Lavasovilje

Në thelb, një lavastovilje është një robot që pastron dhe shpëlarë enët e pista. Njerëzit duhet të ngarkojnë enët, të shtojnë detergjent, të vendosin ciklet e duhura të larjes dhe ta ndezin, por pjatalarësi përmbush një seri të tërë funksionesh në vetvete.

Një lavastovilje:
● Shton ujë
● Nxehtësia e ujit në temperaturën e duhur
● Hap automatikisht shpërndarësin e detergjentit në kohën e duhur
● Gjuan ujin përmes presionit për të pastruar enët
● Kullon ujin e ndotur
● Spërkatni më shumë ujë në enët për t’i shpëlarë ato
● Kullon veten përsëri
● Nxehtësia e ajrit për të tharë enët, nëse përdoruesi ka zgjedhur atë cilësim

Përveç kësaj, lavastoviljet monitorojnë veten e tyre për t’u siguruar që gjithçka po funksionon siç duhet. Një kohëmatës (ose një kompjuter i vogël) rregullon gjatësinë e secilit cikël. Një sensor zbulon temperaturën e ujit dhe ajrit për të parandaluar që lavastovilja të mos mbinxehet ose dëmtojë enët tuaja. Një tjetër sensor mund të tregojë nëse niveli i ujit bëhet shumë i lartë dhe aktivizon funksionin e kullimit për të mos mbushur lavastoviljen. Disa lavastovilje madje kanë sensorë që mund të zbulojnë ndotjen e ujit që del nga enët. Kur uji është mjaft i pastër, pjatalarëse e di që enët janë të pastra.

KUSH E SHPIKU LAVASTOVILJEN?
Makineritë më të hershme të larjes së enëve përfshinin një raft enësh në një gisht me një legen me ujë poshtë. Një maniak dore rrotulloi raftin e enëve, duke e spërkatur atë nëpër ujë. Kjo nuk ishte një mënyrë efikase ose efektive për larjen e enëve.
Josephine Cochrane shpiku lavastoviljen moderne në 1886. Cochrane ishte një shoqëri e pasur, shërbëtorët e së cilës vazhdonin ta copëtonin porcelanin e saj të hollë ndërsa e lanin me dorë. Ajo zhvilloi një sistem rack dhe jet uji që debutoi në Panairin Botëror të Çikagos 1893.Brenda një Lavastoviljeje
Megjithëse lavastoviljet janë të papërshkueshme nga uji, ato në fakt nuk mbushen me ujë. Vetëm një legen i vogël në fund mbushet. Atje, elementët ngrohës ngrohin ujin në 130 deri në 140 gradë Fahrenheit. Pastaj një pompë e shtyn ujin deri në avionët e ujit, ku nxirret jashtë dhe spërkatet me enët e ndyra. Mendoni për një çorape kopshti pa hundë – nëse vendosni gishtin e madh mbi fundin e zorrës, duke zvogëluar hapësirën për të dalë uji, ajo spërkatet me forcë. Presionet e lavastoviljes funksionojnë në të njëjtin parim. Forca e ujit bën që krahët që mbajnë fuqia spërkatëse të rrotullohen, ashtu si një spërkatës lëndinë.

Kur larja dhe shpëlarja ka mbaruar, uji kullon përsëri në pellg, ku pompa çon ujin nga lavastovilja. Në varësi të llojit të lavastoviljes, uji i kullimit mund të futet në tubat nën lavamanin tuaj, ose të ngjitet vetë në një lavaman.

Hapi i fundit në një cikël larjeje është opsional – cikli i thatë. Elementi i ngrohjes në pjesën e poshtme të lavastoviljes ngroh ajrin brenda për të ndihmuar enët të thahen. Disa njerëz thjesht i lënë të thahen pa nxehtësi për të kursyer energji.

Lavastoviljet nuk janë shumë komplekse mekanikisht. Në seksionin tjetër, do të hedhim një vështrim në pjesët kryesore të një pjatalarëse.
Lavastoviljet moderne funksionojnë të gjitha në të njëjtën mënyrë themelore. Edhe modelet më të lira bëjnë një punë të mirë në pastrimin e enëve. Kjo e bën blerjen e një çështje të gjetjes së veçorive që do të përdorni dhe shmangien e atyre që nuk ju nevojiten. Qëndrueshmëria, madhësia dhe komoditeti janë faktorët kryesorë që veçojnë një model nga një tjetër.

Madhësia
Lavastoviljet vijnë në një larmi të madhësive. Më të vegjlit janë lavastovilje në lavaman. Këto njësi futen në gjysmën e lavamanit të dyfishtë të kuzhinës, përdorin më pak ujë dhe mund të lajnë një ngarkesë të plotë në rreth 20 minuta. Kur nuk është në përdorim, një mbulesë në njësi e lejon atë të shërbejë si një countertop.
Madhësia standarde për një lavastovilje është 24 inç e gjerë. Sidoqoftë, njësitë 18 inç janë në dispozicion, të njohura ndonjëherë si lavastovilje”me madhësi apartamenti”. Natyrisht, sa më e gjerë të jetë lavastovilje, aq më shumë pjata mund të mbajë. Nëse keni një familje të madhe, një model 30 inç mund të jetë madhësia e duhur. Çfarëdo më e madhe se kaq, dhe ju me siguri po shikoni një lavastovilje komerciale.
Sirtari i gjellëve është një lavastoviljeje të vogël me madhësinë e një sirtari të madh kuzhine. Ai gjithashtu përdor më pak ujë dhe energji sesa një lavastovilje me madhësi të plotë dhe është i përshtatshëm për kuzhinat e vogla që nuk kanë hapësirë të mjaftueshme për një njësi të përmasave të plota. Ata gjithashtu vijnë në modele sirtarësh të dyfishtë që funksionojnë në mënyrë të pavarur.

Lavamanet dhe Raftet
Modelet e skajit të poshtëm kanë lavamane plastike, ndërsa disa njësi me çmim të mesëm dhe të lartë kanë pellgje çeliku inox. Në modele më të lira, copat e ushqimit vendosen në një filtër që duhet të pastrohet manualisht rregullisht. Modelet që janë më të shtrenjta kanë filtra vetë-pastrues, dhe disa përfshijnë mulli të vegjël që bluajnë copa të mëdha në mënyrë që të kullojnë me ujë të ndotur. Mbajtësit e enëve vijnë në shumë konfigurime. Sa më shumë që paguani për lavastovilje, aq më shumë fleksibilitet dhe rregullueshmëri do të merrni, me rafte të palosshme, teneqe palosëse, rafte shtesë dhe rafte të lëvizshme për ngarkimin jashtë makinës. Nëse keni enë të mëdha ose me formë të çuditshme që do të lani rregullisht, sillni ato në dyqanin e pajisjeve për t’u siguruar që ato të përshtaten në raftet.

Karakteristikat shtesë
Kontrollet dhe llojet e cikleve janë ndër veçoritë shtesë që mund të rrisin koston e një lavastoviljeje. Njësitë më të lira kanë kontrolle mekanike, duke përdorur një thirrës dhe një kohëmatës për të rregulluar ciklet e ndryshme. Kontrollet e butonave me lexime dixhitale dhe kohëmatës të kompjuterizuar janë më të kushtueshme, por ato nuk pastrojnë pjatat më mirë. Disa lavastovilje ofrojnë një kornukopi të opsioneve të ciklit, duke përfshirë mënyrat super të rënda të presionit të lartë, kristali / kina dhe pastrimi. Sidoqoftë, tre cikle themelore do të mbulojnë shumicën e nevojave tuaja për larjen e enëve: Të Lehta, Normale dhe Tenxhere & Tigan. Një cikël shpëlarjeje dhe mbajtjeje ju lejon të pastroni ushqim shtesë nga enët që do të qëndrojnë ulur në rondele për disa ditë para se të pastrohen. Cikli i tharjes se nxehtë i than enët më shpejt, por përdorni energji shtesë.

Lavastoviljet e shtrenjta mund të jenë elegant, me fronte të dizajnuara për t’u dukur si dollapët e kuzhinës. Shtypja e zhurmës mund të jetë me vlerë e kostos shtesë nëse kuzhina juaj është afër dhomës tuaj të ndenjes. Lavastoviljet që janë më të kushtueshme kanë izolim të rëndë ndaj zhurmës. Vini re se lavastovilje me bluarës për copa të mëdha ushqimi janë më të larta se ato pa to.

Showing all 18 results