Kondicioner

Një metodë e hershme e ftohjes së ajrit siç praktikohej në Indi ishte vënia e dyshemeve të barit të lagur mbi dritaret ku ata ftohnin ajrin që vinte nga avullimi. Kondicionimi modern i ajrit kishte fillimet e tij në industrinë e tekstilit të shekullit të 19-të, në të cilën spërkatjet me ujë të atomizuar u përdorën për lagështimin dhe ftohjen e njëkohshme.
Në një kondicioner të thjeshtë, ftohësi, në një formë të lëngshme të paqëndrueshme, kalon përmes një grupi mbështjellësish avullues nëpër të cilët kalon ajri brenda dhomës. Ftohësi avullohet dhe, gjatë procesit, thith nxehtësinë që përmban ajri. Kur ajri i ftohur arrin pikën e ngopjes, përmbajtja e lagështisë së tij kondensohet në pendët e vendosura mbi mbështjellje. Uji rrjedh nëpër pendë dhe kullon. Ajri i ftohur dhe i dehidifikuar kthehet në dhomë me anë të një ventilator.
Ndërkohë ftohësi i avulluar kalon në një kompresor ku shtypet dhe detyrohet përmes mbështjellësve të kondensatorit, të cilat janë në kontakt me ajrin e jashtëm. Në këto kushte, ftohësi kondensohet përsëri në një formë të lëngshme dhe jep nxehtësinë që thithi brenda. Ky ajër i nxehtë nxirret nga jashtë dhe lëngu riciklohet në mbështjellëset e avulluesit për të vazhduar procesin e ftohjes. Në disa njësi, të dy grupet e mbështjellësve mund të ndryshojnë funksionet në mënyrë që në dimër, mbështjellësit e brendshëm të kondensojnë ftohësin dhe nxehtësinë në vend që të freskojnë dhomën. Një njësi e tillë njihet si pompë nxehtësie.

Sistemet alternative të ftohjes përfshijnë përdorimin e ujit të ftohur.
Uji mund të ftohet nga ftohësi në një vend qendror dhe të kalojë nëpër mbështjellje në vende të tjera. Në disa fabrika të mëdha një version i sistemeve të mëparshme të larjes së ajrit përdoret akoma për të shmangur sasinë masive të mbështjellësve të nevojshëm ndryshe. Uji mund të spërkatet mbi fijet e qelqit dhe ajri të fryhet përmes tij. Dehidifikimi është arritur në disa sisteme duke kaluar ajrin përmes xhel silice i cila thith lagështi, dhe në të tjerët, thithësit e lëngjeve shkaktojnë dehidrim.
Projektimi i sistemeve të kondicionimit të ajrit merr në konsideratë shumë rrethana. Një njësi e pavarur, e përshkruar më sipër, i shërben një hapësire drejtpërdrejt.

Sisteme më komplekse, si në ndërtesat e larta, përdorin kanale për të dhënë ajrin e ftohur.
Në sistemin e induksionit, ajri ftohet një herë në një impiant qendror dhe më pas përcillet në njësitë individuale, ku uji përdoret për të rregulluar temperaturën e ajrit sipas ndryshimeve të tilla si ekspozimi i dritës së diellit dhe hija. Në sistemin me tuba të dyfishtë, ajri i ngrohtë dhe ajri i ftohtë udhëtojnë përmes kanaleve të ndara dhe përzihen për të arritur një temperaturë të dëshiruar. Një mënyrë më e thjeshtë për të kontrolluar temperaturën është rregullimi i sasisë së ajrit të ftohtë të furnizuar, duke e prerë atë pasi të arrihet një temperaturë e dëshiruar. Kjo metodë, e njohur si vëllim i ndryshueshëm i ajrit, përdoret gjerësisht si në ndërtesa komerciale ose institucionale me shumë të larta dhe me ngritje të ulët.

Llojet e KondicioneraveKondicioner Portabël
Kondicioneri portabël është ndoshta më i njohuri për shumicën e konsumatorëve, këto njësi nuk kërkojnë montim të veçantë, por vijnë me një tub ajri fleksibël, i cili kalon nëpër një dritare ose vrimë në mur.
Në përgjithësi, diametri i tubit të ajrit është rreth 5 ″ dhe tubat janë rreth 2 – 3 m të gjatë. Kondicioneri shkarkon nxehtësi përmes këtij tubi kur është në përdorim. Për shkak se kompresori ndodhet brenda njësisë sesa në rastin e njësive të ndara, në një element të jashtëm, kondicionerët celular monobllok kanë disavantazhin e të qenit mjaft i zhurmshëm dhe i kufizuar në kapacitet. Nga ana tjetër ato nuk kërkojnë instalim dhe këto ditë janë relativisht të lirë për tu blerë. Megjithëse ka kondicionerë të shumtë celularë në treg, shumica dërrmuese janë njësi të vogla ose 9.000 ose 12.000 btu, ne shesim vetëm njësi mobile më të mëdha se 10.000 btu, thjesht sepse për shumicën dërrmuese të aplikacioneve modelet 9.000 btu janë thjesht shumë të vogla.

Kondicionerë të montuar në dysheme
Kondicionerët monobllok të montuar në dysheme janë instaluar kundër murit në të njëjtën mënyrë si një ngrohës magazinimi dhe ata janë tipikë dhe me madhësi të ngjashme me ngrohësit e magazinimit. Këta lloj kondicionerësh zakonisht kanë një strukturë të pompës së nxehtësisë, duke siguruar kështu ngrohje shumë me kosto efektive në muajt e ftohtë. Këta kondicionerë zakonisht kanë 2 tuba ajri që drejtohen drejtpërdrejt nga pjesa e pasme e njësisë, përmes murit, ku skajet zakonisht mbyllen me dritare të vogla.

Kondicionerë të ndërtuar në mur
Ndonjëherë janë quajtur si kondicionerë të murit të lartë, kondicionimi i monobllokut i montuar në mur është një zgjidhje e rregullt për ndërtesat e vjetra ku planifikimi nuk lejon instalimin e një njësie të jashtme kondensatori. Kondicioneri monobllok i montuar në mur ngjitet lart në mur dhe dy tuba ajri drejtohen nga pjesa e prapme drejtpërdrejt përmes murit. Disavantazhi i këtyre kondicionerëve është se ato janë pak më të mëdha në thellësi krahasuar me njësinë e montuar në mur të ndarë pasi kondensatori gjendet brenda njësisë së montimit në mur. Ato zakonisht kanë një pompë nxehtësie në mënyrë që ajri të nxehet në dimër, si dhe të ftohet në verë.

Ftohës vendesh (celularët industrialë)
Ftohja në vend mund të sigurohet nga këta kondicionerë të mëdhenj celular monobllok. Ato kanë strukturë të fortë ndërtimi, janë të fuqishme dhe të dizenjuara me rrota për tu vendosur në anije, varka dhe avionëve për të siguruar ftohje të përkohshme të ajrit të brendshëm. Ftohësit vendorë mund të përdoren gjithashtu për të siguruar ajër të freskët në proceset industriale. Ndryshe nga kondicionerët e vegjël portabël, ftohësit vendorë janë krijuar që të vendosen në ajrin e ngrohtë të jashtëm dhe të sigurojnë ajër të freskët në zonat që ata vetë nuk i zënë. Shumica kanë kapacitet për të dhënë ajër të ftohtë përmes një numri kanalesh pikërisht aty ku kërkohet ajri. ‘Tubat e hundës’ që janë zakonisht të pajisur në pjesën e përparme të këtyre njësive janë të ngurtë por të rregullueshëm, duke bërë të mundur që rrjedha e ajrit të ftohtë të drejtohet në një vend të paracaktuar.

Kondicionerët e Dritareve
Kondicionerët e dritareve ose ‘tronditësit e dritareve’ siç përmenden nga tregtia, dikur ishin konfigurimi më i përhapur i kondicionerit. Ato janë pothuajse standarde në apartamente, shtëpi, zyra dhe kabina në vendet mesdhetare dhe Lindjen e Mesme. Ata mund të qetësojnë ajrin, dhe kanë një regjim të pompës së nxehtësisë dhe një telekomandë. Disavantazhet kryesore të kondicionerëve të dritareve janë zhurma në rritje dhe nevoja e montimit në hapjen e dritares ose më zakonisht përmes një muri të ngushtë. Nga ana pozitive ato janë me çmim të arsyeshëm dhe të lehta për tu përshtatur. Kondicionerët e dritareve nganjëherë njihen si ‘përmes kondicionerëve të murit’, megjithëse ato zakonisht nuk mund të montohen në një mur më të trashë se 9” sepse atëherë thellësia shtesë e murit pengon dhe bllokon rrjedhën e ajrit nga shfryn anësore të njësive në pjesën e jashtme. Disa nga klientët tanë e kanë shumë më të lirë afatgjatë për të ekzekutuar dhe zëvendësuar kondicionerët e dritareve, për të instaluar dhe mirëmbajtur sisteme të ndara.

Kondicioneri I ndarjes së ajrit
Ekzistojnë një numër i llojeve të kondicionimit të ajrit që mund të përshkruhen si ‘të ndara’. Kondicionerët e ndarë përbëhen nga një përbërës i jashtëm dhe i brendshëm të cilët janë të lidhur me një kabëll elektrik dhe dy tuba bakri përgjatë të cilave ftohësi rrjedh në dhe nga përbërësit e brendshëm dhe të jashtëm. Pjesa më e zhurmshme dhe më e rëndë e kondicionerit që përmban kompresorin është jashtë ndërsa përbërësi i brendshëm është shumë më i lehtë dhe më i qetë dhe mund të vendoset (në varësi të modelit), në pothuajse çdo pjesë të hapësirës së ajrit të brendshëm.
Sistemet moderne të kondicionimit të ajrit janë të pajisura me telekomandë dhe zakonisht janë të pajisura me një pajisje të pompës së nxehtësisë për ngrohje në muajt e dimrit. Kombinimi i kontrolleve të sofistikuara dhe një pompë nxehtësie do të thotë që hapësirat e brendshme të ajrit mund të kontrollohen nga klima të cilët janë sistemet më moderne të kondicionimit të ajrit, duke e mbajtur temperaturën e dhomës brenda 1-2 gradë të cilësimit të temperaturës. Shumica e sistemeve të ndara të kondicionimit të ajrit tani kanë një numër mënyrash kontrolli dhe kohëmatës në mënyrë që funksionimi i njësisë të mund të programohet paraprakisht në detaje të konsiderueshme. Zakonisht mund të vendoset edhe drejtimi dhe funksionimi i lëkundjes së dritareve të shkarkimit. Në përbërësin e brendshëm ka gjithmonë një filtër të trashë ajri për të mbrojtur mbështjelljet nga grimcat e mëdha dhe shpesh ka edhe filtra të imët dhe pajisje për pastrimin e ajrit të ndërtuara për të hequr pluhurin e imët, tymin e duhanit, polenin e bimëve, aromat, ndotësit kimikë, etj.

Pyetjet e bëra më shpesh (FAQ)

1. Si mund të sigurohem që kondicioneri im të zgjasë sa më gjatë të jetë e mundur?
Gjëja më e mirë që mund të bëni për jetëgjatësinë e kondicionerit tuaj është që ai të kryejë serviset rregullisht nga një profesionist. Përveç kësaj, këtu janë disa këshilla për gjërat e lehta që mund të bëni për të shmangur riparimin e kushtueshëm të kondicionerit:

– Mbani gjethet dhe mbeturinat që të mos grumbullohen rreth njësisë tuaj të kondicionerit në natyrë. Ky veprim i thjeshtë parandalon bllokimin e papastërtisë në sistemin tuaj dhe mban të pastra shtigjet e rrjedhës së ajrit.
– Kur rregulloni shtrirjet e mobiljeve dhe instalimet e qilimave, sigurohuni që tavat e ajrit dhe kanalet të mos bllokohen.
– Përdorni perde që të krijoni hije në dritaret në perëndim dhe jug për të mbajtur nxehtësinë gjatë verës.
– Përdorni termostate të programueshme për të zvogëluar përdorimin e kondicionerit kur nuk është e nevojshme.

2. Cfarë nënkuptojnë vlerësimet e kondicionerit?
– Nëse po mendoni të instaloni një kondicioner të ri, ju ndoshta keni hasur në shumë pengesa vlerësimi në literaturën e shitjeve. Nëse për ju është gjithçka greke, këtu është një shpjegim i shpejtë i vlerësimeve të ndryshme:

– – EER (Raporti i Efiçiencës së Energjisë) është një matje e prodhimit të ftohjes së një kondicioneri të ndarë nga përdorimi i tij i energjisë, i llogaritur në kushte specifike të provës që përfaqësojnë ngarkesën kulmore. Një numër më i lartë nënkupton një sistem më efikas të energjisë.

– – SEER (Raporti i Efiçiencës së Energjisë Sezonale) mat efikasitetin e pajisjeve ftohëse, të llogaritura bazuar në një mesatare sezonale në vend të kushteve specifike laboratorike. Një vlerësim më i lartë SEER do të thotë se njësia është më efikase në energji.

– HSPF (Factor Performance Seasonal Performance Factor) mat efikasitetin e pompës së nxehtësisë të sistemit. Përsëri, një numër më i lartë do të thotë një njësi më efikase.

3. Si mund të ul kostot e energjisë gjatë përdorimit të kondicionerit?
– Meqenëse deri në 50% të konsumit të energjisë në ndërtesën tuaj përdoret nga sistemi juaj HVAC, është e mençur të kërkoni mënyra për ta bërë sistemin tuaj të përdorë sa më pak energji. Këtu janë disa këshilla:

– Përditësoni në një njësi më të re të kondicionerave me efikasitet të lartë. Sipas Agjencisë së Mbrojtjes së Mjedisit të SHBA (EPA), çdo dollar i investuar në efikasitetin e energjisë mund të prodhojë një kthim të dyfishtë ose të trefishtë të investimit. Azhornimi në pajisje me efikasitet të lartë mund të paguajë vetë në një periudhë çuditërisht të shkurtër.

– Kryeni një audit të energjisë për të përcaktuar nevojat tuaja të përdorimit, pastaj instaloni termostate të programueshme për të ulur përdorimin kur nuk është e nevojshme. Për ndërtesa më të mëdha, instaloni sisteme zonimi dhe Automatizimi Ndërtimesh për të pasur kontroll më të saktë mbi përdorimin e energjisë.

– Pastroni dhe rregulloni rregullisht sistemin tuaj. Sistemet e ndyra me pjesë të konsumuara duhet të punojnë më shumë për të prodhuar të njëjtat rezultate, dhe të përdorin më shumë energji në proces.

Showing all 9 results