Korrëse bari me korent

Për shumë njerëz, kositja e lëndinës është një e keqe e domosdoshme, një punë e përditshme që duhet bërë për të mbajtur lëndinat dhe oborret tona të gjelbërta dhe të bukura. Kositja është ajo që e mban shtëpinë tuaj të duket sikur i park Jumanji. Nëse nuk jeni nga ata lloje që preferojnë oborret e tyre të pa prerë dhe të patrazuar, atëherë ju ndoshta keni një makinë kositëse. Pavarësisht nëse po blini kositësin tuaj të parë ose po kërkoni të zëvendësoni atë të vjetër, është e rëndësishme të merrni parasysh nevojat tuaja para se të zgjidhni kositësin për ju.

Kositësit elektrik të lëndinës janë tepër të dobishme nëse keni një oborr të vogël deri në mes të madh, të cilin dëshironi ta mbani në formën më të mirë. Ekzistojnë dy lloje të kositësve elektrik të lëndinës: kositëse elektrike me kabllo dhe kositëse elektrike me bateri. Çdo kositës ka të mirat dhe të këqijat e veta, dhe ju duhet të renditni përparësitë tuaja për të ndihmuar veten të vendosni se cila kositës elektrik mund t’i shërbejë më mirë nevojave tuaja.

Kositëset elektrik pa kabëll mundësohen nga një bateri e rimbushshme. Në varësi të modelit, voltazhi i baterisë varion nga 18 volt në 36 volt. Sa më i lartë të jetë voltazhi, aq më i fuqishëm do të jetë kositësi i lëndinës. Për shkak se kositësit elektrik pa kabëll nuk kanë kabëll, ato lejojnë lëvizje të pakufizuar dhe një gamë më të madhe në krahasim me kositësit me kabllo. Ndërsa një kositës me bateri i siguron përdoruesit liri më të mirë të lëvizjes, bateria mund të jetë gjithashtu një disavantazh. Mund të përdorni vetëm një kositës elektrik pa kabëll për sa kohë që bateria ka energji në të. Kjo do të thotë që ju duhet të rimbushni shpesh kositësen tuaj për ato detyra më të gjata.

Ndërkohë, kositëset elektrik me kabllo elektrike mundësohen nga një kabllo elektrike e lidhur në një prizë elektrike. Prania e kordonit kërkon që përdoruesi të sigurojë që kordoni i rrymës nuk është kapur apo ngatërruar nën kositësin. Diapazoni i kositësit kufizohet gjithashtu nga gjatësia e kordonit të rrymës. Ndoshta do të duhet të përdorni një kabëll zgjatues ose të kaloni midis prizave gjatë punës. Një avantazh i veçantë që ka një kositëse me kabllo mbi kushërinjtë e tyre pa tela është çmimi i tyre – kositësit elektrik me kordonë do të jenë gjithmonë më të lirë se ai pa kabëll.Një sasi jo e vogël e njerëzve besojnë se makineritë e kositjes me karburant janë më të mira se kositësit elektrik. Shumica e kositësve të lëndinës me karburant funksionojnë në motorë me dy kohë, të cilat padyshim që ushtrojnë më shumë energji sesa një bateri normale që mund të ketë ndonjëherë. Kjo i bën kositëset e lëndinës me benzinë të përshtatshme për lëndina të mëdha dhe kohë më të gjata pune. Por nëse nuk jetoni në një pasuri të gjërë ose nuk punoni në një kurs golfi, një makinë prerëse lëndë djegëse me benzinë ndoshta mbizotëron për nevojat tuaja, dhe mund t’ju kushtojë shumë në planin afatgjatë. Shumica e pronarëve të shtëpive do të bënin mirë me një makinë kositëse elektrike. Këtu janë disa avantazhe të dallueshme një kositës lëndinë elektrike ka mbi homologët e tyre me benzinë.

I qetë
Një kositës lëndine e benzinës mund të ëndërrojë vetëm të jetë aq i qetë sa një kositës elektrik. Përdorimi i një makinë kositëse benzine kërkon mbrojtëset e veshëve për të mbrojtur dëgjimin tuaj, dhe shpesh do të tërheqë ankesa nga fqinjët tuaj. Kositësit e benzinës veprojnë me rreth 95 dB (decibel) dhe pritet humbja e dëgjimit pas ekspozimit të zgjatur dhe të përsëritur të zhurmës mbi 90 dB.
Kositësit elektrik të lëndinës krijojnë dukshëm më pak zhurmë, duke funksionuar mesatarisht 75 dB, afërsisht të njëjtin nivel zhurme si një bisedë normale. Është kaq e qetë, saqë mezi mund të dëgjoni kositësin ndërsa jeni duke punuar. Veshët tuaj dhe fqinjët tuaj do t’ju duan nëse përdorni një makinë kositëse elektrike.

Pa karburant
Ndryshe nga kositëset e lëndës së benzinës, kositësit elektrik nuk kërkojnë vaj ose benzinë për të funksionuar. Nga ana tjetër, motorët kërkojnë karburant për energji dhe vaj për vajosje. Ndërsa kositësi juaj elektrik i lëndinës mund të kërkojë vajosje të herëpashershme, vaji i përdorur është i ndryshëm dhe shumë më i lehtë për t’u përdorur sesa ai që përdoret për motorët me gaz.

Funksionim dhe mirëmbajtje e lehtë
Makineritë elektrike korrëse janë më të lehta dhe më të lehta për t’u përdorur në krahasim me makineritë e mëdha korrëse. Kjo e bën më të lehtë manovrimin dhe kositjen më të shpejtë. Tendosja e shpinës dhe e shpatullave zvogëlohet pasi nuk keni më nevojë të shtyni një makinë të rëndë rreth oborrit tuaj. Gjithashtu nuk ka nevojë të tërheqni një kordon, thjesht ndizni çelësin dhe mund të filloni të kositni. Me mungesën e një motori me gaz, mirëmbajtja e vetme e vërtetë për të cilën ka nevojë një kositës elektrik është pastrimi.

Jeshile
Rreziqet e ndotjes së pakufizuar dhe ndryshimit të klimës e kanë bërë mbrojtjen e mjedisit një përparësi kryesore për shumë njerëz. Nëse jeni të ndërgjegjshëm për mjedisin, atëherë duhet të shkoni për një kositës elektrik të lëndinës. Asnjë karburant do të thotë që nuk do të konsumoni lëndë djegëse fosile kur furnizoni kositësen tuaj. Gjithashtu, miliona litra benzinë derdhen çdo vit ndërsa karburantit i jepet një kositëse. Imagjinoni se ku përfundon e gjithë ajo karburant.

Më lirë
Në vend që të blini benzinë me galon, ju thjesht mund të karikoni kositësin në një prizë me tarifa të reduktuara ndjeshëm. Jo vetëm që kositësja elektrike e lëndinës është më e lirë se energjia, ato janë edhe më të lira për tu mirëmbajtur. Nuk është e nevojshme të paguani për ndërrimet e motorit, vajin dhe filtrin e karburantit dhe zëvendësimet e kandeleve, siç kanë hequr krejt kositësit elektrik të lëndinës.

Showing all 21 results