Prozhektor

Ne kemi bërë një rrugë të gjatë që nga zhurma jashtë në errësirë ose duke u mbështetur në atë një llambë që mezi mund të ndriçonte derën e përparme ndërsa kishim gjëra për të bërë përsëri në oborr. Sot, ne mund të mbështetemi në ndriçimin më të lartë në natyrë, dhe një nga shembujt më të mirë se sa larg kanë shkuar këto drita janë dritat e dritës. Për çfarë përdoren prozhektorët dhe si funksionojnë prozhektorët?
Prozhektorët janë një formë artificiale e dritës me një rreze të gjerë. Prozhektorët zakonisht gjenden në vendet ku nevojitet shumë dritë artificiale. Disa nga këto hapësira përfshijnë një parking të madh, vende që organizojnë ngjarje të tilla si koncerte ose salla teatri, dhe fusha lojërash në natyrë.
Ka madje edhe sporte profesionale që kërkojnë që stadiumet të kenë drita të ndezura të instaluara edhe nëse duan të organizojnë një lojë që siguron ditën. Prozhektorët nuk përdoren thjesht për t’u dhënë lojtarëve një shikueshmëri më të mirë, por ato janë gjithashtu të dobishme për transmetimet televizive. Edhe nëse shumica e terreneve sportive kanë drita të ndezura të instaluara, disa prej tyre përdorin edhe ato të përkohshme portative.
Ndërsa përdorimi i saktë i termit “Prozhektor” është vetëm në një kontekst ku ne u referohemi rrezeve shumë të forta të dritës, njerëzit gjithashtu përdorin termin në ditët e sotme për të përshkruar pajisje të fuqishme në natyrë që instalojnë në oborrin e tyre të shtëpisë.

Si funksionojnë Prozhektorët?
Prozhektorët mund të përdoren gjithashtu për të ndriçuar oborrin tuaj të pasmë ose të përparmë, pasi larmia e këtij produkti është rritur shumë gjatë viteve të fundit. Ajo që i bën prozhektorët të ndryshëm nga llojet e tjera të dritës nuk është vetëm këndi i gjerë i dritës, por edhe fakti që ai duhet të jetë rezistent përballë elementeve të motit, të tilla si shiu ose acari. Për shkak të kësaj, ata duhet të jenë dukshëm më rezistente në krahasim me dritat e brendshme.

Qëllimi
Për pjesën më të madhe, njerëzit përdorin prozhektorët në natyrë për dy arsye: ndriçimi natën dhe siguria. Nëse blini një prozhektor për sigurinë, mund të zgjidhni modele me karakteristika më të përparuara, të tilla si sensorë lëvizjeje apo edhe kamera që fillojnë të regjistrojnë kur zbulohet lëvizja.
Ajo që këta prozhektorë kanë në thelb është një sensor që është i ndjeshëm ndaj lëvizjes brenda një rreze të caktuar. Ndërsa zbulohet lëvizja, dritat automatikisht ndizen dhe ndriçojnë për t’ju dhënë një pamje më të mirë të asaj që po ndodh jashtë shtëpisë tuaj. Prozhektorët e pajisur me një aparat fotografik do të fillojnë të regjistrojnë në momentin që aktivizohet sensori, kështu që mund të keni edhe pamje video.

Llambat
Ndërsa parimi qëndron i njëjtë, mënyra në të cilën funksionon një prozhektor në përgjithësi do të varet nga faktorë të ndryshëm të tjerë, si lloji i llambave që përdor, për shembull. Ka pro dhe kundër për të përdorur LED vs halogjene dhe është mirë të dini se cili do të funksionojë më mirë për ju. Llamba e gabuar mund të rezultojë në dështim të dritës së prozhektorit.

Llojet
Disa prozhektorë janë me energji diellore, që do të thotë se ata kanë një panel të vogël diellor të bashkangjitur në pajisje. Kur vendosen në zonën e duhur, këto panele diellore do të thithin energjinë nga dielli dhe do ta ruajnë atë brenda një baterie që është vetëm një nga përbërësit e një drite drite. Gjatë natës, dritat do të përdorin çfarëdo energjie të ruajtur në bateri për të ndezur llambat dhe për t’ju siguruar ndriçim.

Vendndodhja
Sidoqoftë, zgjedhja e një prozhektori mund të jetë problematike në kohën kur dielli nuk shkëlqen ose nëse nuk po e vendosni në zonën e duhur në mënyrë që të mund të thithë sa më shumë rrezet e diellit. Eshtë gjithashtu më mirë nëse bleni një prozhektor me një sensor lëvizjeje që i zbeh dritat kur lëvizja nuk zbulohet. Kjo do të ndihmojë në ruajtjen e rezervave të energjisë pasi prozhektori nuk do të funksionojë në çdo kohë (të paktën jo në një nivel të plotë të ndriçimit).

Përzgjedhja e Prozhektorëve
– Kur jeni në treg i gatshëm për të blerë një dritë të jashtme, duhet të keni parasysh disa konsiderata dhe karakteristika të blerjes. Këtu janë disa nga gjërat për të parë:- Diapazoni i dritës nënkupton distancën që mund të përshkojë vetë drita. Pse është e rëndësishme kjo? Për shkak se ka pasur raste kur njerëzit blinin prozhektorë që ishin shumë të fuqishëm dhe përfunduan duke ndezur edhe oborrin e tyre dhe atë të fqinjit, i cili mund të jetë vërtet i bezdisshëm dhe madje mund të shqetësojë gjumin e dikujt.

– – Zona e zbulimit përcaktohet nga gjerësia e zonës që kërkon ndriçim. Nëse doni të jeni në gjendje të mbuloni një oborr të gjerë me një dritë të vetme, do të duhet të blini një llambë me një zonë të gjerë zbulimi, ndërsa njerëzit që kërkojnë të ndriçojnë një objekt të vetëm nuk do të kenë nevojë për zona të gjera të zbulimit.

– – Një nga gjërat më të rëndësishme për të mbajtur në mendje kur bleni vetëm çdo lloj prozhektori në natyrë është me të vërtetë faktori IP. I njohur si “mbrojtje nga hyrja”, ky është një vlerësim që do t’ju tregojë se sa rezistente është drita përballë elementëve të motit (jo vetëm uji, por edhe të tjerët). Vlerësimet IP përbëhen nga dy numra, të dy janë shumë të rëndësishëm. Numri i parë do të tregojë se sa mbrojtje ka pajisja kundër elementeve të ngurta, si mbeturinat dhe të tjera. Për shembull, numri 1 do të thotë që drita mbrohet nga objekte që janë më të mëdha se 50 mm, ndërsa numri 5 tregon që drita ka një nivel më të lartë mbrojtje edhe për grimcat e vogla, të tilla si pluhuri. Numri i dytë në vlerësimin IP tregon mbrojtjen e dritës nga lagështia. Kur numri i dytë në vlerësim është 1, llamba do të mbrohet nga pikat vertikale të rënies së ujit, ndërsa një numër që është më afër 8 do t’ju tregojë se pajisja është plotësisht e mbrojtur dhe duhet të jetë e sigurt edhe kur zhytet në ujë.

– Ju gjithashtu mund të zgjidhni të krijoni dhe instaloni sistemin tuaj të prozhektorëve, por ne nuk do ta rekomandonim atë nëse nuk jeni të njohur me mënyrën se si funksionojnë ose veprojnë. Eshtë një ide e mirë të merreni me kujdes para se të merrni ndonjë vendim përfundimtar.

Pyetjet e bëra më shpesh (FAQ)

1. Pse po ndriçon prozhektori im?
Prozhektorët LED mund të vezullojnë ose të dridhen për shumë arsye. Shkaqet e zakonshme përfshijnë: Luhatjet në tensionin e shtëpisë ose ndërtesës, të tilla si kur pajisje të tjera ose sisteme elektrike janë në përdorim, duke shkaktuar ngarkesa të luhatshme. Këto ndërprerës ulin volt-ët për të prodhuar një efekt të zbehur, i cili nuk është i përshtatshëm për llambat LED.

2. Si punon një prozhektor?
Prozhektorët funksionojnë duke “përmbytur” një zonë me dritë, ku ato mund të prodhojnë një rreze më të gjerë zakonisht deri në 120 gradë. Këto drita të zonës janë të shkëlqyera për ndriçimin e hapësirave më të mëdha në natyrë duke ruajtur të njëjtën fuqi ose lumen si një qendër vëmendjeje.
3. Pse është quajtur prozhektor?
Prozhektori siguron rrjedhje uniforme të dritës në një zonë të madhe, ashtu si përmbytja. Ndërsa emri sugjeron termi dritë përmbytje qëndron për mallra elektrike që ndriçojnë me shkëlqim ekstrem dhe lehtësojnë të gjithë zonën.

Showing all 17 results