Materiale abrazive

Lënda gërryese (Abrazivi) është një material, shpesh një mineral, që përdoret për të formuar ose përfunduar një copë pune përmes fërkimit që çon në konsumimin e një pjese të copës së punës nga fërkimi. Ndërsa përfundimi i një materiali shpesh nënkupton lustrimin e tij për të fituar një sipërfaqe të lëmuar, reflektuese, procesi mund të përfshijë gjithashtu ashpërsim si në përfundimet e satenit, mat ose me rruaza. Me pak fjalë, qeramikat të cilat përdoren për të prerë, bluar dhe lustruar materiale të tjera më të buta janë të njohura si gërryese.
Materialet abrazive janë jashtëzakonisht të zakonshme dhe përdoren shumë gjerësisht në një larmi të gjerë të aplikimeve industriale, shtëpiake dhe teknologjike. Kjo krijon një ndryshim të madh në përbërjen fizike dhe kimike të gërryesve, si dhe formën e gërryeses. Disa përdorime të zakonshme për gërryesit përfshijnë bluarjen, lustrimin, zhurmën, mprehjen, prerjen, shpimin, mprehjen, prerjen dhe lëmimin (shih përpunimin gërryes). (Për thjeshtësi, “mineral” në këtë artikull do të përdoret lirshëm për t’iu referuar të dy mineraleve dhe substancave si minerale, të bëra nga njeriu apo jo.)
Skedarët nuk janë gërryes; ata e heqin materialin jo duke gërvishtur ose fërkuar, por me veprimin e prerjes së dhëmbëve të mprehtë që janë prerë në sipërfaqen e skedarit, shumë si ato të një sharre. Sidoqoftë, skedarët prej diamanti janë një formë gërryese e veshur (pasi ato janë shufra metalike të veshura me pluhur diamanti).
Materialet abrazive formohen për qëllime të ndryshme. Materialet abrazive natyrore shpesh shiten si gurë të veshur, zakonisht në formën e një blloku drejtkëndëshe. Lëndë gërryese natyrore dhe sintetike janë zakonisht të disponueshme në një larmi të gjerë formash, shpesh vijnë si gërryese të lidhura ose të veshura, duke përfshirë blloqe, rripa, disqe, rrota, fletë, shufra dhe kokrra të lirshme.

Materialet abrazivë të lidhur
Materialet abrazive të lidhur është i përbërë nga një material gërryes që përmbahet në një matricë, edhe pse gërryesi shumë i imët i oksidit të aluminit mund të përmbajë material të shkrirë. Kjo matricë quhet lidhës dhe shpesh është një argjilë, një rrëshirë, një gotë ose një gome. Kjo përzierje e lidhësit dhe gërryesit zakonisht formohet në blloqe, shkopinj ose rrota. Abrazivi më i zakonshëm i përdorur është oksid alumini. Gjithashtu të zakonshme janë karabit silic, karabit tungsten dhe granat. Gurët artificialë të mprehjes janë shpesh një gërryes i lidhur dhe janë lehtësisht të disponueshëm si një bllok dy anësh, secila anë është një shkallë e ndryshme e zhavorrit.
Rrotat bluarëse janë cilindra që rrotullohen me shpejtësi të lartë. Ndërsa dikur ka punuar me një pedal këmbe ose maniak dore, futja e motorëve elektrikë ka bërë të domosdoshme ndërtimin e rrotës për t’i bërë ballë stresit më të madh radial për të parandaluar që rrota të fluturojë larg ndërsa rrotullohet. Çështje të ngjashme lindin me rrotat prerëse, të cilat shpesh janë të përforcuara në mënyrë strukturore me fibra të ngopura. Shpejtësia e lartë relative midis gërryeses dhe copës së punës shpesh bën të domosdoshme përdorimin e një lubrifikanti të një lloji. Tradicionalisht, ata u quajtën ftohës pasi u përdorën për të parandaluar grumbullimin e nxehtësisë fërkuese që mund të dëmtojë copën e punës (të tilla si prishja e temperamentit të një tehe). Disa hulumtime sugjerojnë që vetia e transportit të nxehtësisë së një lubrifikanti është më pak e rëndësishme kur merreni me metale pasi metali do të përcjellë shpejt nxehtësinë nga sipërfaqja e punës. Më të rëndësishme janë efektet e tyre në zvogëlimin e sforcimeve tërheqëse duke rritur disa sforcime shtypëse dhe duke zvogëluar “sforcimet termike dhe mekanike gjatë formimit të çipave”.
Forma e përdorimit të ndryshëm përdoret si koka në mjete rrotulluese të përdorimit të punës në punë precize, siç është modelimi i shkollës.
Forma e përdorimit të ndryshëm përdoret si koka në mjete rrotulluese të përdorimit të punës në punë precize, siç është modelimi i shkollës.
Materialet abrazive të lidhur duhet të pastrohen dhe të vishen pasi të përdoren. Veshja është pastrimi i materialit të mbeturinave (tufë dhe gërryes i lirë) nga sipërfaqja dhe ekspozimi i grimcave të freskëta. Në varësi të gërryesit dhe mënyrës se si është përdorur, veshja mund të përfshijë që gërryesi thjesht të vendoset nën ujë të rrjedhshëm dhe të pastrohet me një furçë të fortë për një gur të butë ose gërryesi të jetë i bluar ndaj një abrazivi tjetër, të tilla si oksid alumini që përdoret për të veshur një rrotë bluarjeje .
Truing është rivendosja e gërryesit në formën e saj origjinale të sipërfaqes. Rrotat dhe gurët priren të konsumohen në mënyrë të pabarabartë, duke e lënë sipërfaqen e prerjes jo më të sheshtë (thuhet se “hiqet” nëse është menduar të jetë një gur i sheshtë) ose jo më të njëjtin diametër në të gjithë faqen e prerjes. Kjo do të çojë në konsum të pabarabartë dhe vështirësi të tjera.

Materialet Abrazive të Veshura
Një material abraziv i veshur përmban një gërryes të fiksuar në një material mbështetës si letër, leckë, gome, rrëshirë, poliestër apo edhe metal, shumë prej të cilave janë fleksibël. Letër zmerile është një gërryes i veshur shumë i zakonshëm. Materialet abrazive të veshura zakonisht janë të njëjtat minerale si ato që përdoren për gërryesit e lidhur. Një agjent lidhës (shpesh një lloj ngjitës ose rrëshirë) vendoset në mbështetës për të siguruar një sipërfaqe të sheshtë, në të cilën më pas ngjitet zhavorri. Një mbështetëse e endur mund të përdorë gjithashtu një agjent mbushës (përsëri, shpesh një rrëshirë) për të siguruar një rezistencë shtesë.Material abrazive të veshura mund të formohen për t’u përdorur në lëmues rrotullues dhe orbital, për mbështjellje rreth blloqeve rërë, si fletë dore, si sythe të mbyllura për përdorim në mulli të rripave, si sipërfaqe goditëse në kuti shkrepëseje, në pllaka diamanti dhe çeliqe diamanti. Mjetet e diamantit, megjithëse për prerje, janë shpesh me natyrë gërryese.
Material Abrazivë të Tjerë dhe Përdorimet e Tyre
Rëra, rruaza qelqi, topa metali pllaka bakri dhe akull i thatë mund të përdoren të gjitha për një proces të quajtur rërë (ose të ngjashme, të tilla si përdorimi i rruaza qelqi që është “shpërthim rruaza”). Akulli i thatë do të lartësohet duke mos lënë pas asnjë gërryes të mbetur.
Përbërja prerëse e përdorur në bojë automobilistike është një shembull i një abrazivi të pezulluar në një lëng, paste ose dylli, siç janë disa lëngje lustruese për argjendtë dhe media optike. Lëngu, pasta ose dylli vepron si një agjent lidhës që e mban gërryesin të ngjitur në pëlhurë e cila përdoret si një mbështetëse për të lëvizur gërryesin nëpër pjesën e punës. Në veçanti për makinat, dylli mund të shërbejë si një agjent mbrojtës duke parandaluar ekspozimin e bojës së metalit në ajër dhe gjithashtu të veprojë si një mbushës optik për t’i bërë gërvishtjet më pak të dukshme. Pasta e dhëmbëve përmban karbonat kalciumi ose silicë si një “agjent lustrues” për të hequr pllakat dhe lëndë të tjera nga dhëmbët pasi ngurtësia e karbonatit të kalciumit është më e vogël se ajo e smaltit të dhëmbëve, por më shumë se ajo e agjentit ndotës.
Pluhur shumë i hollë rouge zakonisht përdorej për bluarjen e qelqit, duke u zëvendësuar disi nga qeramika moderne, dhe përdoret akoma në stolitë për një përfundim shumë reflektues.
Produktet pastruese mund të përmbajnë edhe abrazivi të pezulluar në një pastë ose krem. Ato janë zgjedhur të jenë të arsyeshme të sigurta në disa sipërfaqe linoleumi, pllake, metali ose guri. Sidoqoftë, shumë sipërfaqe të petëzuar dhe soba me qeramikë të dëmtuar lehtësisht dëmtohen nga këto përbërje gërryese. Edhe enët qeramike / qeramika ose enët e gatimit mund të dëmtojnë këto sipërfaqe, veçanërisht pjesën e poshtme të enëve, e cila shpesh është e pa lustruar pjesërisht ose në tërësi dhe vepron thjesht si një gërryes tjetër i lidhur.
Tenxheret dhe sobat metalike shpesh pastrohen me pastrues abrazivë, zakonisht në formën e kremës ose pastës së lartpërmendur ose leshi çeliku dhe pads pastruese jo të endura që mban gërryes të imët.

Letër zmerile
Letra zmerile dhe letra e xhamit janë emra që përdoren për një lloj abrazivi të veshur që përbëhet nga fletë letre ose pëlhure me material gërryes të ngjitur në një fytyrë.
Pavarësisht nga përdorimi i emrave, as rëra dhe as qelqi nuk përdoren tani në prodhimin e këtyre produkteve pasi ato janë zëvendësuar nga abrazivë të tjerë si oksid alumini ose karabit silic. Letër zmerile prodhohet në një gamë të madhësive të zhavorrit dhe përdoret për të hequr materialin nga sipërfaqet, ose për t’i bërë ato më të lëmuara (për shembull, në pikturë dhe përfundimin e drurit), për të hequr një shtresë të materialit (të tilla si bojë e vjetër), ose nganjëherë për të bëjeni sipërfaqen më të ashpër (për shembull, si përgatitje për ngjitje). Eshtë e zakonshme të përdorni emrin e abrazivit kur përshkruani letrën, p.sh. “letër oksid alumini”, ose “letër karabit silic”.
Letra zmerile është në të vërtetë një lloj abrazivi i veshur, domethënë, është bërë nga një lloj “drithi” gërryes, siç janë llojet që do të përdorim në këtë artikull, i cili është ngjitur në një lloj mbështetjeje – shpesh letër, leckë, plastikë , apo edhe sfungjerë shkumë ose rrjetë. Mund ose nuk mund të ketë mbushës ose veshje të tjerë të shtuar, siç është stearacioni.
Këto ditë, ka disa lloje të materialeve gërryese të përdorura në produktet e letrës me letër zmerile, duke përfshirë disa gurë natyralë / minerale dhe një pjesë të vogël të substancave sintetike, të prodhuara në laboratorë, secili me avantazhet dhe disavantazhet e tyre.
Mineralet natyrore më të zakonshëm që përdoren në abrazivë janë zmerile dhe granata, ndërsa katër lloje të zakonshëm të bërë nga njeriu janë karabit silic, oksid alumini, alumini qeramike dhe alumina-zirkonia. Secila ndryshon në jetëgjatësinë, vrazhdësinë / agresivitetin, sasinë e fërkimit të kërkuar, shkathtësinë, koston, aplikimin ideal, madhësitë dhe veshjen e grimcave të disponueshme dhe formatet e produkteve në të cilat janë të disponueshme, siç janë disqet, fletët ose rripat.

Cilat janë llojet e ndryshme të letrave zmerile dhe për çfarë përdoren ato?

Oksid alumini – Një mineral sintetik me ngjyrë kafe që është i fortë dhe i qëndrueshëm dhe është drithi gërryes më i përdorur. Isshtë ideale si për përpunimin e drurit ashtu edhe për përpunimin e metaleve. (Me ngjyra)

Karbid silici – Një mineral shumë i fortë dhe me shkëlqim me ngjyrë të zezë. Ky produkt ka një cilësi të brishtë që e lejon atë të thyhet në pykë të mprehta si copa ndërsa punon. Mund të përdoret për gjithçka, nga lëmimi i metaleve me ngjyra dhe ngjyra, plastika, përbërjet dhe produktet e drurit.

Zirkonia – Një produkt sintetik, ky zhavor është afatgjatë dhe i përshtatshëm për bluarjen e grilave në metal dhe për lëmimin fillestar të drurit të ashpër. Kur lëmoni metalin me zirkoni, grimcat e grimcave mund të bëhen më të mprehta, kështu që nuk do të duhet të ndryshoni shpesh letër zmerile.

Granat – një mineral i kuqërremtë. Shtë e një fortësie mesatare me tehe të mira prerëse dhe ka tendencën e thyerjes ose thyerjes kur përdoret, duke krijuar kështu tehe të reja prerëse. Përdoret kryesisht për përfundimin e imët të drurit.

Disqe Abrazive
Disqet abrazivë përbëhen nga kokrra gërryese të ngjitura në një mbështetje të:
● leckë
● fibra
● film
● letër
● jo të endura
● material tjetër

Aplikimet
Këto njësi më pas montohen në një sander, mulli ose mjet të ngjashëm dhe përdoren në një larmi aplikimesh lëmimi, bluarje, lustrimi dhe përgatitje sipërfaqe. Një nga përdorimet më të zakonshme të disqeve abrazivë është në aplikimet e lëmimit. Disqe të tilla heqin materiale sipërfaqësore si metali, qeramika, qelqi, plastika dhe bojërat, si dhe gërmimet dhe papërsosmëritë e tjera. Në varësi të konstruksionit të tyre, disqet e kondicionuar të sipërfaqes jo të endura mund të përdoren në bluarje të lagësht dhe të thatë, lëmues, pastrim, lustrim dhe përgatitje sipërfaqësore në një shumëllojshmëri industri, duke përfshirë përpunimin e metaleve, përpunimin e drurit, qeramikën dhe madje edhe prodhimin e gjysmëpërçuesve.

Llojet
Oksidi i Aluminit është një abrazov popullor, i njohur për fortësinë dhe forcën e tij dhe koston e ulët kur krahasohet me llojet e tjera gërryese. Ka mbajtje të ulët të nxehtësisë dhe nxehtësi të ulët specifike duke e bërë atë të dobishëm në një gamë të gjerë aplikimesh për bluarje dhe lëmues. Oksid alumini ndodh natyrshëm në formën e korundit mineral, por minerali nuk përdoret si një gërryes komercial përveç si një përbërës i zmerile. Kur kombinohet me smalt dhe krokus, prodhon një gërryes të përshtatshëm për të përfunduar aplikimet.
Oksidi i aluminit shpesh bashkohet me shtesa kimike në oksid titaniumi ose oksid kromi për të përmirësuar përdorimet e tij gërryese. Llojet e ndryshme të oksideve të aluminit të shkrirë dallohen nga nivelet e papastërtive kimike që mbeten në mineralin e shkrirë. Shtesat e oksidit të titanit mund të ashpërsojnë abrazivin dhe mundësojnë përmirësimin e mëtejshëm të performancës nga proceset e trajtimit të nxehtësisë së grurit. Aluminet e kalcinuara ose trombocite siç përdoren në aplikime të imëta ose në lustrim Ndërsa shumica e lëndëve gërryese sol-xhel janë me bazë alumini, këto gërryese alumini klasifikohen si abraziv qeramike. Abrazivët prej qeramike përfaqësojnë brezin e ardhshëm të abrazivëve. Ato po bëhen të njohura në aplikimet e përpunimit të metaleve sepse bluajnë më ftohtë dhe më shpejt në krahasim me oksidet e aluminit të shkrirë. Për shkak të strukturës së tij të specializuar kristalore, abrazivët sol-xhel “vetë-mprehen” duke lejuar një jetëgjatësi të gjatë funksionale.
Karabit Silici (SiC) është një abraziv i përdorur gjerësisht për shkak të qëndrueshmërisë së tij dhe kostos së ulët. Shtë një gërryes sintetik i zhvilluar për herë të parë në fund të viteve 1800. SiC është më e vështirë se oksidi i aluminit, por më i shkrifët se kokrrat e oksidit të aluminit të shkrirë. Meqenëse silici dhe karboni janë të dy të tretshëm në çelik, karabit i silicit nuk është një efekt në bluarjen e çelikut ose lidhjeve të hekurit – veçanërisht me madhësi të trashë të zhavorrit në aplikimet e heqjes së metaleve të rënda. Karabit silic përdoret zakonisht në aplikime që përfshijnë metale me ngjyra të tilla si bronzi, alumini dhe titani, dhe për gërryerjen e jometaleve si guri, qelqi, druri dhe lëkura.
Disku superabraziv llojet përfshijnë nitride diamanti dhe kub bor (CBN). Diamantet superabrasive kanë fortësinë më të lartë të njohur nga të gjitha kokrrat gërryese. Ato përdoren për bluarjen dhe lëmimin e metaleve me ngjyra, qeramika, qelqi, guri dhe materiale ndërtimi. Disqet abrazive të diamantit nuk janë të dobishëm në bluarjen e çelikut ose lidhjeve me ngjyra sepse karboni në diamant shpërndahet ose reagon me hekur. Sidoqoftë, pastat me diamantë janë të dobishme në lustrimet me ngjyra ose zbatimet e rripave ku nxehtësia dhe reaktiviteti nuk janë një faktor. Kur punoni me metale hekuri, CBN është një zgjedhje më e mirë. Nitridi kub bor nuk është aq i vështirë sa diamanti.

Showing all 12 results