Boliere Uji

Ka shumë sisteme që ju duhen për të aplikuar në shtëpinë tuaj. Gjatë verës mund t’ju duhet një kondicioner ose një pompë nxehtësie. Gjatë muajve të ftohtë, shumica e pronarëve të shtëpive përdorin një kaldajë ose mbajtës ajri. Atëherë ju keni lavatriçe dhe tharëse, soba, frigoriferë etj. lista duket se do të vazhdojë përgjithmonë.
Por një gjë që pronarët e shtëpive me siguri e dinë është se ata kanë nevojë për ujë të nxehtë. Shumica e njerëzve kanë një ngrohës uji – ose në disa shtëpi një kazan (bolier) përdoret për të ngrohur ujin. A e dini se cilin sistem ngrohje po përdor shtëpia juaj për të ngrohur ujin tuaj? Ngrohja dhe kondicionimi i ekspertëve të shërbimit është këtu për të ndihmuar në sqarimin e ndryshimit midis dy sistemeve të ngrohjes së ujit.
Një ngrohës uji është një rezervuar depozitues që, po, ngroh ujë. Nxehtësia prodhohet ose nga djegia e gazit ose nga përdorimi i energjisë elektrike. Një ngrohës uji standard do të ngrohë ujin dhe më pas do ta mbajë atë në atë temperaturë derisa të përdoret uji, qoftë për një dush të ngrohtë, lavatriçe të ngarkuar me peshqirë, ose ndonjë nevojë tjetër për ujë të nxehtë. Ndërsa uji i nxehtë largohet nga rezervuari, uji i freskët i ftohtë hyn nëpër pjesën e poshtme të rezervuarit, kështu që ai gjithashtu mund të ngrohet për përdorim rreth shtëpisë tuaj.
Nga ana tjetër, një kazan (bolier) mund të ngrohë ujin që përdoret për të ngrohur shtëpinë dhe për të siguruar ujë të nxehtë. Një lloj tjetër kazan mund ta ngrohë ujin deri në pikën që shndërrohet në avull. Avulli ngroh ujin për shtëpinë por gjithashtu mund të qarkullojë në të gjithë shtëpinë dhe të sigurojë nxehtësi përmes radiatorëve. Një kazan (bolier) është gjithashtu në gjendje të ngrohë ajrin në një sistem ngrohje të ajrit të detyruar, ose të ngrohë dyshemenë në një sistem ngrohje rrezatues. Kaldajat janë sisteme ngrohje shumë të gjithanshme që ju japin rehati të madhe gjatë muajve të ftohtë të dimrit. Kaldaja e sotme është gjithashtu shumë efikase në energji.

Cfarë është një Bolier?
Emri është pak çorientues, sepse një kazan (bolier) në të vërtetë nuk vlon ujë. Në vend të kësaj, një kazan (bolier) e kthen ujin në avull. Kaldaja mund të përdoret për të jo vetëm ngrohjen e ujit, por edhe ngrohjen e shtëpisë tuaj dhe madje edhe gjenerimin e energjisë.
Kaldajat ngrohin ujin shumë shpejt, dhe si ngrohësit e ujit të nxehtë, janë në dispozicion në versione të cisternuara dhe pa rezervuar. Sidoqoftë, ndryshe nga ngrohësit e ujit të nxehtë, disa sisteme kazani vijnë me një cilindër për ruajtjen e ujit të nxehtë.

Llojet e Bolierëve
– Bolierët e Kombinuar(të nderthurur): Bolierët me kombinim furnizojnë me nxehtësi shtëpinë tuaj dhe me ujë të nxehtë. Nuk ka rezervuar me ujë të ftohtë ose cilindër me ujë të nxehtë, kështu që duhet pak hapësirë. Dhe furnizon me ujë të nxehtë të pakufizuar.
– Bolierët me rrjet: Një bolier me rrjet nuk kërkon një rezervuar me ujë të ftohtë, por ka një cilindër me ujë të nxehtë. Uji vjen direkt nga linja kryesore, pastaj nxehet dhe ruhet në cilindrin tuaj. Kapaciteti juaj i ujit të nxehtë është i kufizuar nga madhësia e tij nga të cilat ka mundësi dhe nëse mbaroni, do të duhet të prisni derisa ai ujë i ftohtë të nxehet dhe të ruhet përsëri.
– Bolierët konvencional (tradicionalë): Një bolier konvencional ka si një rezervuar me ujë të ftohtë dhe një cilindër me ujë të nxehtë, kështu që zë shumë më shumë hapësirë. Eshtë i shkëlqyer për shtëpi më të mëdha ku çezmat e shumta mund të hapen njëherësh. Një shembull mund të jetë kur një person mund të jetë duke larë pjatat, një person tjetër mund të jetë duke bërë dush ose duke larë në lavanderi.
– Bolierët me kondesim: Bolieri kondensues nuk është një lloj kaldaje, por më shumë një atribut që mund të ketë një bolier. Kaldajat kondensuese nganjëherë janë më efikase në energji sesa llojet e tjera, pasi ato ruajnë nxehtësinë që i shpëton kanaleve të gazit – për shfryrjen e gazrave toksikë të prodhuar gjatë ngrohjes së ujit me gaz – të pranishme në kaldaja jo kondensuese. Llojet e tjera të kaldajave gjithashtu mund të jenë njëkohësisht një bolier kondensimi.Mirëmbajtja e Bolierit
– Mirëmbajtja e duhur do të sigurojë që bolieri juaj të zgjasë sa më gjatë që të jetë e mundur. Nëse po mirëmbani vetë një bolier, këto janë fushat në të cilat do të doni të përqendroheni:

– Mbani pastër shfryrjet dhe gypat, nëse i keni.

– Kontrolloni nivelet e ujit çdo muaj – mungesa e ujit mund të shkaktojë dëme serioze.

– Kontrolloni për rrjedhje.

– Shkallëzimi – uji i nxehtë çon në grumbullimin e gëlqeres, të cilën do të dëshironi ta pastroni.
– Lubrifikoni pjesët lëvizëse çdo gjashtë muaj.
– Ndrroni ujin çdo gjashtë muaj dhe pastrojeni tërësisht.

Pyetjet e bëra më shpesh (FAQ)
1. Si cilësohet një bolier me ujë?
Një kazan elektrik me ujë, i quajtur gjithashtu një tenxhere (ose ibrik) termo, është një pajisje e vogël elektronike e konsumit që përdoret për zierjen e ujit dhe mirëmbajtjen e tij në një temperaturë konstante.
2. Si funksionojnë bolierat me ujë?

Kaldaja është pjesa më e rëndësishme e një sistemi të ngrohjes qendrore. Një valvul hapet, gazi hyn në një dhomë të mbyllur të djegies në bolier përmes shumë currilash të vogla dhe një sistem elektrik i ndezjes i ndez ato. Currilat e gazit luajnë në një shkëmbyes nxehtësie të lidhur me një tub që mban ujë të ftohtë

3. A është bolieri i njëjtë me ngrohësat e ujit?
Një ngrohës uji është një rezervuar depozitues që, po, ngroh ujë. Një bolier, nga ana tjetër, mund të ngrohë ujin që përdoret për të ngrohur shtëpinë dhe për të siguruar ujë të nxehtë. Një lloj tjetër bolieri mund ta ngrohë ujin deri në pikën që shndërrohet në avull.
4. A ju shkon më lire në qoftë se lini ujë të nxehtë gjatë gjithë kohës?
E vërteta e çështjes është se nuk ka shumë të ngjarë të jetë me kosto efektive për ta lënë ujin të qarkullojë gjatë gjithë kohës, përveç nëse e përdorni vazhdimisht, dhe pastaj do të shpenzoni shumë para për ujin tuaj të nxehtë pavarësisht.

Showing all 4 results