Oxhaqe

Shumica e shtëpive në kohën e sotme kanë oxhaqe të instaluara brenda tyre në mënyrë që ta mbajnë shtëpinë të ngrohtë dhe të rehatshme, veçanërisht gjatë sezonit të dimrit.
Oxhaku është si një tub ose një kanal i ngjashëm me tunelin që shërben për qëllimin kryesor të transferimit ose shpërndarjes së gazrave të tymit, nxehtësisë dhe gripit nga sobat dhe zjarrit në atmosferë. Oxhaqet në thelb ridrejtojnë të gjitha tymrat e padëshiruara dhe tymi dalin jashtë pa përhapur ose lëshuar brenda hapësirës së shtëpisë tuaj.
Nga pikëpamja arkitektonike dhe estetike, oxhaqet shërbejnë një funksion shumë të rëndësishëm pasi që jo vetëm që duken vërtet bukur, por disa janë ndërtuar aq bukur sa që një shtëpi në të vërtetë duket e plotë me oxhak. Nëse ndonjë gjë, kjo thekson fuqimisht nevojën për të instaluar një oxhak me materiale shumë të qëndrueshme dhe cilësore kur ndërtoni një shtëpi ose rimodeloni një hapësirë ekzistuese.

Si Funksionojnë Oxhaqet?
Aq të thjeshtë sa duken oxhaqet, shumë njerëz shpesh pyesin me magjepsje se si funksionojnë me të vërtetë oxhaqet. Nëse do ta thuash thjesht, oxhaku juaj luan një rol shumë të rëndësishëm në mbajtjen e shtëpisë tuaj të ngrohtë dhe gjithashtu duke siguruar që vëndi ku ndizet zjarri (vatra) juaj të funksionojë siç duhet.
Shkenca që qëndron pas funksionimit dhe funksionimit të oxhaqeve është gjithashtu shumë interesante.
Siç u përmend më parë, oxhaqet në thelb ndihmojnë në heqjen e të gjitha gazrave nënprodukte nga ajri. Çdo vatër kërkon një oxhak, sepse duhet të ketë një dalje për transferimin e nxehtësisë, gazit dhe tymit. Një nga gurët themelorë më të mëdhenj për çdo oxhak është ‘rrjedha e ajrit’ pa të cilën nuk do të ishte saktësisht funksionale.
Ashtu si ajri i ngrohtë dhe i lagësht shpesh shpëton nëpër papafingo tuaj, në mënyrë të ngjashme, ajri i ngrohtë ose tymi ngrihen dhe dalin përmes oxhakut tuaj. Kjo është referuar si “efekti pirg”. Ajri që udhëton mbi oxhak quhet ‘drafti’. Çdo oxhak që funksionon mirë dhe i ndërtuar si duhet do të përbëhet nga një tërheqje e fortë që lejon tërheqjen e tymit dhe gazrave në atmosferë përmes oxhakut.

Ekzistojnë 4 faktorë kryesorë që ndikojnë në tërheqjen e oxhakut, përfshirë lartësinë e oxhakut, presionin e ajrit, kanalin e tymit dhe pengesat dhe dëmtimet. Këto 4 karakteristika kryesore së bashku ndikojnë në mënyrën se si funksionon oxhaku juaj dhe ju duhet ta kontrolloni nëse oxhaku juaj fillon të mos funksionojë ndonjëherë ose nuk lejon rrjedhjen e ajrit siç duhet.

Llojet e Oxhaqeve
Përveç oxhaqeve tradicionale me tulla që ndoshta gjithmonë i keni parë dhe keni dëgjuar, ekziston një larmi e llojeve të tjera të oxhaqeve që gjenden në shumë familje. Disa nga llojet më të njohura dhe të zakonshme të oxhaqeve përfshijnë:

Oxhak murature
Ky besohet të jetë lloji standard i oxhakut që ndërtohet zakonisht duke përdorur materiale si tulla, çimento, llaç, blloqe ose gurë. Oxhaqet e muraturave zakonisht shoqërohen me vatra muratimi që janë mure të thjeshta me dhëmbë ku krijoni zjarr në trungje druri.
E gjithë nxehtësia dhe tymi kalojnë lart përmes një kanali të ngjashëm me tunelin në çati dhe më pas dalin në atmosferë. Një tipar interesant i këtij lloji të oxhakut është se shpesh tullat që përdoren në ndërtimin e saj kanë aftësinë për të thithur nxehtësi. Kjo vjen vërtet në ndihmë, veçanërisht gjatë sezonit të dimrit pasi disa nga nxehtësia e thithur rrezatojnë në dhomat e tjera dhe i mbajnë ato të ngrohta.
Për më tepër, zjarret e këtyre oxhaqeve kanë vlerë dhe kuptim të mahnitshëm estetik, i cili mund ta bëjë hapësirën tuaj të duket e pabesueshme. Nëse oxhaku i muratuar në shtëpinë tuaj është një nga ata lloje të ndërtuar në mënyrë elegante dhe me stil, shanset janë që ai të ketë një vlerë të shkëlqyeshme rishitjeje.
Oxhaqet e muraturave janë me të vërtetë të qëndrueshme dhe mund të zgjasin për aq kohë sa shtëpia juaj, duke pasur parasysh që ju siguroni mirëmbajtjen e duhur, pastrimin e rregullt dhe përdorni llojin e duhur të aksesorëve. Sidoqoftë, oxhaqet e muraturave kërkojnë një themel super betoni dhe të fortë gjatë ndërtimit, sepse zakonisht peshon rreth 6 deri në 7 ton.

Oxhaqe metalikë
Këto janë mjaft të ngjashme me oxhaqet e muraturave, përveç që ato zënë shumë hapësirë dhe versionet më të mëdha të oxhaqeve mund të kushtojnë më shumë se llojet e fundit të oxhaqeve. Gjithashtu, vlera e tyre estetike nuk është aq e mirë sa ajo e oxhaqeve të muratuar.
Oxhaqet prej metali mund të jenë me dy mure ose me tre mure dhe shpesh janë të mbyllura brenda llojeve të ndryshme të mbështjellësve. Ato zakonisht janë të rrethuara në një rast oxhaku murature, një kornizë me një anë ose ndonjëherë edhe në një strukturë të plotë prej druri në mënyrë që të rrisin vlerën e saj estetike dhe tërheqjen.
Në një oxhak metalik me dy mure, ka izolim midis mureve, ndërsa, në një oxhak me tre mure, shtresat e murit përmbajnë ajër midis tyre, qëllimi i së cilës është të sigurojë izolimin dhe shpërndarjen e nxehtësisë.
Oxhaqet metalike zakonisht ndërtohen duke përdorur çelik inox të zhveshur që shpesh u pëlqen një numri të pronarëve të shtëpive sepse shumica e tyre me të vërtetë e pëlqejnë pamjen e teknologjisë së lartë të këtyre oxhaqeve. Një e keqe e këtyre oxhaqeve është se ato nuk janë aq ‘fleksibile’ sa oxhaqet e muraturave. Ata zakonisht janë të kufizuar në kënde 15 dhe 30 gradë. Llojet e ndryshme të shfryrjeve metalike të përdorura në këto oxhakë karakterizohen zakonisht nga lloji i karburantit që ata shterojnë.

Oxhaqe Të Ndërtuara Nga Fabrika / Parafabrikuara
Këto oxhakë janë më shumë nga llojet modernë, bashkëkohorë të oxhaqeve që do të gjeni në shumicën e shtëpive në kohën e sotme. Dizajni i oxhakut të ndërtuar në fabrikë ose i parafabrikuar është i ri dhe i modës dhe ato vijnë edhe me oxhakë të dizajnuar në mënyrë inovative.
Ky lloj oxhaku quhet kështu për shkak të dy arsyeve kryesore. Së pari, vatra e këtyre oxhaqeve është një kutinë e zjarrit që është fabrikuar nga fletë metalike dhe së dyti, këto oxhakë janë prodhuar ose ndërtuar në fabrika para se të dorëzohen në ndërtesat ose shtëpitë ku ato duhet të instalohen. Ju gjithashtu mund të zgjidhni nga një larmi materialesh të ndryshme që do të përdoren në ndërtimin e oxhakut, si dhe vatra.
Sidoqoftë, një gjë e rëndësishme që duhet të merrni në konsideratë para se të instaloni këtë lloj oxhaku është se oxhaku i tij nuk përshtatet me të gjitha llojet e oxhaqeve. Me fjalë të tjera, vatrat e parafabrikuara funksionojnë mirë vetëm me oxhakë të veçantë, prandaj është më mirë që të merrni vatrën e duhur. Ose merrni oxhakun dhe vatrën si një set ose lexoni plotësisht me specifikimet e përmendura në manualin e tyre të përdorimit.
Oxhaqet e ndërtuara në fabrikë janë një mundësi e shkëlqyer për ju, duke marrë parasysh që dëshironi një dizajn me pamje moderne që i përshtatet shtëpisë tuaj, dhe gjithashtu një që nuk do të digjte një vrimë në xhepin tuaj. Meqenëse kjo oxhak është i lehtë për t’u instaluar dhe gjithashtu siguron liri të shtuar për pronarët e shtëpive në drejtim të zgjedhjes së dizajnit të tyre krijues, është një zgjedhje mjaft popullore midis pronarëve të shtëpive.

No products were found matching your selection.