Ndricues te brendshem

Format e ndriçimit përfshijnë ndriçimin e kthinës, i cili si shumica e ndriçimit tjetër është indirekt. Kjo është bërë shpesh me ndriçim fluoreshent (i pari i disponueshëm në Panairin Botëror të vitit 1939) ose dritë litari, herë pas here me ndriçim neoni, dhe së fundmi me ndriçim me shirita LED. Shtë një formë e ndriçimit të dritës.

Ndriçimi i murit ose afër tij mund të jetë i përgjithshëm ose një larje muri dekorative, ndonjëherë e përdorur për të nxjerrë strukturën (si llaçi ose suva) në një mur, megjithëse kjo mund të tregojë gjithashtu defektet e saj. Efekti varet shumë nga lloji i saktë i burimit të ndriçimit të përdorur.
Ndriçimi i mbyllur (shpesh i quajtur “drita tenxhere” në Kanada, “drita kanaçe” ose “kapele të larta” në SH.B.A.) është i popullarizuar, me pajisje të montuara në strukturën e tavanit në mënyrë që të duken të ndezura me të. Këto drita mund të përdorin dritë të ngushtë , ose drita me kënd më të gjerë, të dy janë llamba që kanë reflektorët e tyre. Ekzistojnë edhe ndriçues me reflektorë të brendshëm të dizajnuar për të pranuar llambat e zakonshme ‘A’ (llamba) të cilat zakonisht janë më pak të kushtueshme sesa llambat reflektuese. fluoreshente, HID (shkarkesë me intensitet të lartë) ose LED.

Ndriçimi i pistave, i shpikur nga Lightolier, [12] ishte i popullarizuar në një periudhë kohe sepse ishte shumë më e lehtë për tu instaluar sesa ndriçimi i mbyllur, dhe pajisjet e veçanta janë dekorative dhe mund të drejtohen lehtësisht në një mur. Ajo ka rifituar një farë popullariteti kohët e fundit në shinat e tensionit të ulët, të cilat shpesh nuk duken asgjë si paraardhësit e tyre, sepse nuk kanë çështjet e sigurisë që kanë sistemet e tensionit të linjës, dhe për këtë arsye janë më pak të mëdha dhe më zbukuruese në vetvete. Një transformator master ushqen të gjitha pajisjet në pistë ose shufër me 12 ose 24 volt, në vend që secila pajisje e dritës të ketë transformatorin e vet të tensionit nga linja në të ulët. Ka njolla tradicionale dhe përmbytje, si dhe pajisje të tjera të varura. Një version i modifikuar i kësaj është ndriçimi kabllor, ku dritat varen ose priten në kabllo metalikë të zhveshur nën tension.

Një skonces është një pajisje e montuar në mur, veçanërisht ajo që shkëlqen lart dhe nganjëherë edhe poshtë. Një pishtar është një dritë e ndriçuar e destinuar për ndriçimin e ambientit. Zakonisht është një llambë dyshemeje por mund të jetë e montuar në mur si një shandan. Pajisjet e mëtejshme të dritës së brendshme përfshijnë llambadarë, drita varëse, tifozë tavani me drita, drita afër tavanit ose drita të ndezura dhe lloje të ndryshme të llambave [13]

Llamba e lëvizshme ose e tryezës është ndoshta pajisja më e zakonshme, e gjetur në shumë shtëpi dhe zyra. Llamba standarde dhe hija që qëndrojnë mbi një tryezë janë ndriçimi i përgjithshëm, ndërsa llamba e tryezës konsiderohet ndriçimi i detyrës. Llambat zmadhuese janë gjithashtu ndriçim detyre.

Tavani i ndriçuar dikur ishte i popullarizuar në vitet 1960 dhe 1970 por ra në sy pas viteve 1980. Kjo përdor panele difuzori të varura si një tavan të varur poshtë dritave fluoreshente dhe konsiderohet ndriçimi i përgjithshëm. Forma të tjera përfshijnë neonin, i cili zakonisht nuk ka për qëllim të ndriçojë diçka tjetër, por të jetë në të vërtetë një vepër arti në vetvete. Kjo ndoshta do të binte nën ndriçimin e theksit, megjithëse në një klub nate të errët mund të konsiderohej si ndriçim i përgjithshëm.
Në një kinema, hapat në korridore zakonisht shënohen me një varg dritash të vogla për lehtësi dhe siguri, kur filmi ka filluar dhe dritat e tjera janë të fikura. Tradicionalisht të përbërë nga llamba të vogla të tensionit të ulët, të tensionit të ulët në një pistë ose tub të tejdukshëm, këto zëvendësohen me shpejtësi me versione të bazuara në LED.

Ndriçimi është një element kryesor i çdo shtëpie të rehatshme. Përveç që ju mundëson të lëvizni në mënyrë të sigurt gjatë natës, në një nivel zbukurimi, ndriçimi i jep humor dhomës tuaj. Në këtë postim, ne do t’ju japim një përshkrim në lidhje me termat e zakonshëm të përdorur në ndriçim që gjithashtu përmbajnë disa dhoma gjumi të ndriçuara në mënyrë të shkëlqyeshme.

Ndriçimi i Ambjentit
Ndriçimi i ambientit normalisht sigurohet nga një dritë tavani dhe intensiteti i tyre mund të kontrollohet me ndërprerës të errësimit. Duhet pasur kujdes që dritat e ambientit të mos prodhojnë hije të mprehta.

Ndriçimi i Fshehur
Ndriçimi i fshehur përfshin fshehjen e plotë të pajisjeve të dritës, vetëm dritat dhe instalimi nuk është i dukshëm. Ndriçimi i fshehur mund të përdoret për të siguruar ndriçimin e sipërpërmendur të ambientit.

Dritat e Poshtme
Dritat poshtë përdoren për të projektuar dritën poshtë, ato mund të marrin formën e pajisjeve të tavanit ose pajisjeve të rënies
Një dritë ose ndriçim i mbyllur (gjithashtu drita e tenxhereve në anglisht – kanadeze, ndonjëherë mund të ndizet (për dritën e kuti) në anglisht amerikane) është një pajisje e dritës që instalohet në një hapje të zbrazët në tavan. Kur instalohet, duket se drita ndriçon nga një vrimë në tavan, duke e përqendruar dritën në një drejtim poshtë si një dritë e gjerë e dritës ose qendër e vëmendjes së ngushtë.
“Drita tenxhere” ose “drita e bombolit” nënkupton që vrima është rrethore dhe pajisja ndriçuese është cilindrike, si një tenxhere ose një kuti.
Ekzistojnë tre pjesë të një pajisje ndriçimi të mbyllur: strehim, zbukurim dhe llambë. Prerja është pjesa e dukshme e dritës. Theshtë futja që shihet kur shikoni lart në pajisje, dhe gjithashtu përfshin rreshtimin e hollë rreth buzës së dritës. Shtëpia është vetë fiksimi që është instaluar brenda tavanit dhe përmban mbajtësin e llambës. Ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të llambave që mund të futen në pajisjet e ndriçimit të mbyllur, me sasinë e nxehtësisë së gjeneruar nga llamba që është një konsideratë unike.

Dritat e Varura
Ato janë pezulluar nga tavani nga një tel dhe mund të marrin një larmi formash duke përfshirë dritat e llojit të sferës së letrës për llambadarët.
Një dritë varëse, e quajtur ndonjëherë një rënie ose pezull, është një pajisje e vetme e dritës që varet nga tavani zakonisht pezulluar nga një kordon, zinxhir ose shufër metali. Dritat e varësave përdoren shpesh në shumëfisha, të varura në një vijë të drejtë mbi tavolinat e kuzhinës dhe kompletet e lokalit ose ndonjëherë në banjo. Varëset vijnë në një larmi të madhe madhësish dhe ndryshojnë në materiale nga metali në xhami ose betoni dhe plastika. Shumë drita varëse moderne janë modele të tensionit të ulët që kursejnë energji dhe disa përdorin llamba halogjene ose fluoreshente.

Ndriçimi i Rritjes dhe Rënies
Lartësia e ndriçimit mund të rregullohet sipas dëshirës dhe ato përdoren zakonisht mbi majën e një tryeze ngrënieje.Dritat Spote

Dritat e pikave (ndryshe spotet) drejtojnë dritën në pika specifike brenda dhomës dhe ato përdoren për të përqendruar vëmendjen në hapësira ose objekte të veçanta.

Dritat e Ndezura

Ato mund të montohen në mur ose të qëndrojnë në dysheme dhe përdoren për të hedhur një rreze drite lart zakonisht për të reflektuar dritën nga tavani.

Dritat e Murit

Dritat e murit përdoren për të hedhur dritë lart ose poshtë dhe ndërsa janë të fiksuara në mur ato marrin më pak hapësirë.

Showing the single result