Radiator per ngrohje

Në frymën e sezonit, gjatë javëve të fundit ne kemi prishur të mirat dhe të këqijat e llojeve të ndryshme të kaloriferëve që mund të hasni. Ngrohësi tjetër në listën tonë është ngrohësi i radiatorit, një mënyrë e modës së vjetër për të mbajtur familjen tuaj të ngrohtë.
Shpikur në mes të viteve 1800, koncepti i ngrohësve të radiatorit ka një histori të gjatë të mbajtjes së njerëzve të ngrohtë. Me kalimin e viteve, ky lloj ngrohës ngadalë ka evoluar në ngrohës me mirëmbajtje të ulët dhe me efikasitet energjetik që njohim sot.
Ndërsa padyshim që nuk është lloji më i popullarizuar i ngrohësit në ditët e sotme, ai ende funksionon shumë mirë për të mbajtur ju dhe familjen tuaj të ngrohtë. Le të hedhim një vështrim se si funksionon një ngrohës i radiatorit, pro dhe kundrat e zotërimit të një, dhe nëse është përshtatja e duhur për ju.

Si funksionojnë kaloriferët?
Ekzistojnë dy lloje kryesore të kaloriferëve të radiatorëve për të cilët duhet të dini – elektrik & me avull.

Radiatorë me avull
Radiatorët me avull punojnë duke zierë ujë për të krijuar avull. Ky avull pastaj udhëton lart një sërë tubash në radiator, i cili nga ana e tij, ngroh dhomën përmes rrezatimit dhe konvekcionit. Ndërsa avulli udhëton nëpër njësi, ai ngadalë ftohet dhe kthehet në kondensim. Kjo kondensim pastaj kalon nëpër njësi, duke përfunduar se udhëton përsëri në kazan, ku në fund të fundit kthehet përsëri në avull.
Kjo është metoda e ngrohjes së radiatorit të modës së vjetër. Nuk do të jetë e mundur që ju të gjeni këtë lloj sistemi në shtëpitë e ndërtuara rishtas. Sidoqoftë, ky lloj kalorifer radiatori është ende në përdorim në të gjithë botën sot, por nuk është më metoda e preferuar për ngrohjen e shtëpisë tuaj.
Ekzistojnë disa versione të radiatorëve me avull që mund të zgjidhni, nëse keni vendosur që kjo është mënyra juaj e preferuar e ngrohjes.

Këto opsione do të përfshinin:● Sisteme qëndrimi të lira prej gize:
Versioni më i vjetër i një kaoriferi radiatori, sistemi prej gize është shumë efikas në ngrohjen e dhomës. Sidoqoftë, ajo gjithashtu zë hapësirën më të madhe dhe nxehet më gjatë. Pavarësisht nga këto dy dobësi të dukshme, mënyra se si është projektuar lejon që sistemi prej gize të mbajë gjithashtu atë nxehtësi për periudhën më të gjatë kohore.
● Sistemet e avullit të bazës
Për të mos u ngatërruar me kaloriferët tuaj elektrik të bazamentit, ky lloj radiatori me avull punon në të njëjtën premisë të ngritjes së avullit dhe rënies së kondensimit, megjithatë, ato zënë shumë pak hapësirë në shtëpinë tuaj. Ju mund t’i drejtoni ato përgjatë bazave të shtëpisë tuaj në një mënyrë shumë diskrete.

● Sistemet qeramike

Ky është versioni më i ri i një radiatori me avull. Ndryshe nga paraardhësit e tij, nuk është nxehtë kur e prekni dhe është më efikas në furnizimin me nxehtësi të qëndrueshme. Nëse do të zgjidhnit një radiator me avull për të ngrohur shtëpinë tuaj, ky do të ishte ai që duhet të kërkoni.

Radiatorë elektrikë
Ky lloj radiatori ndërtohet zakonisht në mënyrë të ngjashme si një radiator me avull; megjithatë ato shfrytëzojnë një metodë tjetër për krijimin e nxehtësisë. Në bërthamën e një kaloriferi të radiatorit është një rezervuar metalik i mbushur me një vaj mineral të veçantë.
Ky vaj mineral, i referuar më me vend si “vaj termik” ose “vaj transferimi i nxehtësisë”, nuk digjet gjatë procesit të ngrohjes, kështu që nuk ka nevojë për rimbushje ose zëvendësim. Ka një pikë të lartë vlimi në mënyrë të padëshirueshme dhe kapacitet specifik të nxehtësisë, i cili lejon që vëllime të vogla të vajit të lëshojnë sasi jashtëzakonisht të larta të energjisë termike pa avulluar. Avullimi bën që nivelet e pasigurta të presionit të grumbullohen në hapësira të mbyllura, kështu që mungesa e tij nga ky proces i bën kaloriferin e radiatorit shumë më të sigurt.
Në pjesën e poshtme të kaloriferit është një element ngrohës i ngjashëm me atë që gjendet brenda një sobë elektrike. Furinizohet me energji elektrike dhe përdoret për të ngrohur vajin. Pasi vaji të nxehet, ngrohtësia konvektohet në të gjithë trupin e ngrohësit, duke ngrohur muret e tij. Nxehtësia pastaj kryhet përmes mureve metalikë dhe rrezatohet në hapësirën përreth, duke mbushur dhomën me ngrohtësi të mrekullueshme komode.

3 Përfitimet e Kaloriferëve të Radiatorit
Ka shumë përfitime për të pasur një kalorifer radiatori. Sidoqoftë duhet të theksohet se shumë nga këto përfitime mund t’i gjeni edhe në llojet e tjera të kaloriferave.
1. Ata janë të sigurt:
E para dhe më e rëndësishmja, përfitimi kryesor është niveli i sigurisë që i ofrohet përdoruesit përfundimtar. Shumë kaloriferë të radiatorëve të lëvizshëm vijnë të pajisur me një sensor të animit, i cili ndërpret energjinë nëse një ngrohës i radiatorit nuk është i ekuilibruar ose troket në anën e tij. Kaloriferët gjithashtu mbajnë nxehtësinë mirë, gjë që i bën ata idealë për përdorim të zgjatur.
Ndërsa ende nuk është e këshillueshme të lini materiale të ndezshme të veshura mbi sipërfaqet e tyre të thahen, ato janë shumë më pak të rrezikshme nga zjarri sesa format e tjera të kaloriferave, siç janë kaloriferët e hapësirës që kërkojnë më shumë konsiderata sigurie. Së fundmi, ato nuk lëshojnë aroma të dëmshme, gazra ose kimikate kur përdoren, ndryshe nga shumë kaloriferë të gazit që kërkojnë instalimin e ventilimit.
Ju lutem vini re: Disa radiatorë do të nxehen kur fillojnë të prodhojnë nxehtësi. Më shumë për këtë më poshtë.
2. Më Pak Mirëmbajtje:
Kaloriferët e radiatorëve gjithashtu kërkojnë shumë më pak mirëmbajtje sesa shumë prej konkurrentëve të tyre. Ato nuk përmbajnë lëndë djegëse që kanë nevojë për zëvendësim, dhe ventilimi (ose mungesa e tyre) nuk rrezikon ngrohtësinë. Sigurohuni që të blini një që ka një termostat të rregullueshëm të integruar, pasi kjo do të ndihmojë në parandalimin e nxehtësisë së humbur dhe në uljen e përdorimit të përgjithshëm të energjisë.
3. I besueshëm:
Në pjesën më të madhe, kaloriferët e radiatorit janë jashtëzakonisht të besueshëm. Nëse keni instaluar një radiator prej gize në shtëpinë tuaj sot, ka të ngjarë që ai të zgjasë me vite dhe vite – dhe në disa situata ndoshta edhe dekada. Kjo nuk është gjithmonë rasti, prandaj ju duhet të hulumtoni plotësisht çdo produkt dhe markë para se të blini një.

No products were found matching your selection.