Punto

Puntot janë mjete prerëse që përdoren për të hequr materialin për të krijuar vrima, pothuajse gjithmonë me prerje tërthore rrethore. Pjesët e shpimit vijnë në shumë madhësi dhe forma dhe mund të krijojnë lloje të ndryshme të vrimave në shumë materiale të ndryshme. Në mënyrë që të krijohen vrima, pjesët e shpimit zakonisht janë të bashkangjitura në një stërvitje, e cila i fuqizon ata për të prerë copën e punës, zakonisht me rotacion. Punto-ja do të kapë skajin e sipërm të një grimë të quajtur fyti në gyp.
Pjesët e puntos vijnë në madhësi standarde, të përshkruara në artikullin e madhësive të puntos. Një tabelë gjithëpërfshirëse e puntos dhe madhësisë së rubinetit rendit bitët e shpimit me madhësi metrike dhe perandorake krahas madhësive të kërkuara të rubinetit të vidave. Ekzistojnë gjithashtu disa punto të specializuara që mund të krijojnë vrima me një prerje tërthore jo-rrethore.
Ndërsa termi punto mund t’i referohet ose një makine shpimi ose një punto-je gjatë përdorimit në një makinë shpuese, në këtë artikull, për qartësi, makineria shpuese ose punto-ja përdoret në të gjithë për t’iu referuar një punto për përdorim në një makinë shpimi, dhe punto-ja i referohet gjithmonë një makine shpimi.vend i fortë për pajisjen tuaj të varëse rrobash. Disa njësi gjithashtu ju ndihmojnë të lokalizoni tubat e fshehura të ujit dhe linjat elektrike në mënyrë që të shmangni fundosjen e thonjve ose vida në to.

Gjeometria e stërvitjes ka disa karakteristika:
● Spiralja(ose shpejtësia e kthesës) në punto kontrollon shpejtësinë e heqjes së çipit. Një punto spirale e shpejtë (shpejtësi e lartë e kthesës ose “flaut kompakt”) përdoret në aplikime me shpejtësi të lartë nën shpejtësi të ulët të gishtit, ku kërkohet heqja e një vëllimi të ashklave. Pjesët e puntos me spirale të ulët (shpejtësi të ulët kthesë ose “flaut të zgjatur”) përdoren në aplikimet e prerjes ku tradicionalisht përdoren shpejtësi të larta të prerjes dhe kur materiali ka një tendencë të hidhet në copë ose ndryshe bllokojë vrimën, të tilla si alumini ose bakri .
● Këndi i pikës, ose këndi i formuar në majë të puntos, përcaktohet nga materiali ku punto-ja do të operojë. Materialet më të vështira kërkojnë një kënd më të madh pikë, dhe materialet më të buta kërkojnë një kënd më të mprehtë. Këndi i saktë i pikës për fortësinë e materialit ndikon në endjen, gdhëndjen, formën e vrimës dhe shkallën e veshjes.
● Këndi i buzëve përcakton sasinë e mbështetjes së ofruar në skajin e prerjes. Një kënd më i madh i buzëve do të bëjë që punto-ja të pritet në mënyrë më agresive nën të njëjtën sasi presioni pikë si pak me kënd më të vogël të buzës. Të dyja kushtet mund të shkaktojnë lidhjen, konsumimin dhe dështimin përfundimtar katastrofik të mjetit. Sasia e duhur e pastrimit të buzëve përcaktohet nga këndi i pikës. Një kënd shumë i mprehtë i pikës ka më shumë sipërfaqe rrjeti të paraqitur në punë në çdo kohë, duke kërkuar një kënd buzësh agresiv, ku një copë e sheshtë është jashtëzakonisht e ndjeshme ndaj ndryshimeve të vogla në këndin e buzëve për shkak të sipërfaqes së vogël që mbështet skajet e prerjes.
● Gjatësia funksionale e një punto-je përcakton se sa e thellë mund të shpohet një vrimë, dhe gjithashtu përcakton ngurtësinë e puntos dhe saktësinë e vrimës rezultuese. Ndërsa copa më të gjata mund të shpojnë vrima më të thella, ato janë më fleksibile që do të thotë se vrimat që ato shpojnë mund të kenë një vendndodhje jo të saktë ose të enden nga boshti i synuar. Puntot me kthesë janë të disponueshme në gjatësi standarde, të referuara si gjatësi Bisht ose gjatësi makine me vidë (e shkurtër), jashtëzakonisht e zakonshme me gjatësi Jobber (mesatare) dhe Taper ose Long Series (e gjatë).
● Shumica e puntove për përdorim të konsumatorit kanë fyell të drejtë. Për shpime të rënda në industri, nganjëherë përdoren copa me fyell konike. Llojet e tjera të fyellit të përdorur përfshijnë sisteme të gjashtëkëndëshit dhe sisteme të ndryshme të lëshimit të shpejtë të pronarit.
● Raporti diametër në gjatësi i puntos të shpimit është zakonisht midis 1: 1 dhe 1:10. Janë të mundshme raporte shumë më të larta (p.sh., copa kthesë “në gjatësi aeroplani”, copa shpuese armësh me vaj nën presion, etj.), Por sa më i lartë të jetë raporti, aq më e madhe është sfida teknike për të prodhuar punë të mirë.
● Gjeometria më e mirë për t’u përdorur varet nga vetitë e materialit që shpohet. Tabela e mëposhtme rendit gjeometrat e rekomanduara për disa materiale që shpohen zakonisht.Materiale
Shumë materiale të ndryshme përdoren për ose në copa shpimi, në varësi të aplikimit të kërkuar. Shumë materiale të forta, të tilla si karabit, janë shumë më të brishtë sesa çeliku dhe janë shumë më tepër subjekt i thyerjes, veçanërisht nëse punto-ja nuk mbahet në një kënd shumë konstant me copën e punës; p.sh., kur mbahen me dorë.

Celiku
● Pjesët e buta të çelikut me karbon të ulët janë të lira, por nuk mbajnë mirë një buzë dhe kërkojnë mprehje të shpeshtë. Ato përdoren vetëm për shpimin e drurit; edhe puna me dru të fortë se sa me dru të butë mund të shkurtojë dukshëm jetëgjatësinë e tyre.
● Pjesët e bëra nga çeliku me karbon të lartë janë më të qëndrueshme sesa copat e çelikut me karbon të ulët për shkak të vetive të dhëna nga forcimi dhe kalitja e materialit. Nëse mbinxehen (p.sh., nga ngrohja fërkuese gjatë shpimit) ata humbin durimin, duke rezultuar në një avantazh të butë prerjeje. Këto copa mund të përdoren në dru ose metal.
● Çeliku me shpejtësi të lartë (HSS) është një formë e çelikut mjet; Bitet HSS janë të forta dhe shumë më rezistente ndaj nxehtësisë sesa çeliku me karbon të lartë. Ato mund të përdoren për të shpuar metal, drurë dhe shumë materiale të tjera me shpejtësi më të mëdha të prerjes sesa copat prej çeliku karboni, dhe kryesisht kanë zëvendësuar çeliqet e karbonit.
● Çeliku i kobaltit legurat janë variacione në çelikun me shpejtësi të lartë që përmbajnë më shumë kobalt. Ata e mbajnë fortësinë e tyre në temperatura shumë më të larta dhe përdoren për të shpuar çelik inox dhe materiale të tjera të forta. Disavantazhi kryesor i çeliqeve të kobaltit është se ata janë më të brishtë se HSS standard.

Të tjerët
● Karabit tungsten dhe karabit-ët e tjerë janë jashtëzakonisht të vështirë dhe mund të shpojnë praktikisht të gjitha materialet, ndërsa mbajnë një avantazh më të gjatë se copat e tjera. Materiali është i shtrenjtë dhe shumë më i brishtë se çeliqet; rrjedhimisht ato përdoren kryesisht për majat e shpimeve, copa të vogla të materialit të fortë të fiksuar ose të bashkuar në majë të një grimë të bërë nga metali më pak i fortë. Sidoqoftë, në dyqanet e punës po bëhet e zakonshme të përdoren copa të forta karabit. Në madhësi shumë të vogla është e vështirë të përshtaten këshillat e karabit; në disa industri, më së shumti prodhimi i bordit të qarkut të shtypur, që kërkon shumë vrima me diametër më të vogël se 1 mm, përdoren copa të ngurta karabit.
● Diamant polikristalor (PCD) është ndër më të vështirat nga të gjitha materialet e mjeteve dhe prandaj është jashtëzakonisht rezistent ndaj konsumimit. Ai përbëhet nga një shtresë e grimcave të diamantit, zakonisht rreth 0.5 mm (0,020 in) e trashë, e lidhur si një masë e sinteruar në një mbështetje të karabit tungsten. Puntot fabrikohen duke përdorur këtë material ose duke bashkuar segmente të vegjël në majë të mjetit për të formuar skajet e prerjes ose duke sinteruar PCD në një venë në “nib” të karabit tungsten. Maja mund të bashkohet më vonë në një bosht karabit; atëherë mund të shkrihet në gjeometri komplekse që përndryshe do të shkaktonin dështimin e frenimit në “segmentet” më të vegjël. Punto-t PCD përdoren zakonisht në industrinë e automobilave, hapësirës ajrore dhe industrive të tjera për të shpuar aliazhe gërryese alumini, plastikë të përforcuar me fibra karboni dhe materiale të tjera gërryese, dhe në aplikacione kur joprodhimi i makinës për të zëvendësuar ose mprehur copat e konsumuara është jashtëzakonisht i kushtueshëm. PCD nuk përdoret në metalet me ngjyra për shkak të konsumit të tepërt që rezulton nga një reagim midis karbonit në PCD dhe hekurit në metal.

Veshje
Pjesë 2 mm të veshura me diamant, që përdoren për shpimin e materialeve të tilla si xhami
● Oksidi i zi është një shtresë e zezë e lirë. Një shtresë e oksidit të zi siguron rezistencë ndaj nxehtësisë dhe vajosje, si dhe rezistencë ndaj korrozionit. Veshja rrit jetën e copave të çelikut me shpejtësi të lartë.
● Nitridi i titanit (TiN) është një material qeramik shumë i fortë që mund të përdoret për të veshur një copë çeliku me shpejtësi të lartë (zakonisht një copë kthesë), duke zgjatur jetën e prerjes me tre ose më shumë herë. Edhe pas mprehjes, buza kryesore e veshjes ende siguron prerje dhe jetëgjatësi të përmirësuar.
● Nitridi i aluminit të titanit (TiAlN) është një shtresë e ngjashme që mund të zgjasë jetën e mjetit pesë ose më shumë herë.
● Nitridi i karbonit të titanit (TiCN) është një shtresë tjetër gjithashtu superiore ndaj TiN.
● Pluhur diamanti përdoret si një gërryes, më shpesh për prerjen e pllakave, gurëve dhe materialeve të tjerë shumë të fortë. Sasi të mëdha nxehtësie gjenerohen nga fërkimi, dhe copat e veshura me diamant shpesh duhet të ftohen me ujë për të parandaluar dëmtimin e copës ose copës së punës.
● Nitridi i zirkonit është përdorur si një shtresë shpuese për disa mjete nën emrin e markës Craftsman.
● Al-Chrome Silicon Nitride (AlCrSi / Ti) N është një shtresë me shumë shtresa e bërë nga nanolayer alternative, e zhvilluar duke përdorur teknikën kimike të depozitimit të avujve, përdoret në shpimin e polimerit të përforcuar me fibra karboni (CFRP) dhe pirg CFRP-Ti. (AlCrSi / Ti) N është një shtresë qeramike super e fortë, e cila performon më mirë sesa stërvitjet e tjera të veshura dhe të veshura.
● Veshja BAM është Bor-Alumin-Magnez BAlMgB14 është një shtresë qeramike super e fortë gjithashtu e përdorur në shpimet e përbëra.

Puntot me kthesë
Puntot me kthesë është lloji i prodhuar në sasinë më të madhe sot. Përmban një pikë prerje në majë të një boshti cilindrik me fyell spiral; fyellët veprojnë si një vidë Arkimediane dhe heqin tufë nga vrima.
Puntot me kthesë u shpik nga Steven A. Morse nga East Bridgewater, Massachusetts në 1861. Metoda origjinale e prodhimit ishte prerja e dy brazdave në anët e kundërta të një shufre të rrumbullakët, pastaj shtrembërimi i shiritit (duke i dhënë emrin mjetit) për të prodhuar fyellët spiralë. Në ditët e sotme, pjesa e shpimit zakonisht bëhet duke rrotulluar shiritin ndërsa e zhvendos atë pas një rrote bluarjeje për të prerë fyellët në të njëjtën mënyrë si prerja e ingranazheve spirale.
Puntot me kthesë variojnë në diametër nga 0,002 në 3,5 in (0,051 deri 88,900 mm) dhe mund të jenë deri në 25,5 in (650 mm).

Gjeometria dhe mprehja e skajeve prerëse është thelbësore për performancën e puntos. Pjesët e vogla që bëhen të prera shpesh hidhen pasi mprehja e tyre në mënyrë korrekte është e vështirë dhe ato zëvendësohen me çmim të ulët. Për copa më të mëdha, janë në dispozicion bashkime speciale për bluarje. Një mulli i posaçëm për veglat është i disponueshëm për mprehjen ose riformimin e sipërfaqeve prerëse në copëzat e shpimit me qëllim që të zgjedh pakëzën për një material të veçantë.
Prodhuesit mund të prodhojnë versione speciale të puntos me kthesë, duke ndryshuar gjeometrinë dhe materialet e përdorura, për t’iu përshtatur makinerive të veçanta dhe materialeve të veçantë që do të priten. Pjesët e shpimit të puntos me kthesë janë në dispozicion në zgjedhjen më të gjerë të materialeve të veglave. Sidoqoftë, edhe për përdoruesit industrialë, shumica e vrimave shpohen me copa standarde çeliku me shpejtësi të lartë.
Punto-ja me kthesë më e zakonshme (shitet në dyqanet e pajisjeve të përgjithshme) ka një kënd prej 118 gradë, e pranueshme për përdorim në dru, metal, plastikë dhe në shumicën e materialeve të tjerë, megjithëse nuk funksionon aq mirë sa përdor këndin optimal për secilin materiali. Në shumicën e materialeve nuk ka tendencë të endet ose të gërmojë.
Një kënd më agresiv, siç është 90 gradë, është i përshtatshëm për plastikat shumë të buta dhe materiale të tjera; do të vishej me shpejtësi në materiale të forta. Një grimë e tillë zakonisht fillon vetë dhe mund të pritet shumë shpejt. Një kënd më i cekët, siç janë 150 gradë, është i përshtatshëm për shpimin e çeliqeve dhe materialeve të tjerë më të ashpër. Ky stil punto-je kërkon një vrimë fillestare, por nuk lidh ose vuan veshin e parakohshëm për sa kohë që përdoret një shpejtësi e përshtatshme e ushqimit.
Pjesët e shpimit pa kënd pikë përdoren në situata kur kërkohet një vrimë e verbër, me fund të rrafshët. Këto copa janë shumë të ndjeshme ndaj ndryshimeve në këndin e buzëve, dhe madje edhe një ndryshim i lehtë mund të rezultojë në një stërvitje të shpejtë të papërshtatshme të prerjes që do të vuajë konsumim të parakohshëm.
Pjesët e puntos me seri të gjata janë punto me kthesë jashtëzakonisht të gjata. Sidoqoftë, ato nuk janë mjeti më i mirë për shpimin e vrimave të thella në mënyrë rutinore, pasi ato kërkojnë tërheqje të shpeshtë për të pastruar flautët nga tufa dhe për të parandaluar thyerjen e copës. Në vend të kësaj, copat e shpimit të armëve preferohen për shpimet e vrimave të thella.

Step drill bits
Një punto hapëse është një punto që e ka majën të zbritur në një diametër tjetër. Tranzicioni midis këtij diametri të tokës dhe diametrit origjinal është ose i drejtë, për të formuar një kundërpjesë, ose të kënduar, për të formuar një gërvishtës. Avantazhi i këtij stili është se të dy diametrat kanë të njëjtat karakteristika të flautit, gjë që e mban punton nga bllokimi kur shpon në materiale më të buta, të tilla si alumini; në të kundërt, një stërvitje me një jakë rrëshqitëse nuk ka të njëjtin përfitim. Shumica e këtyre puntove janë bërë me porosi për secilin aplikacion, gjë që i bën ato më të shtrenjta.

Unibit (Punto Hapi)
Një unibit (shpesh i quajtur një punto hapi) është një punto afërsisht konik me një profil shkalle. Për shkak të dizajnit të tij, një bit i vetëm mund të përdoret për shpimin e një game të gjerë madhësish vrimash. Disa punto vijnë në një pikë dhe kështu po fillojnë vetë. Puntot me madhësi më të madhe kanë maja të topitura dhe përdoren për zmadhimin e vrimave.
Njësitë përdoren zakonisht në fletë metalike dhe në ndërtimin e përgjithshëm. Një stërvitje mund të shpojë të gjithë gamën e vrimave të nevojshme në një banak, duke përshpejtuar instalimin e pajisjeve. Ato përdoren shpesh në materiale më të buta, të tilla si kompensatë, pllaka grimcash, pllaka të thata, akrilik dhe petëzuar. Ato mund të përdoren në fletë metalike shumë të hollë, por metalet priren të shkaktojnë konsum të parakohshëm të bitit dhe mërzitje.
Njësitë janë ideale për t’u përdorur në punë elektrike ku hasen kuti të holla çeliku, alumini ose plastike dhe shasi. Gjatësia e shkurtër e unibit-it dhe aftësia për të ndryshuar diametrin e vrimës së përfunduar është një avantazh në punën e shasisë ose panelit të përparmë. Vrima e përfunduar shpesh mund të bëhet mjaft e lëmuar dhe pa gërvishtje, veçanërisht në plastikë.
Një përdorim shtesë i njësive është zhbllokimi i vrimave të lëna nga copa të tjera, pasi rritja e mprehtë në madhësinë e hapit tjetër lejon që buza e prerjes të gërvisht burrat nga sipërfaqja e hyrjes së pjesës së punës. Sidoqoftë, fyelli i drejtë është i dobët në nxjerrjen e çipit dhe mund të shkaktojë që të formohet një gropë në anën e daljes së vrimës, më shumë sesa një punto spirale me kthesë që kthehet me shpejtësi të lartë.
Unibit-i u shpik nga Harry C. Oakes dhe u patentua në 1973. Eshtë shitur vetëm nga Korporata Unibit në vitet 1980 deri në skadimin e patentës dhe më vonë është shitur nga kompani të tjera. Unibit është një markë tregtare e Irwin Industrial Tools.
Edhe pse pretendohet se punto-ja e shkallëzuar ishte shpikur nga Harry C Noakes, ajo në fakt u prodhua për herë të parë nga Bradley Engineering, Wandsworth, Londër në vitet 1960 dhe u quajt Bradrad. Ajo u tregtua me këtë emër derisa patenta u shit në Halls Ltd.uk nga të cilët prodhohet akoma.

Showing 1–24 of 35 results