Panele diellore

Energjia diellore fillon me diellin. Panelet Voltaike Foto (të njohura edhe si “panele diellore”) përdoren për të shndërruar dritën nga dielli, i cili përbëhet nga grimca energjie të quajtura “fotone”, në energji elektrike që mund të përdoret për të furnizuar me ngarkesa elektrike.
Zhvillimi i energjisë diellore shkon prapa më shumë se 100 vjet. Në ditët e para, energjia diellore u përdor kryesisht për prodhimin e avullit i cili më pas mund të përdoret për të drejtuar makineri. Por, deri në zbulimin e “efektit fotovoltaik” nga Edmond Becquerel që do të lejonte shndërrimin e energjisë elektrike diellore të dritës së diellit. Zbulimi i Becquerel më pas çoi në shpikjen në 1893 nga Charles Fritts i qelizës së parë të vërtetë diellore e cila u formua nga veshja e fletëve të selenit me një shtresë të hollë ari. Dhe nga ky fillim modest do të lindte pajisja që ne e njohim sot si paneli diellor. Russel Ohl, një shpikës amerikan në listën e pagave të Bell Laboratories, patentoi qelizën e parë diellore me silic në botë në 1941. Shpikja e Ohl çoi në prodhimin e diellit të parë panel në 1954 nga e njëjta kompani. Panelet diellore gjetën përdorimin e tyre të parë të zakonshëm në satelitët hapësinorë. Për shumicën e njerëzve, paneli i parë diellor në jetën e tyre ndoshta ishte ngulitur në llogaritësin e tyre të ri – rreth viteve 1970! Sot, panelet diellorë dhe sistemet e plota të paneleve diellorë përdoren për të furnizuar një larmi të gjerë të aplikacioneve. Po, panelet diellorë në formën e qelizave diellore ende përdoren në llogaritësit. Sidoqoftë, ato po përdoren gjithashtu për të siguruar energji diellore në shtëpi të tëra dhe ndërtesa tregtare, të tilla si selia e Google në Kaliforni.

Panelet diellore mbledhin energji të pastër të ripërtëritshme në formën e dritës së diellit dhe e shndërrojnë atë dritë në energji elektrike e cila më pas mund të përdoret për të siguruar energji për ngarkesat elektrike. Panelet diellore përbëhen nga disa qeliza diellore individuale, të cilat vetë përbëhen nga shtresa silici, fosfori (që siguron ngarkesën negative) dhe borit (i cili siguron ngarkesën pozitive). Panelet diellore thithin fotonet dhe duke vepruar kështu fillojnë një rrymë elektrike. Energjia që rezulton e gjeneruar nga fotonet që godasin sipërfaqen e panelit diellor lejon që elektronet të rrëzohen nga orbitat e tyre atomike dhe të lirohen në fushën elektrike të gjeneruar nga qelizat diellore të cilat më pas tërheqin këto elektrone të lira në një rrymë të drejtuar. I gjithë ky proces njihet si Efekti Fotovoltaik. Një shtëpi mesatare ka më shumë se sipërfaqe të mjaftueshme të çatisë për numrin e nevojshëm të paneleve diellore për të prodhuar energji elektrike të mjaftueshme diellore për të furnizuar të gjitha nevojat e saj për energji elektrike të tepërt të gjeneruar shkon në rrjetin kryesor të energjisë, duke paguar përdorimin e energjisë elektrike gjatë natës. Përdorimi i paneleve diellorë është një mënyrë shumë praktike për të prodhuar energji elektrike për shumë aplikime. E qartë do të duhet të jetë jashtë rrjetit. Të jetosh jashtë rrjetit do të thotë të jetosh në një vend që nuk servisohet nga rrjeti kryesor i shërbimeve elektrike. Shtëpitë dhe kabina në distancë përfitojnë bukur nga sistemet e energjisë diellore. Nuk është më e nevojshme të paguhen tarifa të mëdha për instalimin e shtyllave të shërbimeve elektrike dhe kabllove nga pika më e afërt e hyrjes në rrjetin kryesor. Një sistem elektrik diellor është potencialisht më pak i kushtueshëm dhe mund të sigurojë energji për më shumë se tre dekada nëse mirëmbahet siç duhet.
Përveç faktit që panelet diellorë bëjnë të mundur jetesën jashtë rrjetit, mbase përfitimi më i madh që do të gëzonit nga përdorimi i energjisë diellore është se ai është njëkohësisht një burim i pastër dhe i ripërtëritshëm i energjisë. Me ardhjen e ndryshimeve globale të klimës, është bërë më e rëndësishme që të bëjmë gjithçka që mundemi për të ulur presionin në atmosferën tonë nga emetimi i gazrave serë. Panelet diellore nuk kanë pjesë lëvizëse dhe kërkojnë pak mirëmbajtje. Ato janë ndërtuar në mënyrë të ashpër dhe zgjasin për dekada kur mirëmbahen me korrektësi. E fundit, por jo më pak e rëndësishmja, nga përfitimet e paneleve diellorë dhe energjisë diellore është se, pasi një sistem ka paguar për kostot e tij fillestare të instalimit, energjia elektrike që prodhon për pjesën e mbetur të jetëgjatësia e sistemit, e cila mund të jetë deri në 15-20 vjet në varësi të cilësisë së sistemit, është absolutisht falas! Për pronarët e sistemit të energjisë diellore të lidhur me rrjetin, përfitimet fillojnë që nga momenti kur sistemi vjen në internet, duke eliminuar potencialisht faturat mujore elektrike ose, dhe kjo është pjesa më e mirë, duke fituar në të vërtetë pronarin e sistemit të ardhura shtesë nga kompania elektrike. Si Nëse përdorni më pak energji sesa prodhon sistemi juaj elektrik diellor, ajo energji e tepërt mund të shitet, ndonjëherë me çmim të lartë, te kompania juaj e ndërmarrjeve elektrike! Të tre llojet e paneleve diellorë janë panele diellore monokristalinë, polikristalinë dhe me film të hollë. Secila prej këtyre llojeve të qelizave diellore është bërë në një mënyrë unike dhe ka një pamje estetike të ndryshme. Lloji më i mirë i paneleve diellorë varet nga qëllimi i paneleve dhe se ku do të instalohen. Për pronat e banimit me një hapësirë ose pronë të madhe të kulmit, zgjedhja më e mirë e paneleve mund të jetë polikristaline. Këto panele janë më të përballueshmet për hapësira të mëdha dhe do të sigurojnë efikasitet dhe energji të mjaftueshme. Për pronat e banimit me hapësira më të vogla, monokristalina mund të jetë zgjidhja më e mirë. Këto panele funksionojnë mirë për ata që duan të maksimizojnë faturat e tyre të energjisë në një hapësirë të vogël. Panelet monokristalore dhe polikristalore janë përshtatje të mira për shtëpitë dhe ndërtesat e tjera të ngjashme. Panelet diellore me film të hollë nuk përdoren pothuajse asnjëherë në shtëpi sepse janë me efikasitet më të ulët. Në vend të kësaj, panelet diellorë me film të hollë janë perfekte për ndërtesat tregtare që nuk mund të trajtojnë peshën shtesë të paneleve tradicionale. Megjithëse filmi i hollë është më pak efikas, kulmet tregtare kanë më shumë hapësirë për të mbuluar më shumë çati me panele.

No products were found matching your selection.