Shkalle

Shkalla është një grup vertikal i pjerrët ose një set këmbë shkallësh ose hapash.

Ekzistojnë dy lloje:
shkallë të ngurta që mbështeten nga vetja ose që mund të mbështeten në një sipërfaqe vertikale si një mur dhe shkallë të rrotullueshme, të tilla si ato të bëra prej litari ose alumini, që mund të varen nga maja. Anëtarët vertikalë të një shkalle të ngurtë quhen zinxhirë ose shina (SH.B.A.) ose stile (MB).
Shkallët e ngurta janë zakonisht të lëvizshme, por disa lloje janë të fiksuara përgjithmonë në një strukturë, ndërtesë ose pajisje. Zakonisht janë bërë prej metali, druri ose tekstil me fije qelqi, por dihet që janë bërë prej plastike të fortë.
Shkallët janë mjete dhe teknologji antike. Një shkallë është paraqitur në një pikturë shkëmbore mesolitike që është të paktën 10,000 vjet e vjetër, e përshkruar në Spider Caves në Valencia, Spanjë. Piktura përshkruan dy njerëz duke përdorur një shkallë për të arritur një fole të egër bletësh për të korrur mjaltë. Shkalla përshkruhet e gjatë dhe fleksibile, e bërë ndoshta nga një lloj bari.

Cili është Funksioni i Shkallës?
Shkalla është një pajisje që përbëhet nga shufra ose shkallë të përsëritura (shumë pjesë ku vendoset këmba) midis dy gjatësive të ngritura prej metali, druri ose litari, që përdoren për të ngjitur lart ose poshtë diçkaje.

Pra, pse ka kaq shumë lloje të ndryshme shkallësh?
Lloje të ndryshme shkallësh kanë funksione të ndryshme për raste të ndryshme. Kuptimi i llojeve të ndryshme të shkallëve dhe funksionet e tyre do t’ju mundësojë të merrni një vendim të informuar, i cili më pas do t’ju lejojë të përfundoni detyrën tuaj në mënyrë më efektive dhe të sigurt. Më poshtë janë disa lloje shkallësh dhe përdorimet e tyre.Shkallët e Hapave
Kjo shkallë përdoret më shumë në industri. Ajo që e bën kaq të veçantë këtë shkallë është se mund të përdoret kudo. Kjo është për shkak se është e vetë-mbështetur, domethënë nuk ka pse të mbështetet në asnjë lloj bazamenti që do të përdoret. Si rezultat, kjo shkallë mund të përdoret në mes të dhomës ose vendeve ku mbështetja nuk është e disponueshme.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të shkallëve të hapave – Shkallët e përparme dhe shkallët binjake.
Shkallë e përparme – Në këtë shkallë, ju do të gjeni shkallët në njërën anë të shkallës dhe ana tjetër është projektuar vetëm për mbështetje dhe nuk përdoret për t’u ngjitur.
Shkallë me dy shkallë – Kjo shkallë është shumë më e popullarizuar pasi ofron shkallë në të dy anët e shkallës duke ju lejuar të ngjiteni në cilindo anë është më i përshtatshëm dhe ju lejon juve dhe një mik të ngjitni shkallët në të njëjtën kohë

Fron Hapash
Kjo shkallë është shumë e dobishme ta keni rreth shtëpisë tuaj, veçanërisht kuzhinës. Kjo shkallë është thjesht një mini shkallë që mund ta përdorni kur keni nevojë për të arritur diçka mjaft të lartë. Shkallët fron janë të dizajnuara për t’u palosur, kështu që hapësira e magazinimit nuk është diçka për t’u shqetësuar kur blini këtë shkallë.

Shkallët Platformë
Një shkallë platforme është një shkallë e përparme me një platformë si hapin e saj të sipërm. Zakonisht ka binarë përreth platformës për të siguruar siguri ndërsa jeni duke punuar. Kjo shkallë është e shkëlqyer nëse doni të jeni rehat ndërsa qëndroni në shkallë për një kohë të gjatë. Shkalla e platformës parandalon që këmba juaj të dhemb dhe nuk shndërrohet në hapat e ardhshëm. Kjo shkallë rekomandohet nëse duhet të përdorni të dy duart tuaja për projektin ose nëse keni nevojë të rrotulloheni dhe të punoni, në të gjitha drejtimet pa shkaktuar ndonjë aksident.

Shkallët me Zgjatje
Kjo shkallë e drejtë përdoret kur është e nevojshme për të arritur vende të larta. Duhet të mbështetet në një lloj mbështetjeje (p.sh. mur, pemë, shtëpi etj.) Përpara se të përdoret. Kjo shkallë ka dy pjesë ‘bazën’ dhe ‘mizën’. Baza duhet të vendoset gjithmonë në tokë në mënyrë të vendosur ndërsa miza mund të shtrihet mbi shtratin në mënyrë që zgjatja të arrijë në vendet më të larta.

Shkallët e Palosshme
E ngjashme me shkallën fron, i vetmi ndryshim është se mund të zgjatet për të arritur vende edhe më të larta (p.sh. papafingo, llamba ndriçuese etj.) Nëse jeni tipi i personit që ngjitni karrige ose sende të tjera që nuk janë të përshtatshme, duhet të shikoni kjo shkallë. Kjo shkallë ka aftësinë të paloset kur nuk është në përdorim për ta mbajtur në ruajtje. Është peshë e lehtë dhe pa dhimbje për tu arritur ta bëni atë plotësisht të përshtatshëm. Ky është përdorim i zakonshëm në papafingo.

Shkallët për Shumë Qëllime
Kjo shkallë është thjesht një që mund të përdoret për shumë qëllime. Ajo përmban më shumë se një tipar që e lejon atë të ketë përdorime të ndryshme. Shumë njerëz e përdorin këtë shkallë pasi është në gjendje të ndryshojë në kaq shumë pozicione; duke i lejuar përdoruesit të përdorin për detyra të ndryshme nëpër shtëpi. Shkallët me shumë qëllime janë në gjendje të hapen në një pozicion shkalle shkalle në mënyrë që të jenë të ngjitshme dhe plotësisht të mbështetura nga vetja. Ato gjithashtu mund të zgjaten, duke i lejuar ata të arrijnë në vende më të larta; por ashtu si me shkallën tuaj normale të zgjatur duhet të keni një mbështetje për të mbështetur shkallën. Kjo shkallë mund të jetë gjithashtu e shkëlqyer për ruajtje pasi është lehtësisht e palosshme, prandaj nuk do të marrë aq shumë nga hapësira juaj.

Shkallët e ngurta janë në dispozicion në shumë forma, të tilla si:
● Shkallët e akomodimit janë hapa të lëvizshëm poshtë anës së një anijeje për të hipur.
● Shkallë sulmi, e përdorur në luftën e rrethimit për të ndihmuar në ngjitjen e mureve dhe kalimin e hendekeve.
● Shkallë papafingo, e tërhequr poshtë nga tavani për të lejuar hyrjen në një papafingo.
● Shkalla urë, një shkallë e shtrirë horizontale për të vepruar si një kalim midis dy pikave të ndara nga një pikë.
● Shkalla e konviktit, përdorimi i shkallës për t’u ngjitur në një automjet. Mund të jetë i ngurtë ose fleksibël, gjithashtu hapa (et) e hipjes dhe shkalla e notit.
● Shkallë mace (shkallë pule në SHBA), një kornizë e lehtë shkalle që përdoret në çatitë e pjerrëta për të parandaluar rrëshqitjen e punëtorëve.
● Shkalla e pemës së Krishtlindjes, një lloj shkalle konvikti për zhytësit e cila ka një hekurudhë të vetme qendrore dhe është e hapur në anët për të lejuar zhytësin të ngjitet në shkallë, ndërsa mban shami.
● Shkallë e kundërpeshuar, një shkallë fikse me një pjesë më të ulët rrëshqitëse. Një sistem kundërpeshësh përdoret për të lënë pjesën e poshtme rrëshqitëse të zbresë butë kur lirohet.
● Shkallë zgjatimi ose “shkallë teleskopike”, një shkallë fikse e ndarë në dy ose më shumë gjatësi për ruajtje më të përshtatshme; gjatësitë mund të rrëshqasin së bashku për ruajtje ose të rrëshqasin për të zgjeruar gjatësinë e shkallës; mund të vendoset një sistem rrotullues në mënyrë që shkalla të zgjatet lehtësisht nga një operator në tokë dhe pastaj të mbyllet në vend duke përdorur qentë dhe putrat. 65 shkallë (20 m), 50 ft (15 m) dhe rreth 35 ft (10 m) shkallë zgjatëse për shërbimin zjarrfikës përdorin “shtylla bangor”, “shtylla torturash” ose “shtylla qëndrimi” për të ndihmuar në ngritjen, boshtin, qëndrueshmërinë, zgjatjen , vendosni, tërhiqni dhe ulni ato për shkak të peshës së madhe.
● Shkallë e rregulluar, dy anëtarë anësorë të bashkuar nga disa shkallë; ngjitur në strukturë pa pjesë lëvizëse.
● Shkallë e palosshme, një shkallë në stilin e shkallës së shkallës me një ose më shumë (zakonisht jo më shumë se tre) mentesha njëkahëshe. Ideale për përdorim në tokë të pabarabartë (p.sh. shkallët), si një këmishë ose kur zgjatet plotësisht një shkallë e Rregulluar. Disa variacione shfaqin një menteshe qendrore me një drejtim me këmbë mbyllëse të zgjerueshme.
● Shkallë grepi ose shkallë pompier, një shkallë e ngurtë me një grep në majë për të kapur një prag dritareje; të përdorura nga zjarrfikësit.
● Hapat e Sigurisë së Lëvizshme janë struktura vetë-mbështetëse që kanë rrota ose rrotullues që i bëjnë ato të lehta për t’u lëvizur. Ata ndonjëherë kanë një platformë të vogël të sipërme dhe një hekurudhë dore për të ndihmuar në lëvizjen lart e poshtë shkallëve.
● Shkallë pemishte, një shkallë me tre këmbë me këmbën e tretë të bërë në mënyrë që të mund të futet midis degëve të pemës për vjeljen e frutave.
● Shkallë platforme, një shkallë shkallë me një sipërfaqe të madhe platforme dhe një parmak të lartë që përdoruesi të mbajë gjatë punës në platformë.
● Shkallë që tërhiqet, një shkallë që duket si një gyp, por mund të vendoset menjëherë kur kërkohet.
● Shkallë çatie, një shkallë e ngurtë me një goditje të madhe në majë për të kapur kreshtën e një çatie me çati.
● Shkalla sektoriale, e njohur gjithashtu si shkalla e ndërtuesit, ka seksione që ndahen dhe janë të këmbyeshme në mënyrë që çdo numër i seksioneve të mund të lidhen.
● Shkallë hapi, një shkallë portabël vetë-mbështetëse varet në mes për të formuar një V të përmbysur, me qëndrime për të mbajtur të dy gjysmat në një kënd të fiksuar. Shkallët e shkallëve kanë hapa të sheshtë dhe një mbrapa të varur.
● Shkallë noti, një shkallë që përdoret nga notarët për të dalë nga uji, shpesh në anije.
● Shkallë teleskopike, e përdorur zakonisht për t’iu referuar një hibridi midis një shkalle shkalle dhe një shkalle zgjatimi me mentesha 360 shkallë; ka tre pjesë dhe mund të ndahen për të formuar dy shkallë shkallësh; p.sh. Gjigandi i Vogël.
● Shkallë me Trestle, një shkallë e stilit “A-Frame” me një pjesë të qendrës teleskopike.
● Shkallë rrotulluese, një shkallë zgjatuese e pajisur në platformën rrotulluese në majë të një kamioni zjarri.
● Shkallë vertikalisht në ngritje, e krijuar për të ngjitur pika të larta dhe për të lehtësuar pezullimin në pikat e larta të përmendura.
● Shkallë me kuvertë X, një dizajn i shkallës së patentuar në SHBA që është një shkallë e kombinuar dhe skelë.
Shkallët e ngurta fillimisht ishin bërë prej druri, por në shekullin e 20-të alumini u bë më e zakonshme për shkak të peshës së saj më të lehtë. Shkallët me stile prej qelqi përdoren për të punuar në ose pranë telave elektrikë sipër, sepse tekstil me fije qelqi është një izolues elektrik. Henry Quackenbush patentoi shkallën e zgjatjes në 1867.
Shkallët mund të prodhohen nga një numër materialesh, por tre kryesore përfshijnë alumin, lëndë drusore dhe aktualisht një nga materialet më të njohura në shumë industri – tekstil me fije qelqi. Duke përdorur shembullin e shkallëve të shkallëve, pavarësisht se shkallët prej tekstil me fije qelqi janë shkallët më të shtrenjta të llojeve të shkallëve ato ato zgjasin më shumë dhe me gjithnjë e më shumë njerëz që shqetësohen për sigurinë kur përdorin shkallët, shkallët prej tekstil me fije qelqi shpesh shihen si opsioni më i sigurt.
Kur zgjidhni një shkallë është e rëndësishme të njihni përfitimet e secilit lloj, kështu që menduam të informonim lexuesit tanë duke krahasuar tekstil me fije qelqi me opsionet alternative të shkallëve të shkallës së drurit dhe aluminit.

Hapat e Tekstilit me Xham vs Shkallët me Hap Alumini
Avantazhet e Shkallëve Prej Tekstili me Fije Qelqi
● Në krahasim me shkallët e aluminit, shkallët me lesh xhami në përgjithësi janë më të forta. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se shkallët e aluminit nuk janë të forta, por forca do të varet nga shkalla e materialit të përdorur.
● Shkallët prej tekstili me fije qelqi janë më rezistente ndaj motit.
● Ndoshta përparësia më e madhe e një shkalle tekstili me fije qelqi mbi homologen e saj të aluminit është rezistenca e saj ndaj energjisë elektrike dhe goditjeve elektrike. Tekstili me fije qelqi nuk përçon energji elektrike, alumini bën.
● Shkallët e tekstilit me xham janë më rezistente ndaj flakës sesa shkallët e aluminit.
● Shkallët prej tekstili me fije qelqi kanë më pak të ngjarë të përkulen në krahasim me shkallët e aluminit.
● Shkallët prej qelqi nuk dobësohen në nxehtësi si shkallët e aluminit. Shkallët e aluminit përçojnë nxehtësi, ndërsa shkallët me lesh xhami jo.
Avantazhet e Shkallës së Aluminit
● Shkallët e aluminit janë një mundësi më e lirë sesa shkallët me lesh xhami.
● Shkallët e aluminit janë më të lehta se shkallët prej tekstili me fije qelqi duke i lejuar ato të transportohen më lehtë.
● Shkallët e aluminit kanë më pak të ngjarë të çahen në krahasim me shkallët prej tekstili me fije qelqi.
Hapat e Tekstilit me Xham Vs Shkallët Prej Druri
Avantazhet e Shkallëve Prej Tekstili me Fije Qelqi
● Seksionet e tekstilit me fije qelqi që krijojnë një shkallë prej tekstili me fije qelqi janë uniforme dhe nuk ndryshojnë në madhësi, model ose forcë. Në krahasim, shkallët prej druri mund të kenë ndryshime të konsiderueshme në cilësi, kështu që një shkallë druri më e dobët ose trare mbështetëse mund të dështojë pa paralajmërim.
● Shkallët prej tekstili me fije qelqi mund të përdoren brenda ose jashtë pasi ato janë rezistente ndaj çdo lloji të efekteve anësore për shkak të motit. Shkallët prej druri thithin lagështi dhe mund të fillojnë të kalben pasi të ekspozohen në kushte të lagështa dhe të thata.
● Shkallët prej tekstil me fije qelqi janë rezistente ndaj flakës. Shkallët prej druri nuk janë.
Avantazhet e shkallëve të drurit
● Shkallët prej druri janë një mundësi më e lirë sesa shkallët me lesh xhami.
● Shkallët prej druri janë më të lehta se shkallët prej tekstili me fije qelqi duke i lejuar ato të transportohen më lehtë.

Ndërsa të gjitha këto shkallë mund t’i shërbejnë qëllimit të tyre, shkallët prej tekstili me fije qelqi do të zgjasin shumë më gjatë për shkak të rezistencës ndaj motit, qoftë nga era, shiu apo nxehtësia. Prandaj, pavarësisht se janë më të shtrenjta, ato shpesh shihen si investimi më i mirë për njerëzit që i përdorin ato rregullisht në shtëpi ose në punë.

Showing all 2 results