Mikrovale

Furra me mikrovalë është një pajisje shtëpiake që ka revolucionarizuar kuzhinat moderne të shtëpive. Është krijuar për të gatuar ushqim shpejt duke përdorur rrezatim të veçantë elektromagnetik që ngroh objektet nga brenda. Është dizajnuar dhe përdoret kryesisht për të ngrohur shpejt ushqimet, dhe është më i përshtatshmi për detyra të tjera që marrin kohë si shkrirja e gjalpit ose ngrohja e ujit. Ndryshe nga furrat tradicionale, mikrovalët gatuajnë ushqim nga brenda sesa nga jashtë. Ndërsa është përdorur fillimisht në kuzhinat komerciale, tani është më e popullarizuara në shtëpi dhe në vendin e punës.

Si funksionon një furrë me mikrovalë?
Një mikrovalë funksionon duke dërguar valë elektromagnetike në një frekuencë prej 2.24 gigahertz dhe një gjatësi vale prej 12.2 centimetra përmes ushqimit. Kjo nga ana tjetër bën që molekulat e ujit në ushqim të dridhen, dhe fërkimi që rezulton me molekulat e tjera të ujit bën që ai të nxehet. Kjo është mënyra se si gatuhet ushqimi nga brenda në një mikrovalë. Është gjithashtu arsyeja pse ushqimi i ngrirë dhe ushqimi i thatë (siç është orizi) nuk gatuhen në mënyrë efikase: lagështia e ngrirë dhe objektet që nuk kanë lagështi nuk i përgjigjen shpejt ose në mënyrë uniforme rrezatimit të mikrovalës. Për të siguruar që ushqimi gatuhet në mënyrë më të barabartë, shumë furra me mikrovalë kanë një pjatë rrotulluese për ta kthyer ushqimin gjatë gatimit.
Të gjitha furrat me mikrovalë janë ndërtuar duke përdorur disa pjesë themelore. Këto përfshijnë një siguresë e cila është e lidhur me kordonin e rrymës; kjo mund të mbyllë mikrovalën në rast të mbinxehjes ose një qark të shkurtër. Pastaj është një transformator i tensionit të lartë i cili kalon energjinë elektrike në pajisjen tjetër, e cila është një magnetron; këto dy pjesë shërbejnë për të rregulluar nivelet e rrezatimit mikrovalë që janë të nevojshme për të gatuar ushqimin. Rrezatimi mikrovalë i krijuar në magnetron lëviz përmes një pajisje udhëzuese valësh e cila ndodhet mbi zgavrën e furrës ku vendoset ushqimi. Rrezatimi me mikrovalë më pas kalon përmes një tehe rrotulluese të trazuesit dhe lan ushqimin, duke bërë që ai të nxehet. Muret e zgavrës së furrës janë bërë prej metali për të pasqyruar rrezatimin përbrenda ushqimit. Ekziston një çelës sigurie në të gjitha furrat me mikrovalë moderne; kjo fik tërë energjinë e mikrovalëve sa herë që hapet dera e furrës. Mikrovalët kanë kohëmatës që ndalojnë automatikisht mikrovalimin pas një periudhe të caktuar kohe. Shumica e furrave moderne kanë orë, kohëmatës dixhitalë dhe pllaka rrotulluese të rrotullues për ta kthyer ushqimin gjatë gatimit; furrat moderne mund të programohen nga tastierat. Mikrovalët mund të kenë gjithashtu rafte dhe sensorë të lëvizshëm që janë krijuar për të parandaluar gatimin e tepërt.
Efikasiteti i energjisë
Shkalla e përdorimit të energjisë nga furrat me mikrovalë zakonisht varion midis 750 dhe 1100 watt. Kjo është më e lartë se një frigorifer, por më e ulët se hekuri i rrobave. Kilovat-orë për njësi përdorimi renditet në rreth 200 kWh, që është më shumë se një TV me ngjyra, por më pak se një furrë elektrike. Për të zierë një filxhan ujë, një furrë me mikrovalë përdor 25% më shumë energji sesa një sobë elektrike; megjithatë, kjo diferencë arrin në më pak se një dollar përdorimi të energjisë në vit. Nga ana tjetër, ri-ngrohja e ushqimit në mikrovalë, përdor 80% më pak energji sesa ri-ngrohja në një furrë konvencionale. Kjo konfirmon perceptimin se një nga përfitimet kryesore të mikrovalës është ri-ngrohja e ushqimit ose gatimi i porcioneve më të vogla.

Përfitimet e përdorimit të një furrë me mikrovalë
Furrat me mikrovalë janë më të shpejta se furrat konvencionale për gatim dhe ri-ngrohje. Disa vitamina ruhen kur ushqimi gatuhet në mikrovalë sesa kur gatuhet në një furrë të rregullt, sepse kohërat më të gjata të gatimit shkatërrojnë lëndët ushqyese të dobishme në ushqim. Furrat me mikrovalë përdorin vetëm energji elektrike, jo gaz, qymyr ose vaj, i cili zvogëlon gjurmën e tyre të karbonit dhe eliminon ndotjen përtej asaj që krijohet në prodhimin e energjisë elektrike. Mikrovalët nuk i nxijnë ushqimet, sidomos proteinat. Organizmat e rrezikshëm kanë më pak kohë për të lulëzuar me ushqim që gatuhet në mikrovalë sepse ushqimi sillet shpejt në një temperaturë të lartë dhe mund të shërbehet menjëherë.

Furra me mikrovalë është një pajisje shtëpiake që ka revolucionarizuar kuzhinat moderne të shtëpive. Është krijuar për të gatuar ushqim shpejt duke përdorur rrezatim të veçantë elektromagnetik që ngroh objektet nga brenda. Është dizajnuar dhe përdoret kryesisht për të ngrohur shpejt ushqimet, dhe është më i përshtatshmi për detyra të tjera që marrin kohë si shkrirja e gjalpit ose ngrohja e ujit. Ndryshe nga furrat tradicionale, mikrovalët gatuajnë ushqim nga brenda sesa nga jashtë. Ndërsa është përdorur fillimisht në kuzhinat komerciale, tani është më e popullarizuara në shtëpi dhe në vendin e punës.

Si funksionon një furrë me mikrovalë?

Një mikrovalë funksionon duke dërguar valë elektromagnetike në një frekuencë prej 2.24 gigahertz dhe një gjatësi vale prej 12.2 centimetra përmes ushqimit. Kjo nga ana tjetër bën që molekulat e ujit në ushqim të dridhen, dhe fërkimi që rezulton me molekulat e tjera të ujit bën që ai të nxehet. Kjo është mënyra se si gatuhet ushqimi nga brenda në një mikrovalë. Është gjithashtu arsyeja pse ushqimi i ngrirë dhe ushqimi i thatë (siç është orizi) nuk gatuhen në mënyrë efikase: lagështia e ngrirë dhe objektet që nuk kanë lagështi nuk i përgjigjen shpejt ose në mënyrë uniforme rrezatimit të mikrovalës. Për të siguruar që ushqimi gatuhet në mënyrë më të barabartë, shumë furra me mikrovalë kanë një pjatë rrotulluese për ta kthyer ushqimin gjatë gatimit.

Të gjitha furrat me mikrovalë janë ndërtuar duke përdorur disa pjesë themelore. Këto përfshijnë një siguresë e cila është e lidhur me kordonin e rrymës; kjo mund të mbyllë mikrovalën në rast të mbinxehjes ose një qark të shkurtër. Pastaj është një transformator i tensionit të lartë i cili kalon energjinë elektrike në pajisjen tjetër, e cila është një magnetron; këto dy pjesë shërbejnë për të rregulluar nivelet e rrezatimit mikrovalë që janë të nevojshme për të gatuar ushqimin. Rrezatimi mikrovalë i krijuar në magnetron lëviz përmes një pajisje udhëzuese valësh e cila ndodhet mbi zgavrën e furrës ku vendoset ushqimi. Rrezatimi me mikrovalë më pas kalon përmes një tehe rrotulluese të trazuesit dhe lan ushqimin, duke bërë që ai të nxehet. Muret e zgavrës së furrës janë bërë prej metali për të pasqyruar rrezatimin përbrenda ushqimit. Ekziston një çelës sigurie në të gjitha furrat me mikrovalë moderne; kjo fik tërë energjinë e mikrovalëve sa herë që hapet dera e furrës. Mikrovalët kanë kohëmatës që ndalojnë automatikisht mikrovalimin pas një periudhe të caktuar kohe. Shumica e furrave moderne kanë orë, kohëmatës dixhitalë dhe pllaka rrotulluese të rrotullues për ta kthyer ushqimin gjatë gatimit; furrat moderne mund të programohen nga tastierat. Mikrovalët mund të kenë gjithashtu rafte dhe sensorë të lëvizshëm që janë krijuar për të parandaluar gatimin e tepërt.

Efikasiteti i energjisë

Shkalla e përdorimit të energjisë nga furrat me mikrovalë zakonisht varion midis 750 dhe 1100 watt. Kjo është më e lartë se një frigorifer, por më e ulët se hekuri i rrobave. Kilovat-orë për njësi përdorimi renditet në rreth 200 kWh, që është më shumë se një TV me ngjyra, por më pak se një furrë elektrike. Për të zierë një filxhan ujë, një furrë me mikrovalë përdor 25% më shumë energji sesa një sobë elektrike; megjithatë, kjo diferencë arrin në më pak se një dollar përdorimi të energjisë në vit. Nga ana tjetër, ri-ngrohja e ushqimit në mikrovalë, përdor 80% më pak energji sesa ri-ngrohja në një furrë konvencionale. Kjo konfirmon perceptimin se një nga përfitimet kryesore të mikrovalës është ri-ngrohja e ushqimit ose gatimi i porcioneve më të vogla.

Përfitimet e përdorimit të një furrë me mikrovalë

Furrat me mikrovalë janë më të shpejta se furrat konvencionale për gatim dhe ri-ngrohje. Disa vitamina ruhen kur ushqimi gatuhet në mikrovalë sesa kur gatuhet në një furrë të rregullt, sepse kohërat më të gjata të gatimit shkatërrojnë lëndët ushqyese të dobishme në ushqim. Furrat me mikrovalë përdorin vetëm energji elektrike, jo gaz, qymyr ose vaj, i cili zvogëlon gjurmën e tyre të karbonit dhe eliminon ndotjen përtej asaj që krijohet në prodhimin e energjisë elektrike. Mikrovalët nuk i nxijnë ushqimet, sidomos proteinat. Organizmat e rrezikshëm kanë më pak kohë për të lulëzuar me ushqim që gatuhet në mikrovalë sepse ushqimi sillet shpejt në një temperaturë të lartë dhe mund të shërbehet menjëherë.

Karakteristikat e Sigurisë

Në përputhje me rregulloret e Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave, të gjitha furrat me mikrovalë moderne janë të dizajnuara me çelësa mbyllës të tepërt që ndalojnë procesin e mikrovalimit sapo të hapet dera. Disa vijnë me sensorë që zbulojnë nivelet e avullit ose temperaturës dhe ndalojnë gatimin në një pikë të caktuar për të parandaluar tharjen e ushqimit. Mikrovalët gjithashtu kërkohet të përmbushin një standard Federal i cili thotë se ato nuk mund të lëshojnë më shumë se 5 milliwatts rrezatim për centimetër katror përtej 2 inç nga njësia; kjo parandalon çdo dëm të mundshëm që mund t’u shkaktohet kardiakëve.

Efektet në ushqim dhe lëndë ushqyese

Furrat me mikrovalë mund të zvogëlojnë sasinë e vitaminave B, B1, C dhe E në ushqime. Furrat me mikrovalë gjithashtu mund të dëmtojnë përmbajtjen e proteinave dhe aminoacideve në mish dhe të zvogëlojnë vlerën ushqyese të ushqimit. Sidoqoftë shpesh është më mirë sesa zierja e të njëjtave ushqime, të cilat do të heqin edhe më shumë nga këto lëndë ushqyese sepse lëndët ushqyese humbasin gjatë ekspozimit të zgjatur ndaj nxehtësisë. Rekomandohet të mos përdorni furra me mikrovalë për të ngrohur qumështin e gjirit në shishe, sepse mund të zvogëlojë vlerën e tij ushqyese; këshillohet që në vend të kësaj të ngrohni qumështin e nënës nën ujë të nxehtë.

Këshilla të sigurisë për furrat me mikrovalë

  • Një furrë me mikrovalë nuk duhet të funksionojë nëse dera e furrës është dëmtuar ose ka probleme me mbylljen e saj të sigurt.
  • Objektet metalike nuk duhet të vendosen brenda furrave, përveç nëse ato janë caktuar si të sigurta për mikrovalët.
  • Lëngjet e nxehta brenda një furrë me mikrovalë duhet të trajtohen me kujdes, me gishta mbrojtës.
  • Furrat me mikrovalë duhet të pastrohen rregullisht dhe nuk duhet të përdoren kur janë bosh.

Në përputhje me rregulloret e Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave, të gjitha furrat me mikrovalë moderne janë të dizajnuara me çelësa mbyllës të tepërt që ndalojnë procesin e mikrovalimit sapo të hapet dera. Disa vijnë me sensorë që zbulojnë nivelet e avullit ose temperaturës dhe ndalojnë gatimin në një pikë të caktuar për të parandaluar tharjen e ushqimit. Mikrovalët gjithashtu kërkohet të përmbushin një standard Federal i cili thotë se ato nuk mund të lëshojnë më shumë se 5 milliwatts rrezatim për centimetër katror përtej 2 inç nga njësia; kjo parandalon çdo dëm të mundshëm që mund t’u shkaktohet kardiakëve.
Efektet në ushqim dhe lëndë ushqyese
Furrat me mikrovalë mund të zvogëlojnë sasinë e vitaminave B, B1, C dhe E në ushqime. Furrat me mikrovalë gjithashtu mund të dëmtojnë përmbajtjen e proteinave dhe aminoacideve në mish dhe të zvogëlojnë vlerën ushqyese të ushqimit. Sidoqoftë shpesh është më mirë sesa zierja e të njëjtave ushqime, të cilat do të heqin edhe më shumë nga këto lëndë ushqyese sepse lëndët ushqyese humbasin gjatë ekspozimit të zgjatur ndaj nxehtësisë. Rekomandohet të mos përdorni furra me mikrovalë për të ngrohur qumështin e gjirit në shishe, sepse mund të zvogëlojë vlerën e tij ushqyese; këshillohet që në vend të kësaj të ngrohni qumështin e nënës nën ujë të nxehtë.

Këshilla të sigurisë për furrat me mikrovalë
● Një furrë me mikrovalë nuk duhet të funksionojë nëse dera e furrës është dëmtuar ose ka probleme me mbylljen e saj të sigurt.
● Objektet metalike nuk duhet të vendosen brenda furrave, përveç nëse ato janë caktuar si të sigurta për mikrovalët.
● Lëngjet e nxehta brenda një furrë me mikrovalë duhet të trajtohen me kujdes, me gishta mbrojtës.
● Furrat me mikrovalë duhet të pastrohen rregullisht dhe nuk duhet të përdoren kur janë bosh.

Showing all 21 results