Spote

Pajisje që përdoret për të prodhuar ndriçim intensiv në një zonë të përcaktuar mirë në prodhimin në skenë, film, televizion, balet dhe opera. Ajo i ngjan një prozhektori të vogël por zakonisht ka grila, një diafragmë irisi dhe lente të rregullueshme për të formuar dritën e parashikuar. Drita me ngjyra prodhohet nga një mekanizëm për rrëshqitjen ose rrotullimin e filtrave të xhelatinës me ngjyrë, të quajtur xhel edhe pse më vonë i bërë nga acetat, në tra. Vëmendja e parë teatrale ishte në qendër të vëmendjes (q.v.), e cila u dha rrugë burimeve të tilla të dritës si harku, shkarkimi elektrik dhe llamba inkandeshente. Vëmendja praktike me lente u zhvillua në 1879 nga Louis Hartmann i Shteteve të Bashkuara.
Ndiqni spotet e projektorëve që mund të ndryshohen lehtësisht për të mbuluar një zonë të madhe ose një të vogël si një fytyrë njerëzore. Ata ndizen lehtësisht në montime për të ndjekur interpretuesit.
Spotet LED kanë shijuar një rritje monumentale të popullaritetit në vitet e fundit, dhe me një arsye të mirë. Ato janë moderne, të lehta për t’u zëvendësuar dhe mbi të gjitha, të gjithanshme.
Çelësi për shkathtësinë e një qendre të vëmendjes LED qëndron në ngjyrën dhe këndin e tij të rrezes. Këndet e rrezeve më të gjera dhe ngjyrat e ngrohta janë të shkëlqyera për ndriçimin e ambientit, ku drita shpërndahet në një zonë më të gjerë. Ngjyrat më të ftohta dhe këndet më të ngushta janë ideale për të nxjerrë në pah pajisje të veçanta ose zona të një dhome, gjë që është veçanërisht e dobishme në mjediset tregtare ose publike.

Çfarë Janë Spotet LED?
Që nga ngritja e saj në spikatur, teknologjia LED ka përshkuar me shpejtësi pothuajse çdo shkallë të industrisë së ndriçimit, dhe alternativat LED për gati çdo dizajn të llambës tani janë gjerësisht të disponueshme. Spotlights nuk janë përjashtim.
Ta themi thjesht, dritat e ndezura LED duken dhe punojnë saktësisht në të njëjtën mënyrë si dritat tuaja të vjetra halogjene ose inkandeshente, por përdorni teknologjinë moderne LED si burimin e tyre kryesor të dritës. Kjo sjell me vete një mori përfitimesh, nga ulja e kostove të drejtimit dhe zëvendësimit te faturat e thara të energjisë dhe ndjenja shpërblyese e kontributit për një planet më të pastër.

Pse Duhet të Kaloj në Spote LED?
Për shumë, pengesa kryesore për kalimin në llamba LED është edhe mungesa e informacionit dhe përshtypja e gabuar se LED është më e shtrenjtë dhe në fund të fundit inferiore ndaj teknologjive të vjetra.
Kjo mund të ketë qenë e vërtetë disa vjet më parë, por sot llambat LED imitojnë me sukses shkëlqimin e ngrohtë dhe shkëlqimin e llambave tuaja më të vjetra me fije të hollë pa të meta, ndërsa rruajnë deri në 90% të faturës suaj të ndriçimit.
Pavarësisht nga një kosto fillestare mesatarisht më e lartë, spotet LED mund të paguajnë vetë përmes uljes së kostove të energjisë brenda një viti ose më pak, kështu që kur mendoni se llambat LED janë projektuar të zgjasin 20-50x më shumë se llambat tradicionale inkandeshente, kursimet e mundshme të lidhura me to mund të jenë masive.
Si rregull i përgjithshëm, llambat LED përdorin rreth 10% të energjisë së llambave inkandeshente, siç tregohet nga fuqitë ekuivalente të tyre.

Çfarë Është Temperatura e Ngjyrës dhe Pse ka Rëndësi?
Shkëlqimi i ngrohtë i një llambë inkandeshente diktohet tërësisht nga teknologjia e saj. Inkandeshente – siç nënkupton vetë emri – punoni duke detyruar nxehtësinë përmes një fije prej metali (normalisht tungsteni) që më pas nxehet dhe shkëlqen. Kjo rrjedhimisht gjeneron dritë, ndërsa i jep hua edhe llambës ngjyrën e saj të ngrohtë të pagabueshme. Edhe pse llambat halogjene punojnë ndryshe, ato gjithashtu kanë një shkëlqim të ngjashëm të ngrohtë.

Sidoqoftë, një nga virtytet e shumta të LED është se ai mund të rikrijojë një mori ngjyrash, nga e bardha e ngrohtë e llambave tradicionale te ekuivalentët më të ndritshëm, të bardhë, modernë dhe më gjerë.
Për të imituar me sukses shkëlqimin e një llambë me fije flakëruese, është më mirë të shkoni për një llambë të ngrohtë të bardhë që qëndron midis 2700k dhe 3000k. Kjo funksionon veçanërisht mirë në mjedise shtëpiake, tradicionale ku rehatia është thelbësore. Temperaturat ‘më të ftohta’ duken më të bardha dhe përdoren më shpesh në vende të tilla si kuzhina dhe banjë ku preferohet një dritë e bardhë e pastër ose e ftohtë e ftohtë. Opsionet më blu të dritës së ditës gjenden më shpesh në ambientet e shitjes me pakicë, vendet publike dhe vendet e punës ku përndryshe drita natyrore mund të kufizohet.

A Mund ti Zbeh Spotet e mia LED?
Of course! Dimming LED light bulbs is not as straightforward as dimming any incandescent or halogen light bulb. LED technology requires a different set of circumstances to dim correctly. For a full explanation of what this involves, from how to calculate load levels to which type of dimmer switch to use, please see our extensive dimming guide.
Po kaloj në llamba LED: a duhet të rishkruaj pajisjen time?
Pra, ju keni vendosur të bëni kalimin në qendër të vëmendjes LED. Urime!

Pra, çfarë ndodh tani? A keni nevojë të rigjeni pajisjet tuaja ose të punësoni një elektricist?
Kjo do të varet tërësisht nga lloji i spoteve që keni aktualisht, dhe me atë që dëshironi t’i zëvendësoni ato.
Llambat e qendrës së vëmendjes GU10 janë një qendër e vëmendjes së tensionit në rrjet dhe për këtë arsye shumë më lehtë zëvendësohen; thjesht hiqni llambën tuaj të vjetër dhe zëvendësojeni atë me një ekuivalent LED. Krahasimi i vatave ekuivalente ose vlerave të lumenit të të dy llambave do të sigurojë që LED i sapo instaluar të duket i njëjtë me llambën e vjetër për sa i përket shkëlqimit dhe cilësisë së tij.

Përveç kësaj, nuk ka asgjë tjetër për t’u shqetësuar kur zëvendësoni një llambë qendrore të vëmendjes. Thjesht hiqni të vjetrën, ktheni LED-në në montim, mbylleni në vend dhe më pas qëndroni prapa dhe mrekullohuni kur fatura juaj e ndriçimit fillon të bie.
Llambat MR16 nuk janë aq të drejtpërdrejta. Si një llambë me tension të ulët, këto kërkojnë që një transformator të zbresë tensionin në rrjetë në një 12V më të rehatshëm me të cilin mund të merret llamba. Nëse po zëvendësoni dritat e ndezura të halogjenit MR16 me ekuivalentë LED, ju me siguri do të duhet të blini një drejtues modern, elektronik LED, i cili është krijuar për t’u marrë me watt më të ulëta të LED.
Një transformator magnetik i shkollës së vjetër do të funksionojë mirë me llamba LED, por transformatorët janë të ngjashëm me sistemet e dimmerit pasi ato normalisht kanë një diapazon të paracaktuar të fuqisë që ata presin që llamba (t) e tyre të ulet brenda. Zëvendësimi i llambave tuaja MR16 me ekuivalentët LED do të zhdukë fuqinë tuaj kumulative (e cila është një gjë e mirë) por kjo do të thotë gjithashtu që ju me siguri do të bini nën kërkesat minimale të tensionit të transformatorit tuaj. Kjo mund të rezultojë në dridhje të llambave, strobing ose dështim të plotë të qarkut.
Blerja e një drejtuesi elektronik është mënyra më e mirë për të shmangur këtë. Sidoqoftë, kjo në vetvete paraqet grupin e vet të çështjeve unike nga sigurimi që shoferi vetë është LED i gatshëm (disa janë projektuar para ditëve të LED dhe për këtë arsye nuk luajnë shumë mirë me topin) për të siguruar që të sigurojë rrymën e duhur dhe tensioni (normalisht 12V Rrymë Direkte në rastin e llambave të dritës LED MR16).
Në fund të fundit me përpjekjet shtesë të përfshira, ne normalisht do të këshillonim thjesht kthimin e qarkut në tensionin e rrjetit dhe përdorimin e GU10 në vend të tyre. Kjo shmang plotësisht nevojën për një transformator dhe çrrënjos çdo çështje të mundshme të pajtueshmërisë. Mendoni se si të prisni ndërmjetësin dhe t’i jepni vetes një qark të bukur dhe të pastër, pa ndonjë ngatërrim të panevojshëm në sfond.

Showing 1–24 of 95 results