Freza toke

Frezat janë ndoshta mjeti më i popullarizuar i energjisë midis kopshtarëve të shtëpive. Funksioni i tokës është që të shpërbëjë dhe të lirojë tokën e fortë dhe ta përziejë atë, si dhe përzierjen e duhur të lëndës tjetër organike dhe plehut organik në tokë si përgatitje për mbjellje.
Përdoret gjithashtu zakonisht për të copëtuar mbeturinat e bimëve dhe pijet dhe përzihet në tokë për të shndërruar një parcelë toke në një kopsht. Një parcelë toke e punuar rishtas që ishte e mbuluar me bar mund të shihet në imazhin në të djathtë. Një kazmë dhe një lopatë mund të kryejnë të njëjtën punë, por shumica do ta konsiderojnë atë punë shpërthyese, veçanërisht nëse keni një parcelë të madhe kopshti. Përzgjedhja e një punishteje duhet të bëhet me kujdes që të përputhet me kushtet, aftësitë dhe forcën tuaj të tokës, dhe madhësinë e kopshtit tuaj. Aftësia e punueses për të kryer këto punë është një funksion i madhësisë, peshës dhe forcës së motorit të punueses, modelit të punueses dhe llojeve të kasetave. Cilësia e materialit dhe vështirësia e riparimeve gjithashtu duhet të merren parasysh në planin afatgjatë. Blerja e një argjendi është një investim i madh, veçanërisht për një mjet që shumë e përdorin vetëm në bazë vjetore. Shumica e njerëzve do ta kenë më ekonomike të marrin me qira një punishte, ose të punësojnë dikë për të kryer punën për ta. Ekzistojnë tre lloje kryesore të tilleve: këmba e përparme, këmba e pasme dhe mini-kultivuesit. Kallaqet janë fletët metalike që kryejnë gërmimin. Të dy shakullët e përparmë dhe të pasmë kanë pjesë në thellësi për të rregulluar nivelin e tokës që dëshironi të punoni.

Freze me Këmbë Përpara
Freza me helikë të përparme zakonisht ka helika rrotulluese përpara të vendosura përpara makinës, motori ulet sipër ose pak pas helikave për të siguruar peshë. Rrotat e montuara në pjesën e pasme e bëjnë të lehtë shtytjen e makinës nga një vend në tjetrin. Gjatë përdorimit të tokës, kërkohet fuqia e muskujve për të futur tines në tokë për të përdorur makinerinë dhe për t’u mbajtur në makinë për të kontrolluar thellësinë e punimit, si dhe kontrollimin e shtytjes së makinës. Gjatë procesit të punimit, kabllot rrotulluese përpara do të priren ta tërheqin makinerinë përpara. Levazhi është i nevojshëm për kontroll, por kopshtarët e rinj nganjëherë tremben nga përvoja e vrapimit të tokës me to. Terreni i virgjër (deri në tokë) është më i vështirë për tu punuar me një model të kalterit, sepse tinjët tentojnë të kalojnë mbi tokë, në krahasim me depërtimin e tokës sipas dëshirës. Ky lloj i punueses është më i vështirë për tu trajtuar me tokë shkëmbore, pasi tins kapin pengesa të vështira, ata tentojnë të kërcejnë ose të tundin makinerinë përpara. Për shkak të kësaj, tillerat e lyer me para priren të kërkojnë pak më shumë forcë për të udhëhequr makinerinë përmes komplotit tuaj. Për ata me përvojë, përdorimi i këtij lloji punishte është krahasuar me trajtimin e një lustruesi të madh dyshemeje siç janë ato që përdoren në shkolla dhe spitale.

Në përgjithësi, tokat e lyer me pjesën e përparme janë më pak të komplikuara dhe disi më të lira se ato të lyer me pjesën e pasme, diçka për t’u marrë në konsideratë, pasi shumica e njerëzve nuk përdorin çdo ditë një punishte. Ato janë gjithashtu më të shkurtra dhe më të manovrueshme, dhe të mira për parcela të vogla ose të mesme kopshtesh, ose kopshte me shumë cepa të ngushtë. Ndoshta pengesa më e madhe e punueses së lyer me pjesën e pasme është se ka tendencë të jetë më e vështirë për t’u përdorur, dhe gjithashtu diçka për t’u marrë në konsideratë kur bën zgjedhjen tënde për punuesin e përsosur të kopshtit.

Frezë me helikë prapa

Frezë me helikë prapa kanë tines të vendosura në pjesën e pasme të makinës. Për shkak se ato janë më të komplikuara dhe kanë tendencë të kenë motorë më të mëdhenj, ato zakonisht janë lloji më i shtrenjtë i punueses. Rrotat e vozitjes lejojnë që makineria të shtyhet përpara me një shpejtësi të caktuar, pavarësisht nga veprimi përpara i helikave të pasme. Kjo do të thotë që rrotat e drejtimit në të vërtetë mund ta mbajnë makinerinë në vend, në mënyrë që helikat të gërmojnë tokën në thellësinë e dëshiruar, duke e bërë më të lehtë kontrollimin e thellësisë së punimit dhe duke e bërë makinerinë mjaft të lehtë për t’u drejtuar. Lëvizja përpara madje mund të ndalet, dhe helikat do të gërmojnë akoma; ju mund të filloni, ndaloni, shpejtoni dhe ngadalësoni të gjitha të pavarura nga veprimi i punimit. Këto njësi nuk do të tentojnë të kërcejnë rreth e rrotull kur godasin një objekt, sepse rrotat lëvizëse po kontrollojnë lëvizjen përpara të makinës. Shumë modele do të shfaqin shpejtësi të ndryshueshme, në formën e ingranazheve për toka të forta dhe të buta; si dhe përpara dhe prapa, gjë që e bën më të lehtë daljen nga hapësira të ngushta. Plehrat mund të “punohen me energji” me këto njësi ndërsa lëvizja përpara e kthesave të shpejta e copëton materialin dhe e përzien me tokën. Linjat rrotulluese të kundërta (KRRT) në krahasim me ato standarde rrotulluese (SRT) janë një tjetër tipar, që thjesht do të thotë që helikat rrotullohen përkundër drejtimit të udhëtimit (rrotullohen drejt pjesës së pasme) – duke e bërë më të lehtë shpërbërjen e tokës shumë të fortë. Disa modele të tokës janë në dispozicion me drejtim të kthyeshëm të kallajit SRT në KRRT. Kallepët mund të vendosen në lëvizje përpara për kultivim ose kur prishen toka të buta, ose në drejtim të kundërt për copëtimin e tokave të forta shkëmbore. Disa modele shfaqin doreza rrotulluese që lejojnë punimin pa ecur sipër operatorit dhe kompaktësimin e tokës së punuar rishtas.

Në përgjithësi, këto makineri do të kërkojnë hapësirën më të madhe të ruajtjes midis tre llojeve të pllakave. Punuesja me helika të pasme është puna më e rëndë dhe më e fuqishme, dhe për pasojë edhe më e shtrenjta. Ato janë më të lehta për t’u përdorur, veçanërisht me shkëmbinj ose rrënjë të mëdha të përfshira, por ato nuk janë aq të manovrueshme sa puna e helikave të përparme dhe mund të jetë e vështirë të futesh në disa cepa të ngushtë. Punuesja me helika të pasme do t’ju japë më shumë kontroll në përgjithësi mbi thellësinë e punimit, si dhe do t’ju lejojë linja më të drejta. Ky lloj i tokës është një domosdoshmëri për tokat e forta ose shumë shkëmbore, dhe gjithashtu për parcela të mëdha kopshtesh.

Showing all 4 results