Sobe

Furra është një dhomë e izoluar termikisht e përdorur për ngrohjen, pjekjen ose tharjen e një substance,dhe që përdoret më së shpeshti për gatimin. Furrat profesionale industriale janë përkatësisht furra me qëllim të veçantë të përdorura në qeramikë dhe përpunimin e metaleve.
Një furrë është themeli i çdo kuzhine pasi aty do të bëhet pjesa dërrmuese e gatimit. Ekzistojnë një larmi e llojeve të ndryshme të furrave, të cilat kategorizohen nga mënyra se si gatuajnë ushqim dhe nga veçoritë shtesë që mund të kenë. Zgjedhja e një të duhur është thelbësore për të marrë rezultatet më të mira nga ajo. Çdo lloj furre ka disa pro dhe kundra të caktuara që mund të ndikojnë nëse është i përshtatshëm për ju.

Furrat me gaz
Furrat e gazit, siç mund ta merrni me mend, përdorin gazin si burimin e tyre të energjisë. Gazi që digjet është ai që krijon nxehtësinë për furrën. Ata shpesh janë më të lirë për t’u përdorur sesa homologët e tyre elektrikë, sepse ngrohin furrën në temperaturë më shpejt. Sidoqoftë, shumica e hapësirave të banimit të ndërtuara rishtas nuk përdorin gaz për arsye sigurie – veçanërisht blloqet e apartamenteve. Pajisja e një linje gazi mund të jetë jashtëzakonisht e shtrenjtë. Furrat e gazit priren të jenë pak më të kushtueshme përpara, por mund të rezultojnë në kursime më të mëdha në linjë. Disa gjithashtu pretendojnë se furrat me gaz janë më të mira në mbajtjen e lagështisë, duke i bërë ato më të mira për pjekjen e mishit.

Furrat elektrike
Furrat elektrike janë opsioni më i popullarizuar në treg. Ato janë mjaft të lira, të lehta për tu drejtuar, pastrohen lehtë dhe janë të përshtatshme për shumicën dërrmuese të nevojave për gatim në shtëpi. Furrat elektrike priren të prodhojnë një nxehtësi më të barabartë, pasi nuk ka asnjë burim nxehtësie. Kjo i bën ata të shkëlqyeshëm për pjekje. Nga ana tjetër, ato mund të jenë pak më të kushtueshme për tu drejtuar.

Furrat përçuese
Furrat elektrike mund të ndahen më tej në lloje të konvekcionit dhe përcjelljes. Konvekcioni kundrejt përçueshmërisë ka të bëjë me atë se si furra ngroh ajrin. Një furrë përcjellëse është lloji më i zakonshëm dhe nganjëherë quhet një furrë “konvencionale” . Një furrë përcjellëse nxehet nga poshtë lart. Ato janë përgjithësisht pa problem, megjithëse disa përdorues ankohen se lënë disa xhepa të ajrit më të ftohtë afër majës së furrës.

Furrat e konvekcionit
Furrat e konvekcionit qarkullojnë nxehtësinë me një ventilator në pjesën e pasme dhe janë krijuar për ta bërë temperaturën brenda furrës më të barabartë. Ventilatori mund ta bëjë një furrë elektrike më efikase, në mënyrë që ushqimi të gatuhet në një temperaturë më të ulët, duke kursyer energji dhe para. Nëse jeni duke përdorur një furrë konvekcioni, ia vlen të keni kujdes për lartësinë e anëve të pjatës tuaj në rast se nxehtësia qarkulluese përfundon duke e zvogëluar ushqimin tuaj.

Furrat e vetë-pastrimit
Një tipar shtesë i njohur është një mekanizëm i furrës vetë-pastruese. Të gjithë e urrejnë pastrimin e furrës së tyre, por këto modele të dobishme ju ndihmojnë të kaloni këtë punë të përditshme. Ekzistojnë dy lloje të furrës vetë-pastruese – pirolitike dhe katalitike. Furrat pirolitike nxehen në temperatura jashtëzakonisht të larta për të djegur njollat e ushqimit, kështu që përdoruesit thjesht duhet të heqin hirin nga fundi. Furrat katalitike janë të veshura me kimikate që thithin derdhjet e ushqimit para se të digjen. Ndërsa janë në mënyrë të padiskutueshme të dobishme, këto karakteristika janë të shtrenjta, dhe disa kanë të bëjnë me sigurinë e tyre.

Furrat me mikrovalë
Furrat me mikrovalë janë një lloj furre elektrike që ngrohin ushqimin duke përdorur valë elektromagnetike. Këto grimca lëkund ushqimi dhe fërkime shkakton ushqimin për të ngrohur. Ndërsa mikrovalë janë të njohur kryesisht si mjete për ngrohjeushqimi, në ditët e sotme ata mund të bëjnë shumë më tepër. Furrat me mikrovalë janë shumë të shpejta dhe me efikasitet në energji. Sidoqoftë, për detyra të tilla si pjekja ose skuqja, ato e kanë të vështirë.

Furrat pjekëse
Një furrë pjekëse është projektuar për të pjekur, avulluar ose gatuar ngadalë. Ato janë veçanërisht të dobishme gjatë pushimeve kur hapësira e furrës është e kufizuar. Shumë caktojnë një furrë pjekëse për mishin e tyre, duke liruar furrën e tyre kryesore për të gjitha pjatat anësore. Ndërsa nuk është një alternativë për një furrë, një pjekës mund të jetë një shtesë e vlefshme.

Furrat thekëse
Një furrë thekëse është pothuajse si një skarë portative. Siç sugjeron emri, ato janë ideale për të thekur, por mund të përdoren edhe për picat dhe sende të tjera të tilla. Përsëri, këto nuk janë alternativa për një furrë të plotë, por të kesh një të tillë mund të jetë shumë e dobishme, veçanërisht për familjet e mëdha.

Showing 1–24 of 60 results