Llamba

Llamba, një pajisje për prodhimin e ndriçimit, e përbërë fillimisht nga një enë që përmban një fitil të njomur me material të djegshëm, dhe më pas instrumente të tjerë të tillë që prodhojnë dritë si llambat me gaz dhe elektrike.
Llamba u shpik të paktën që në 70,000 p.e.s. Fillimisht përbëhej nga një shkëmb i zbrazur i mbushur me myshk ose ndonjë material tjetër thithës që ishte lagur me dhjamë kafshësh dhe i nxehur shumë. Në zonën mesdhetare dhe Lindjen e Mesme, llamba më e hershme kishte një formë guaske. Fillimisht, predhat aktuale u përdorën, me seksione të prera për të siguruar hapësirë për zonën e ndriçimit; më vonë këto u zëvendësuan nga qeramika, alabastri ose llambat metalike në formë që të ngjanin me prototipet e tyre natyrore. Një lloj tjetër themelor i llambës primitive, i gjetur në Egjiptin e lashtë dhe Kinë, ishte llamba e diskave. E bërë prej qeramike ose bronzi, nganjëherë ishte e pajisur me një gozhdë në qendër të mjerimit për të mbështetur fitilin, e cila përdorej për të kontrolluar shkallën e djegies. Një version tjetër kishte një kanal fitili, i cili lejonte që sipërfaqja e djegies së fitilit të varej mbi buzë. Lloji i fundit u bë i zakonshëm në Afrikë dhe u përhap edhe në Azinë Lindore.
Llambat moderne dhe ndriçimi filluan me shpikjen e llambës elektrike inkandeshente rreth vitit 1870. Një llambë inkandeshente është ajo në të cilën një filament lëshon dritë kur nxehet në flakërim nga një rrymë elektrike. Llamba inkandeshente nuk ishte llamba e parë që përdori energji elektrike, megjithatë; pajisjet e ndriçimit që përdorin një hark elektrik të goditur midis elektrodave të karbonit ishin zhvilluar në fillim të shekullit të 19-të. Këto llamba me hark, siç quheshin, ishin pajisje të besueshme, por të vështira që u përdorën më mirë për ndriçimin e rrugës. Në 1876 Pavel Yablochkov, një inxhinier elektrik rus, prezantoi qirinjën Yablochkov. Kjo ishte një llambë harku që kishte shufra paralele karboni të ndara nga argjila prej porcelani, e cila avullohej gjatë djegies së harkut. Rryma alternative u përdor për të siguruar norma të barabarta të konsumit të dy pikave të shufrave. Kjo llambë u përdor gjerësisht në ndriçimin e rrugës për një kohë.

Ndriçimi I brëndshëmLlambat Inkandeshente:
Një llambë inkandeshente ose një glob me dritë inkandeshente është një dritë elektrike me një fije fije tela të nxehtë derisa të shkëlqejë. Filamenti është i mbyllur në një llambë për të mbrojtur filamentin nga oksidimi. Rryma furnizohet në filament me terminale ose tela të ngulitura në xham. Një ‘fole llambë’ siguron mbështetje mekanike dhe lidhje elektrike.

Llamba Fluoreshente Kompakte:
Një llambë fluoreshente kompakte (LFK), e quajtur ndryshe dritë fluoreshente kompakte, dritë kursyese energjie dhe tub fluoreshent kompakt, është një llambë fluoreshente e krijuar për të zëvendësuar një llambë inkandeshente; disa lloje futen në pajisjet e dritës të dizajnuara për llamba inkandeshente. Llambat përdorin një tub i cili është i lakuar ose i palosur për t’u përshtatur në hapësirën e një llambë inkandeshente dhe një çakëll elektronik kompakt në bazën e llambës.

Diodë Emetuese e Dritës (LED):
Një diodë emetuese e dritës është një burim drite gjysmëpërçues që lëshon dritë kur rryma kalon nëpër të. Elektronet në gjysmëpërçues rikombinohen me vrima elektronike, duke lëshuar energji në formën e fotoneve.

Ndriçimi I jashtëm (ose në natyrë):

Llamba Halogjene:
Një llambë halogjene, e njohur gjithashtu si një llambë halogjeni tungsteni, kuarc-halogjeni ose jodi kuarci, është një llambë inkandeshente e përbërë nga një fije tungsteni e mbyllur në një zarf kompakt transparent që është i mbushur me një përzierje të një gazi inert dhe një sasi të vogël të një halogjen si jodi ose bromi.

Halide Metalike:
Një llambë halide metalike është një llambë elektrike që prodhon dritë nga një hark elektrik përmes një përzierje të gaztë të merkurit të avullit dhe halideve metalike. Eshtë një lloj llambë që bëhet nga shkarkimi me gaz me intensitet të lartë.

Llambë Natriumi me Presion të Lartë:
Një llambë me avull natriumi është një llambë shkarkuese e gazit që përdor natriumin në një gjendje të ngazëllyer për të prodhuar dritë në një gjatësi vale karakteristike afër 589 nm.
Ekzistojnë dy lloje të llambave të tilla: presion i ulët dhe presion i lartë. Llambat e natriumit me presion të ulët janë burime shumë të efektshme të dritës elektrike, por drita e tyre e verdhë kufizon aplikimet në ndriçimin e jashtëm, siç janë llambat e rrugës, ku ato përdoren gjerësisht. Llambat e natriumit me presion të lartë lëshojnë një spektër më të gjerë të dritës sesa llambat me presion të ulët, por ato akoma kanë renditje më të dobët të ngjyrave sesa llojet e tjera të llambave. Llambat e natriumit me presion të ulët japin vetëm dritë të verdhë monokromatike dhe kështu frenojnë shikimin e ngjyrave natën.

Pyetjet e bëra më shpesh (FAQ)
1. Cila është fuqia më e zakonshme e një llambe?
Kjo merr lumen. Lumeni mat shkëlqimin. Për shembull, një llambë inkandeshente 60 vat standarde prodhon dritë rreth 800 lumen. Për krahasim, një llambë CFL prodhon po njësoj 800 lumen duke përdorur më pak se 15 vat.
2. A ka rëndësi forma e llambës?
Madhësitë dhe format kanë rëndësi, prandaj kini kujdes para se të blini një llambë të re. Nëse keni nevojë për më shumë shpjegime mbi bazat e llambave, sigurohuni që të pyesni një bashkëpunëtor dyqani përpara se të blini një llambë.
3. Cila llambë jep më shumë dritë (ndriçon më shumë)?
Llambat LED përshtaten me bazat standarde të dritës dhe janë opsioni më i efektshëm i energjisë së llambës. Ata kanë watt (vat) më të ulët se llambat inkandeshente, por lëshojnë të njëjtën dalje drite. Kjo i lejon ato të prodhojnë të njëjtën sasi drite por të përdorin më pak energji. LED-ët mund të zgjasin 20 vjet plus dhe nuk përmbajnë merkur.

Showing 1–24 of 46 results