhe Seymour thjesht po merrte përsipër këtë risi si një mënyrë për të shfaqur produktin e tij. Por ai ishte aq i intriguar nga kjo metodë e re e shpërndarjes së bojës saqë ai e drejtoi kompaninë e tij, Seymour nga Sycamore, që të kushtonte burime të konsiderueshme për të eksploruar potencialin e saj.

Pothuajse në të njëjtën kohë Seymour po punonte për kontributet e tij në bojë me spërkatje, Krylon dhe Crown Holdings Inc. secili po zhvillonte dizajne të reja të kanaçeve që përfundimisht krijuan cilindrat metalikë që ne përdorim sot. Ata ishin më të vegjël, më të lehtë, më të pastër dhe aplikonin një shtresë madje më shpejt sesa një furçë ose rul, duke i bërë ato projekte të vogla bojrash nëpër shtëpi shumë më të menaxhueshme. Dhe sapo industria prodhuese zbuloi përfitimet e saj, bojërat me spërkatje kaluan nga një shpikje e shkathët dhe e dobishme në një ndihmë të plotë industriale.

Sot, bojërat me spërkatje vijnë në smalt, njolla, banesa dhe shkëlqyes, dhe ka lloje të dizajnuara për pothuajse çdo sipërfaqe, duke përfshirë dru, metal, qelq, plastikë dhe muraturë. Me fjalë të tjera, nëse mund të lyhet, ka të ngjarë të ketë një bojë llak që mund të bëjë punën.

Ato kuti të kudogjendura, cilindrike që keni ulur rreth garazh përfaqësojnë një dizajn mjaft të thjeshtë. Ato zakonisht janë ndërtuar nga çeliku me matës të lehta ose alumini dhe përfshijnë një valvul, një tub zhytjeje dhe një bizele, secila prej të cilave do të diskutojmë më vonë në këtë pjesë.
Boja me spërkatje funksionon ashtu si funksionon sepse në të vërtetë është një kombinim i bojës dhe një shtytësi gazi. Gjatë procesit të prodhimit, kanaçet fillimisht mbushen me bojë dhe pastaj injektohen me shtytësin e gazit. Valvula më pas shtypet, duke bllokuar përbërjen shumë të kompresuar brenda kufijve të kanaçes. Dhe ky është gjeniu që qëndron pas efikasitetit të bojës me llak. Klorofluorokarburet ishin shtytësi i zgjedhur për shumicën e produkteve të shpërndara në aerosol, përfshirë bojën me spërkatje, deri në 1978, kur u ndalua pasi u zbulua se kontribuonte në zbrazjen e shtresës së ozonit. Kështu që industria u kthye në hidrokarbure – përbërës organikë të përbërë nga hidrogjen dhe karbon – si një alternativë deri në vitet 1980 kur u përcaktua se ato mund të shkaktojnë smog (butani, propani dhe metani janë disa shembuj të zakonshëm të hidrokarbureve). Sot, shumica e aerosoleve përdorin hidrofluorokarbure, të cilat përbëhen nga hidrogjen, fluor dhe karbon dhe paraqesin një rrezik shumë më të vogël për mjedisin sepse ato nuk përmbajnë elemente potencialisht të dëmshme si klori.

Përdorimet Kozmetike dhe Kulturore për Bojën me spërkatje
Artistët e grimit kanë adoptuar furça ajri, mjete të vogla me ajër, për aplikim personal të kozmetikës. Airbrushes përdorin ajër të kompresuar për të atomizuar përbërjen e lëngshme, ashtu si lënda djegëse në një kanaçe me bojë me spërkatje atomizon bojën me të cilën është përzier. Rezultati është një shtresë e hollë, e shpërndarë në mënyrë të barabartë e përbërjes që është shumë më e butë sesa mund të aplikohet me një furçë pluhuri. Rritja e televizionit me definicion të lartë, ku kamerat që nuk falin zbulojnë çdo të metë, ka kontribuar në popullaritetin e kësaj metode të aplikimit të make-up.
Ndoshta më dukshëm, artistët e grafiteve kanë përqafuar komoditetin e bojës me spërkatje si mediumin e tyre të zgjedhjes. Në vitet 1960 dhe ’70 kjo formë e shprehjes shpërtheu në Filadelfia dhe Qytetin e New York-ut ndërsa artistët filluan të krijonin murale shumëngjyrëshe, tematike në vende publike, veçanërisht në makinat e metrosë, si një mënyrë për të gjeneruar bujë për përpjekjet e tyre të tjera artistike. Meqenëse shumica e artistëve të rrugës veprojnë jashtë ligjit, natyra e lehtë dhe e lëvizshme e kanaçeve i bën ato një mjet ideal. Dhe boja me llak ofron një larmi ngjyrash të ndritshme, ngjitet mirë praktikisht në çdo sipërfaqe dhe siguron një mbulim të mirë brenda një kohe të shkurtër.

Graffiti, dikur një simbol i paligjshmërisë, ka evoluar në një formë elegant arti të plotë me shfaqje galerie, pjesë me dollarë të lartë, dhe madje edhe artistë të torturuar si Jean-Michel Basquiat i famshëm, puna e të cilit është shfaqur në muzetë në të gjithë botën. Edhe kompanitë e bojrave me spërkatje po ndihmojnë në ngritjen e artit rrugor në rrjedhën kryesore duke dhuruar produkte për projekte ligjore, në shkallë të gjerë.

Showing all 14 results