Frigorifer

Përpjekja e parë e njohur për të zhvilluar një frigorifer artificial u zhvillua në Skoci në Universitetin e Glasgow. Atje, në 1748, William Cullen ringjalli praktikën antike indiane-egjiptiane të ngrirjes së lëngut me anë të avullimit, megjithëse ai e përshpejtoi procesin duke zier eterin etilik në një vakum të pjesshëm (etil avullohet më shpejt se uji). Cullen e provoi këtë thjesht si një eksperiment, ashtu si bëri amerikani Oliver Evans, i cili projektoi një frigorifer tjetër në 1805. Makina e Evans, bazuar në një cikël të mbyllur të eterit të kompresuar, përfaqësonte përpjekjen e parë për të përdorur avuj të thjeshtë në vend të avullimit të një lëngu. Ndërsa Evans kurrë nuk e zhvilloi makinerinë e tij përtej fazës së prototipit, në 1844 një mjek amerikan me emrin John Gorrie në të vërtetë ndërtoi një makinë shumë të ngjashme për të siguruar akull për spitalin në të cilin ai punonte. Makina e Gorrie-s ajrin e kompresuar që ftohej më pas me ujë. Ajri i ftohur më pas u shpartallua në një cilindër motori dhe, ndërsa u zgjerua përsëri, temperatura e tij ra aq sa të mund të bëhej akulli.

Në 1856 një tjetër amerikan, Alexander Twinning, filloi të shiste një makinë ftohjeje bazuar në të njëjtin parim të kompresimit të avullit, dhe menjëherë pas kësaj Australian James Harrison zgjeroi modelin amerikan (që do të përdorej në shtëpi individuale) për paketimin e mishit dhe birrën- industritë e bërjes. Tre vjet më vonë, Ferdinand Carre rafinoi konceptin themelor që qëndron në themel të të gjithë këtyre frigoriferëve kur prezantoi amoniakun si një ftohës. Amoniaku përfaqësonte një përparim sepse zgjerohet më shpejt se uji dhe kështu mund të thithë më shumë nxehtësi nga rrethinat e tij. Carre gjithashtu kontribuoi në risi të tjera. Frigoriferi i tij funksiononte me anë të një cikli në të cilin një avull ftohës (amoniak) ishte zhytur në një lëng (një përzierje e amoniakut dhe ujit) që u ngroh më pas. Nxehtësia bëri që ftohësi të avullojë, duke krijuar kështu një efekt ftohës (pasi u avullua, ftohësi u kondensua në mënyrë që edhe një herë të mund të absorbohej në lëng, duke përsëritur ciklin). Makina e Carre jo vetëm që shitej jashtëzakonisht mirë, ajo gjithashtu përuroi ftohjen moderne duke azhurnuar konceptin e kompresimit të Evans dhe duke shtuar një ftohës më të sofistikuar. Këto përbërës mbeten baza e shumicës së frigoriferëve që përdoren sot.

Frigoriferët sot përbëhen nga disa përbërës themelorë: kabineti i jashtëm dhe dera, kabineti i brendshëm ose rreshtimi, izolimi i futur midis të dyjave, sistemi i ftohjes, ftohësi dhe pajisjet. Dollapi dhe dera janë bërë prej fletë metalike prej alumini ose çeliku që ndonjëherë ngjyroset. Metali zakonisht blihet në një spiral që futet direkt në procesin e prodhimit ose pritet në madhësi dhe ushqehet fletë pas fletë. Dollapi i brendshëm është bërë nga llamarina, si dollapi i jashtëm, ose prej plastike. Izolimi që mbush boshllëkun midis kabineteve të brendshme dhe të jashtme përbëhet nga tekstil me fije qelqi ose polifoam. Komponentët e sistemit të ftohjes (kompresor, kondensator, mbështjellje, fins) janë bërë prej alumini, bakri ose një aliazh. Tubacioni zakonisht është bakër, për shkak të duktilitetit të këtij metali – aftësisë së tij për tu përkulur pa u thyer.

Freoni mbetet ftohësi më i zakonshëm, dhe pothuajse të gjithë pajisjet e brendshme të mëdha (dyer dhe veshje kabineti) janë bërë nga plastika e formuar në vakum; Regjistrime më të vogla (ndarjet e gjalpit, tabaka me vezë, copa për sallatë) blihen si boshllëqe të vogla plastike ose në copa të para-formuara. Për sa i përket freonit, janë ndërmarrë disa hapa të ndërmjetëm për të minimizuar emetimin e CFC ndërsa studiuesit përpiqen të identifikojnë alternativa të sigurta të ftohësit. Projektimet e frigoriferëve janë përmirësuar për të zvogëluar sasinë e freonit të nevojshëm; janë instaluar sisteme të zbulimit të rrjedhjeve; mirëmbajtja ka qenë e kufizuar në personel të trajnuar, të autorizuar; dhe ftohësi rikuperohet dhe riciklohet kur është e mundur. Për më tepër, zëvendësimet afatgjata të freonit janë duke u eksploruar. Deri më tani, më premtuesja midis tyre është HCFC-22, e cila, megjithëse është akoma një klorofluorokarbon, përmban një atom hidrogjeni shtesë që zvogëlon kapacitetin e molekulës së zbrazjes së ozonit me 95 përqind. Ndërsa kostoja e tij (tre deri në pesë herë më e madhe se ajo e freonit) është problematike, HCFC-22 aktualisht po i nënshtrohet testeve për të përcaktuar toksicitetin e tij.

6 Llojet e Frigoriferëve
-Frigorifer ngrirës.                     -Frigorifer me dyer Franceze.
-Frigorifer me thellësi.              -Frigorifer Mini.
-Frigoriferi krah për krah         -Frigoriferi i ngrirjes së poshtme

Showing 1–24 of 41 results