Tharese Rrobash

Për shumicën prej nesh, një tharëse rrobash është një propozim mjaft i thjeshtë – është një kuti metalike që merr rroba të lagura dhe i bën ato të këndshme dhe të thata, kështu që ne mund t’i veshim ato. Ndryshe nga produktet e tjera të bardha siç janë frigoriferët dhe lavatriçet, tharësit e rrobave nuk ofrohen shumë në konsideratë për sa i përket larmisë ose ndryshimeve midis modeleve. Qëndrimi duket të jetë se nëse një tharëse mund të thajë rrobat më shpejt sesa dielli, atëherë është mjaft mirë.
Por, si me çdo pajisje, ka mjaft shumëllojshmëri që mund të gjendet në mesin e tharëseve të rrobave, pavarësisht nëse janë mundësuar, si janë të mëdhenj, apo ndonjë numër faktorësh të tjerë. Kështu që këtu është një udhëzues për llojet e ndryshme të tharësve të rrobave, dhe ndryshimet që mund të gjeni midis modeleve.

Ne do të trajtojmë secilën temë në rendin vijues:
● Kapaciteti i tharëses
● Opsionet e energjisë – Elektrike vs Gaz
● Llojet e tharesve
● Karakteristikat e tharëses

Kapaciteti i tharëses
Gjëja e parë që duhet të kuptoni kur bëhet fjalë për një tharëse rrobash është sa e madhe duhet të jetë. A po jetoni vetë në një banesë pak, apo pjesë e një familjeje të madhe? Sa veshje vishni ju dhe familja juaj (dhe më pas lani) në bazë javore? Përgjigjet e atyre pyetjeve duhet t’ju japin një ide të arsyeshme të mirë se çfarë madhësie duhet të keni tharësen e rrobave tuaja. Kapaciteti tenton të jetë nga 4-10 kg, por nëse nuk keni asnjë informacion për nevojat tuaja të kapacitetit, merrni parasysh këto dy këshilla:
● Së pari, kur një tharëse thekson kapacitetin e saj në kg, kjo i referohet peshës së rrobave sapo të thahen, jo ndërsa ato janë duke u lagur dhe drejt nga makina larëse.
● Së dyti, ekziston një rregull i dobishëm i arsyeshëm që thotë se kapaciteti i tharëses tuaj duhet të jetë dyfishi i makinës larëse. Ndërsa nuk keni nevojë të synoni saktësisht dyfish, thjesht mos harroni se tharësi juaj duhet të jetë pak më i madh se makina juaj larëse.
Si një udhëzues i përafërt për përmasat, merrni parasysh sa vijon
Opsionet e energjisë – Elektrike vs Gaz
E drejtë! Në opsionet tuaja se si ushqehet tharësi juaj. Vlen të përmendet se tharësi i rrobave tuaja do të jetë pajisja e vetme më e etur për energji në shtëpinë tuaj, me përjashtim të mundshëm të frigoriferit tuaj. Pra, mënyra se si ushqehet tharësi juaj mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në faturën tuaj të energjisë elektrike, për mirë ose për keq.

Dy opsionet tuaja janë energjia elektrike dhe gazi natyror, me dallimet që janë:
● Tharësi i gazit do të jetë pak më i shtrenjtë se homologu i tij elektrik, me shumën prej 100 dollarë apo më shumë.
● Sidoqoftë, i njëjti tharëse gazi do të paguajë vetveten disa herë duke qenë më efikas në energji dhe më lirë për të funksionuar.

Llojet e tharësve
Nëse po shikoni një tharëse elektrike, është e rëndësishme të dini se ka tre lloje të ndryshme – kondensatori me ajër, kondensator dhe pompë nxehtësie.

Këtu janë ndryshimet kryesore midis tharësve të gazit dhe anëtarëve të treshes elektrike:

Tharësit me gas
Tharësit e gazit përdorin gaz për të ngrohur aparatin dhe nga ana tjetër, përdorin më pak energji elektrike për të furnizuar pajisjen në krahasim me tharësit standardë. Për sa i përket kapacitetit të peshës së lagësht, prisni 4 kg deri 9 kg.
● Në përgjithësi më e lirë për të kandiduar
● Shpesh ngroh rrobat më shpejt sesa tharëset elektrike
● Kërkoni një shfryrje nga jashtë, pra jo ideale për apartamente të vogla

Tharësit me ventilim
Tharësit e ajrosur nxejnë ajrin dhe e kalojnë atë në kazan. Sapo ajri i nxehtë të bëhet shumë i lagësht për të tharë më tej, ai del nga kazani dhe zëvendësohet me ajër të ri dhe të thatë. Shumica e tharësve të ajrosur variojnë nga 3 kg deri në 9 kg kapacitet
● Lloji më i zakonshëm i tharëses së rrobave dhe gjithashtu lloji më themelor
● Në përgjithësi më e lirë për të blerë, por më e shtrenjtë për të drejtuar
● Merret me ajrin e lagur në një mënyrë relativisht joefikase, e cila mund të çojë në një dhomë lavanderie të qeshur
Tharësit me kondensim
Tharësit e rrobave të kondensatorit riciklojnë ajrin e nxehtë duke nxjerrë avullin e ujit nga ai dhe duke e dërguar përsëri përmes rrobave në tharëse, në vend që thjesht të nxjerrin ajrin e lagur siç do të bënte një tharëse ajri. Ndërsa kjo metodë e trajtimit të ajrit me lagështi nuk do të thotë lagështirë në dhomën tuaj të lavanderisë, nuk bën asgjë për vetë nxehtësinë, që do të thotë që rrobat tuaja do të jenë po aq të ngrohta sa të përdorni një tharëse ajri.
● Në përgjithësi është më e shtrenjtë për tu blerë sesa tharëse ajri
● Mos kërkoni aq ventilim sa tharëse, kështu që nuk jeni të kufizuar në vendin ku vendosni tharëse, e cila është ideale për jetesën në apartament
● Shumë e rëndë për tu montuar në mur, por mund të vendoset në një makinë larëse me ngarkesë të përparme

Tharës të kondensatorit të pompës së nxehtësisë
Tharësit e pompave të nxehtësisë janë një lloj tharëse kondensatorësh që riciklojnë nxehtësinë në procesin e nxjerrjes së lagështisë. Është një formë e vjetër e tharëses që duket se po rikthehet për shkak të dëshirës për pajisje më efikase të energjisë.
● Çmimi i blerjes është më i lartë se tharësit e ajrit ose kondensatorit
● Merr çmimin më të lartë të blerjes duke qenë jashtëzakonisht efikas në energji, megjithatë vlen të përmendet se do të duhen vite që kostoja më e lirë e drejtimit të kompensojë çmimin më të lartë
● Nuk shfryn ajrin e nxehtë ose avujt e ujit, kështu që nuk ka nxehtësi dhe lagështirë për dhomën tuaj të rrobave

Karakteristikat e tharëses
Ok, tani ne kemi mbaruar duke kaluar këtë, koha për të kaluar në tiparet e ndryshme që mund të gjeni në tharëse rrobash. Në një lajm të keq për ata me kuleta të vogla, tiparet janë vetëm një nga ato gjërat ku ju merrni atë që paguani. Një tharëse rrobash buxhetore do të ketë një buton startues, një buton ndalimi dhe një pjesë të vogël të cilësimeve të temperaturës. Tharëset afër majës së linjës ndoshta do të kenë, mes të tjerash, bateri çeliku inox, cikle të zgjatura rrotullimi, zgjedhje të shumta për temperaturën, mundësi cikli për lloje të ndryshme veshjesh, brava sigurie, funksione pa rrudha, etj.

Disa karakteristika kryesore për të parë çdo lloj tharëse përfshijnë:
● Vlerësimet e energjisë: shikoni për tharëse me efiçiencë të energjisë – sa më shumë yje aq më mirë! Ndërsa një tharëse me efikasitet energjetik mund t’ju kushtojë më shumë përpara, ajo mund t’ju ndihmojë të kurseni në planin afatgjatë me fatura më të lira të energjisë
● Madhësia: përveç kapacitetit të ngarkesës, është gjithashtu e rëndësishme të matni hapësirën ku dëshironi të vendosni një pasi jo të gjithë tharësit kanë të njëjtën madhësi
● Programet: ndërsa programi bazë mund të jetë i mjaftueshëm, ju mund të dëshironi të shikoni për modele që shfaqin programe shtesë të tilla si anti-rrudhë ose veshje sportive
● Filtër pëlhure: në mënyrë tipike duhet të pastrohet rregullisht, prandaj kujdes për tharëse me filtra të lehtë për tu përdorur
● Ndjesia automatike: është një tipar veçanërisht i dobishëm që ndalon automatikisht procesin e tharjes pasi të ndiejë se ngarkesa është e thatë, gjë që ndihmon për të mbajtur rrobat tuaja nga tharja e tepërt, si dhe për t’ju kursyer në faturat e energjisë elektrike
● Ekran elektronik: sa më i përparuar të jetë tharësi, aq më i teknologjisë së lartë do të jetë paneli i përparmë. Shfaqjet elektronike ju lejojnë të shihni me një shikim se sa kohë ka mbetur dhe kur sistemet e tilla si filtri i fijeve ose ena e ujit duhet të zbrazen
Natyrisht, disa nga tharësit më të shtrenjtë do të kenë disa veçori shtesë dhe disa nga tharësit më të lirë mund të dalin të shkurtër, por siç thamë më parë, rregulli është që ju të merrni atë që paguani. Gjithashtu nëse jetoni në një hapësirë më të vogël, përpiquni të gjeni një tharëse që mund të grumbullohet ose të vendoset në mur për të kursyer hapësirë.

Showing all 14 results