Rubineteri

Uji i rubinetit(uji i rrjedhshëm, uji i qytetit, uji i qytetit, uji komunal, uji i lavamanit, etj.) është uji që furnizohet në një çezmë (valvul). Përdorimet e tij përfshijnë pirjen, larjen, gatimin dhe larjen e tualeteve. Uji i çezmës së brendshme shpërndahet përmes “hidraulikëve të brendshëm”, i cili ka ekzistuar që nga antikiteti, por ishte në dispozicion për shumë pak njerëz deri në gjysmën e dytë të shekullit të 19-të kur filloi të përhapet në popullaritet në ato që janë tani vendet e zhvilluara. Uji i çezmës u bë i zakonshëm në shumë rajone gjatë shekullit të 20-të dhe tani mungon kryesisht tek njerëzit në varfëri, veçanërisht në Rezervimet Indiane në SH.B.A. dhe në vendet në zhvillim.
Uji i rubinetit shpesh kulturalisht supozohet se është ujë i pijshëm, veçanërisht në vendet e zhvilluara. Zakonisht është i pijshëm, megjithëse problemet e cilësisë së ujit nuk janë të rralla. Metodat e pastrimit të ujit shtëpiak siç janë filtrat e ujit, zierja ose distilimi mund të përdoren kur dyshohet në aftësinë e ujit të rubinetit. Zbatimi i teknologjive (të tilla si impiantet e trajtimit të ujit) të përfshira në sigurimin e ujit të pastër për shtëpitë, bizneset dhe ndërtesat publike është një nënfushë kryesore e inxhinierisë sanitare. Thirrja e furnizimit me ujë “ujë çezme” e dallon atë nga llojet e tjera kryesore të ujit të freskët që mund të jenë të disponueshëm; këto përfshijnë ujë nga cisternat që mbledhin ujërat e shiut, pompat e fshatrave ose pompat e qytetit, ujin nga puset, ose ujin e bartur nga përrenjtë, lumenjtë ose liqenet (potenciali i të cilave mund të ndryshojë).

Lloje të ndryshme të rubinetit
Një pjesë thelbësore e kuzhinës ose banjës tuaj, nuk do të mendonit se rubineti mund të vinte në shumë lloje të ndryshëm. Ka shumë lloje të ndryshme rubineti për të zgjedhur, dhe ata janë të ndryshme në një numër mënyrash – kryesisht stili, mënyra e punës dhe presioni i kërkuar. Këtu është udhëzuesi ynë i shpejtë për opsionet tuaja.

Rubineti Kolonë
Stilet më tradicionale, rubinetet kolonë janë stili klasik “i nxehtë dhe i ftohtë” – dy çezmat e ndara, një për secilën temperaturë.

Rubinetët mikser
Rubinetët mikser kanë dy doreza të ndryshme, një për ngrohje dhe një për të ftohtë – si rubinetët kolonë – por furnizimet përzihen brenda rubinetit dhe uji vjen nga një grykë.Rubinetët monoblokë
Rubinetët monoblok funksionojnë në një mënyrë të ngjashme me rubinetin mikser, në atë që furnizimet e ujit të nxehtë dhe të ftohtë përzihen brenda rubinetit, por temperatura dhe rrjedha kontrollohen vetëm me një dorezë – duke e përdredhur në të majtë ose në të djathtë rregullon temperaturën.

Mekanizmat

Larës
Rubinetët larës të kompresimit janë mekanizmi më i vjetër në dispozicion, dhe gjithmonë vijnë në formën e rubinetëve kolonë. Përdredhja e dorezës bën që një rondele të lëvizë lart e poshtë, e cila kontrollon se sa ujë rrjedh përmes.

Rubinetët disk
Rubinetët disk janë monoblokë me një formë të gjerë, cilindrike që përmbajnë dy disqe qeramike brenda. Secili disk ka një vrimë që lejon ujin të kalojë kur të dy janë në një linjë. Për shkak të metodës së thjeshtë të ndezjes / fikjes, ato nuk do të kërkojnë shumë kthim për të arritur fuqinë e plotë.

Rubinetët top
Rubinetët top janë monoblokë me forma të rrumbullakosura, pasi ato përmbajnë një top të zbrazët, i cili, kur lëviz, kontrollon temperaturën dhe fuqinë e ujit. Kjo lejon kontrollin më të madh mbi rrjedhën e ujit, por është edhe më e prirura për rrjedhje.

Rubinetët fishekë
Rubinetat e fishekëve mund të jenë monobllok ose mikser. Ato përmbajnë fishekë të cilët lëvizin nga e majta në të djathtë për të kontrolluar temperaturën, dhe lart e poshtë për të kontrolluar forcën e rrjedhjes.

Rubinetë presioni
Shumica e rubinetëve do të funksionojnë mirë, pavarësisht nga presioni i ujit në shtëpi, por disa – zakonisht rubinetët me një levë – do të kenë nevojë për një presion më të lartë në mënyrë që të punojnë siç duhet. Nga ana tjetër, rubinetët mikser me dy leva, do të kenë nevojë vetëm për presionin që furnizimet me ujë të nxehtë dhe të ftohtë të jenë të barabarta.
Kompania juaj lokale e ujit mund t’ju tregojë për presionin në shtëpinë tuaj, por, si rregull, një kazan kombinator do të sigurojë një presion të lartë të ujit ndërsa një sistem graviteti i vjetër – me një cisternë me ujë të ftohtë në papafingo dhe një rezervuar me ujë të nxehtë diku tjetër – kanë një presion më të ulët.

Rubinetave duhet t’i kushtohet vëmendje e kujdesshme kur dizajnoni dhe specifikoni punë të reja duke marrë parasysh cilësinë lokale të ujit, mirëmbajtjen dhe përdorimin e lehtë nga njerëzit me artrit ose lëvizshmëri të kufizuar.
Kur zgjidhni rubinetat, merrni parasysh:

● si dhe ku është montuar rubineti, për shembull çezmat e montuara në stol janë më të lehta për tu mirëmbajtur sesa çezmat e montuara në mur dhe mund të jetë më e lehtë për t’u përdorur për njerëzit me aftësi të kufizuara, por çezmat e montuara në stol mund të shkaktojnë dëmtime të ujit në stol nëse nuk janë instaluar mirë
● materiali i trupit, ‘trupat’ e rubinetit zakonisht bëhen prej bronzi, por trupat plastikë dhe çelik të pandryshkshëm mund të jenë më të mirë kur uji ka alkalitet të ulët ose përmban nivele të larta të kripërave minerale
● nëse rubineti përdor një rondele ose disk qeramik, rondelet janë të lira dhe të lehta për t’u zëvendësuar dhe priren të jenë më të gjata në ujë që përmban rërë, zhavor ose grimca të tjera (ujë lumi), por çezmat disk prej qeramike (përfshirë çezmat mikser) janë më të lehta për fëmijët dhe personat me aftësi të kufizuara për të përdorur dhe mund të kenë më pak kërkesa për mirëmbajtje nëse uji është pa grimca, por ka nivele të larta të kripërave minerale të tretura
● materiali i sediljes, sediljet prej çeliku të pandryshkshëm janë lehtësisht të disponueshëm dhe zgjasin më shumë se vendet prej bronzi, veçanërisht kur uji ka alkalitet të ulët ose përmban nivele të larta të kripërave minerale
● lloji i dorezave të tilla si kapaku, dorezat e levave dhe çezmat e mikserit janë më të lehtë për t’u përdorur për personat me aftësi të kufizuara dhe duhet të shmangen dorezat plastike
● përdorimi i rregullatorëve të rrjedhës në cilësi të dobët të ujit, gjë që mund të shkaktojë probleme të vazhdueshme të mirëmbajtjes
● mbizotërimi i shumë llojeve të llojit të mikserit mund të kërkojë mjete të posaçme për shtrëngimin e pajisjeve që lirohen.

● Pjesa e rubinetit që ktheni është fundi i sipërm i një vidhe që zbret në zorrën e rubinetit.
● Në fundin e poshtëm të kësaj vidhe është një rondele gome ose lëkure që shtyp deri në fund të tubit të ujit, duke parandaluar që uji të vijë më tej.
● Kur ndizni rubinetin, vida ngrihet, duke ngritur rondele me të dhe duke lejuar që uji të dalë nga tubi dhe të mbarojë përmes grykës.
● Kur fikni rubinetin, po vidhni rondele përsëri në tub dhe po prisni rrjedhën e ujit.

Nëse ka një rrjedhje, mund të jetë një nga disa problemet:
1. Rubineti nuk është ulur në mënyrë korrekt (nuk është i vendosur mjaft mirë),
2. Rubineti ka nevojë për zëvendësim (shkoni të blini një të ri! Ata janë shumë të lirë, kështu që blini disa rezervë, ose
3. ‘vendi’ ka nevojë për ‘shndërrim’ (mund të jetë pak i përtypur ose i veshur, ekziston një mjet i veçantë që mund të blini për ta bërë këtë). Alternuar dhe më shtrenjtë, thjesht mund të zëvendësoni të gjithë rubinetin.

Showing all 5 results