Vegla dore

Nje Vegël Dore është çdo mjet që mundësohet me dorë sesa me motor. Kategoritë e veglave të dorës përfshijnë çelësa, pincë, hapëse, skedarë, mjete goditëse, mjete të goditura ose të goditura me çekiç, kaçavida, viza, kapëse, copa, sharra, stërvitje dhe thika.
Mjetet e jashtme të tilla si pirunët e kopshtit, gërshërë të mëdha të krasitjes dhe krëhëri janë forma shtesë të mjeteve të dorës. Veglat portative të energjisë nuk janë mjete dore.Mjetet (veglat) janë sendet më të rëndësishme që njerëzit e lashtë përdornin për t’u ngjitur në majë të zinxhirit ushqimor; duke shpikur mjete, ata ishin në gjendje të përmbushnin detyra që trupat njerëzorë nuk mund të bënin, të tilla si përdorimi i një shtize ose harku dhe shigjete për të vrarë gjahun, pasi dhëmbët e tyre nuk ishin aq të mprehtë sa të shponin lëkurat e shumë kafshëve. “Njeriu gjuetar” si katalizator për ndryshimin e Homininit është vënë në dyshim. Bazuar në shenjat në kocka në vendet arkeologjike, tani është më e qartë se njerëzit para-shkatërronin kufomat e grabitqarëve të tjerë në vend që të vrisnin ushqimin e tyre.
Pajisjet mekanike përjetuan një zgjerim të madh në përdorimin e tyre në Greqinë e Lashtë dhe Romën e Lashtë me përdorimin sistematik të burimeve të reja të energjisë, veçanërisht të rrotave të ujit. Përdorimi i tyre u zgjerua gjatë epokave të errëta me shtimin e mullinjve të erës.
Mjetet e dorës janë përdorur nga njerëzit që nga Epoka e Gurit kur gurët janë përdorur për të prerë dhe prerë. Gjatë epokës së bronzit veglat u bënë duke hedhur lidhjet e bakrit dhe kallajit. Mjetet prej bronzi ishin më të mprehta dhe më të forta se ato të bëra prej guri. Gjatë epokës së hekurit hekuri zëvendësoi bronzin, dhe mjetet u bënë edhe më të forta dhe më të qëndrueshme. Romakët zhvilluan mjete gjatë kësaj periudhe të cilat janë të ngjashme me ato që prodhohen sot. Në periudhën që nga revolucioni industrial, prodhimi i mjeteve është tran.

Cdokush mund të klasifikojë mjetet sipas funksioneve të tyre themelore:
● Veglat e prerjes dhe të skajit, të tilla si thika, drapri, koshi, hatça dhe sëpata janë mjete në formë pykë që prodhojnë një forcë qethëse përgjatë një fytyre të ngushtë. Në mënyrë ideale, buza e mjetit duhet të jetë më e vështirë sesa materiali që pritet ose përndryshe tehu do të shurdhohet me përdorim të përsëritur. Por edhe mjetet elastike do të kërkojnë mprehje periodike, e cila është procesi i heqjes së veshit të deformimit nga buza. Shembuj të tjerë të mjeteve prerëse përfshijnë gusha dhe copa shpimi.
● Mjetet lëvizëse lëvizin sende të mëdha dhe të vogla. Shumë janë leva të cilat i japin përdoruesit një avantazh mekanik. Shembuj të mjeteve të përqendrimit të forcës përfshijnë çekanin që lëviz një gozhdë ose majën që lëviz një kunj. Këto veprojnë duke aplikuar kompresimin fizik në një sipërfaqe. Në rastin e kaçavidës, forca është rrotulluese dhe quhet çift rrotullues. Në të kundërt, një kudhër përqëndron forcën mbi një objekt që goditet duke e parandaluar atë të largohet kur goditet. Zbatuesit e shkrimit japin një lëng në një sipërfaqe përmes kompresimit për të aktivizuar fishekun e bojës. Kapja dhe përdredhja e arrave dhe bulonave me pincë, një dorezë, një çelës, etj lëvizin gjithashtu sendet duke përdorur çift rrotullues (forcë rrotullimi).
● Mjetet që sjellin ndryshime kimike, përfshirë temperaturën dhe ndezjen, siç janë çakmakët dhe ndezjet.
● Mjetet udhëzuese, matëse dhe të perceptimit përfshijnë vizoren, syzet, katrorin e vendosur, sensorët, drejtëzën, teodolitin, mikroskopin, monitorin, orën, telefonin, printerin
● Mjete formësimi, të tilla si moulds, jigs, mistri.
● Mjete fiksimi, të tilla si saldatorë, armë gozhdë, armë gozhdë ose armë ngjitëse.
● Mjetet e manipulimit të informacionit dhe të dhënave, të tilla si kompjutera, IDE, fletëllogaritëse
Disa mjete mund të jenë kombinime të mjeteve të tjera. Një orë me zile është për shembull një kombinim i një mjeti matës (ora) dhe një mjeti perceptimi (alarmi). Kjo mundëson që ora me zile të jetë një mjet që bie jashtë të gjitha kategorive të përmendura më lart.
Ekziston një debat nëse duhet të merren parasysh sendet mbrojtëse të ingranazheve si mjete, sepse ato nuk ndihmojnë drejtpërdrejt në kryerjen e punës, thjesht mbrojnë punëtorin si veshje të zakonshme. Ato përmbushin përkufizimin e përgjithshëm të mjeteve dhe në shumë raste janë të nevojshme për përfundimin e punës. Pajisjet mbrojtëse personale përfshijnë sende të tilla si doreza, syze sigurie, mbrojtëse veshësh dhe kostume bio-rreziku.
Pozicionuar nga të qenit mjeshtër i bërë në prodhim në fabrikë.

Mjete me shumë përdorime
Një multi-mjet është një mjet dore që përfshin disa mjete në një pajisje të vetme, portative; thika e ushtrisë zvicerane përfaqëson një nga shembujt më të hershëm. Mjetet e tjera kanë një qëllim kryesor, por gjithashtu përfshijnë edhe funksione të tjera – për shembull, pincat e linjës përfshijnë një kapës dhe prerës, dhe shpesh përdoren si çekiç; dhe disa sharra dore përfshijnë katrorin e marangozit në këndin e duhur midis buzës së shurdhër të tehut dhe dorezës së sharrës. Kjo do të ishte gjithashtu kategoria e mjeteve “me shumë qëllime”, pasi ato janë gjithashtu mjete të shumëfishta në një (shumë-përdorimi dhe shumë-qëllimi mund të përdoren në mënyrë të njëjtë – krahasoni sëpatën e dorës). Këto lloj veglash ishin posaçërisht për të tërhequr vëmendjen e shumë zanatçinjve të ndryshëm të cilët udhëtuan për të bërë punën e tyre. Për këta punëtorë këto lloj mjetesh ishin revolucionare, sepse ato ishin një mjet ose një pajisje që mund të bënte disa gjëra të ndryshme. Me këtë revolucion të ri të mjeteve, mjeshtri udhëtues nuk do të duhej të mbante kaq shumë mjete me vete në vendet e punës, në mënyrë që hapësira e tyre të kufizohej në automjet ose në kafshën e barrës që ata ngisnin. Mjetet me shumë përdorim zgjidhin problemin e trajtimit të shumë çështjeve gjithashtu

Kaçavida
Nëse hapësira është e ngushtë, blini një kaçavidë me këshilla të këmbyeshme. Përndryshe, zgjidhni një grup kaçavidash të veçantë në madhësi që do të përdorni më së shumti: tre madhësi të drejtuesve të vidave me vrima

Cekiç
Një çekiç në stilin e thonjve 16 ons do të trajtojë shumicën e punëve nëpër shtëpi. Sa më shumë që përdorni një, aq më shumë do të vlerësoni një kapje të zbutur.

Metër
Bleni një model 25 metra me një bravë tehu. Tehu duhet të jetë së paku 1 cm i gjerë për të mos u shembur kur zgjatet përtej disa metrave.

Pincë
Dy modele të domosdoshme: pincë me hundë me gjilpërë 8 cm dhe pincë të bashkimit me brazdë 10 cm. Pincat me gropa të përbashkët janë veçanërisht të dobishme për projektet hidraulike për shkak të nofullave të tyre me hapje të gjerë. Duart tuaja do t’ju falenderojnë për marrjen e pincave me kapëse të mbushura.
Gjithashtu, një palë pincë mbyllëse funksionon pothuajse si një vise e lëvizshme, duke ju lejuar të përqendroheni më shumë në kthimin e vidave të bllokuara ose nxjerrjen e thonjve të përkulur.

Dobitë e thikës edhe sharrës
Një model bazë me një teh tërheqës do të funksionojë. Opsionet përfshijnë doreza jo rrëshqitëse dhe ndryshime të tehut pa mjete. Bleni një furnizim me tehe zëvendësuese dhe shmangni përdorimin e një tehe të shurdhër.

Celësa të rregullueshëm
Do të gjeni një përdorim për këto edhe nëse përfundimisht shtoni një sërë çelësash të kombinuar ose një fole në kutinë tuaj të mjeteve. Blerja e një cilësie të shtuar në këto mjete do të japë nofulla më pak të ngjarë të rrëshqasin dhe dëmtojnë mbërthyeset tuaja.

Niveli
Një nivel silur 9 metra vjen në ndihmë për të niveluar gjithçka, nga fotografitë te një tharëse e re për rrobat. Para se të bini një në karrocën tuaj, kontrolloni dy herë saktësinë e flluskës duke e përqendruar atë në një nga nivelet e rrezes së kutive me 3 metra ose 4 metra në dyqan.

Shpatull
Një model me një teh të gjerë 2 inç mund të trajtojë gjithçka, duke filluar nga aplikimi i përbërësit të patchingut të murit deri te heqja e bojës së lirë.

Mastar
Filloni me një version prej 3 metrash dhe shtoni ato më të gjata siç kërkojnë projektet tuaja. Sa më i gjerë të jetë trupi, aq më pak do të përkulet gjatë përdorimit.

Katror
Pavarësisht nëse jeni duke vendosur mjete ose duke shënuar vija për t’u prerë, do t’ju duhet një katror i saktë. Llojet e njohura përfshijnë katrorin e kombinimit dhe katrorin e shpejtësisë (imazhi në të djathtë). Kontrolloni saktësinë para se të dilni nga dyqani duke përdorur këshillat më poshtë.

Elektrik Dore
Çdo elektrik dore i fortë do të bëjë për fillestarët, por së shpejti do të dëshironi të keni një të tillë që nuk keni pse ta mbani ndërsa punoni. Opsionet përfshijnë elektrik dore që mund të anojnë dhe drejtohen atje ku keni nevojë për dritë dhe një shirit koke për synimin pa duar.

Limë
Përfundimisht, do të hasni disa skaje metalike të mprehta të rrezikshme që duhet të spanaren ose skajet e spanarura që duhet të mprehen, të tilla si një teh i kositësit të lëndinës. Një limë 6 inç ofron dy fytyra të sheshta. Për t’i mbajtur në gjendje të mirë, pastrojeni ato me një furçë të ngurtë ose me fije bronzi.
Syzet e sigurisë, Dorezat, Mbrojtja e Dëgjimit dhe Mbrojtja e Frymëmarrjes
Aksidentet ndodhin vërtet. Për të mos ju ndodhur, bëni zakon të vishni pajisje sigurie. Edhe nëse vishni syze me lente rezistente ndaj goditjes, mbeturinat fluturuese mund t’i dëmtojnë ato dhe madje mund të gjejnë rrugën për në sytë tuaj. Nëse nuk vini syze, syzet e sotme të sigurisë mund t’ju mbrojnë me stil. Nëse vishni syze, merrni parasysh një palë syze aq të mëdha sa të rrëshqasin rreth tyre. Ndërsa shtoni vegla elektrike, të tilla si sharra rrethore, do të dëshironi mbrojtje të dëgjimit ose në vesh ose në stilin e shytave. Kur punoni në kushte me pluhur, një aparat respirator siguron një mënyrë më të rehatshme për të mbrojtur mushkëritë tuaja sesa maskat e letrës.

Trapan Elektrik
Ju mund të gjeni trapan me kabllo dhe pa tel për t’iu përshtatur çdo buxheti, kështu që cilin duhet të zgjidhni? Nëse po mendoni për dhjetëra projekte ku rregullisht do të hapni vrima ose do të ngulni kapëse, zgjidhni një model pa kabëll midis 12 volt (për punë të vogla) dhe 18 volt (për pothuajse çdo gjë). Nëse përdorni një trapan rrallë, merrni një trapan me kabllo dhe një kordon zgjatues të rëndë. Ju do të merrni më shumë energji me një kosto më të ulët dhe nuk do të duhet të prisni që një bateri të karikohet. Pak para shtesë do t’ju blejë edhe më shumë energji dhe një bllokim me kapacitet 1/2-inç – pjesa që zgjerohet dhe tkurret për të kapur copa shpuese dhe pajisje shtesë me diametra të ndryshëm – që merret me copa më të mëdha se një bllokim 3/8-inç.

Disk Sharrë
Një ditë, mund të shtoni një sharrë mitre ose një sharrë tavoline në punëtorinë tuaj, por gjithmonë do të gjeni përdorime për një sharrë rrethore 7-1 / 4-inç. Shtojini shkathtësisë së tij duke e pajisur me tehe të përshtatshme për projekte specifike: një teh me 24 dhëmbë për zdrukthtari të ashpër, një teh me 40 dhëmbë për prerje më të imëta në drurë (dhe me më pak copëtim) dhe një teh me 180 dhëmbë për prerje të lëmuar në kompensatë dhe tabela me dendësi të mesme

Kambalec Druvari
Pas disa projekteve, së shpejti do të lodheni duke punuar në tokë ose në një tavolinë kartelash. Një palë e thjeshtë e kambalecave mund të sigurojnë një sipërfaqe të qëndrueshme në një nivel të rehatshëm.

Set Celësash Kombinues
Setet vijnë në dy lloje: Shoqëria e Inxhinierëve të Automotive (SAE), ose standarde, çelësat janë me madhësi në inç (1/4 inç dhe 1/2 inç, për shembull) dhe çelësa metrikë me madhësi në milimetra. Zgjidhni çelësat SAE nëse do të punoni në mbërthyeset përreth shtëpisë. Për riparime automobilistike, mund t’ju duhet një set metrik (ose të dyja). Këto quhen çelësa të kombinuar, sepse një fund është i mbyllur dhe i mbushur me pika që kapin qoshet e një rrufe në qiell ose arrë. Fundi tjetër është i hapur dhe i dobishëm kur nuk mund ta fusësh në fund skajin e mbyllur.

Kapëse
Punëtorët e drurit kanë një thënie: Ju nuk mund të jeni shumë i pasur ose të keni shumë kapëse. Filloni koleksionin tuaj me ato madhështi për llojet e riparimeve që bëni më shumë. Një çift kapësish 24 inçësh që mund të shtrëngoni me një dorë do të trajtoheni shumë më tepër projekte të madhërisë së mesme. Nëse shumica e riparimeve tuaja janë të vogla, merrni disa versione më të vogla.

Strug
Basti juaj më i mirë për shumicën e projekteve është një pastrues me orbitë të rastësishme me një jastëk 5 inç. Për pjesën më të madhe të punës, do t’ju duhet strug që varion nga 80-zhavor (për lëmues të trashë ose heqjen e bojës) deri në letër zmerile me 220 zhavorr (për punime të imëta druri).

Vegla Përtej Bazave
Sa më shumë që përdorni mjetet tuaja themelore, aq më shumë përdorime gjeni për to. Së shpejti, do t’ju duhen mjete që bëjnë më shumë sesa drejtimi i fasteners dhe mureve patch.
● Levë: Para se të instalohet diçka e re, diçka e vjetër zakonisht duhet të shkojë. Nëse është diçka e madhe, zgjidhni një levë 15 inç ose më të madh. Një levë 7 inç merret me punë më të vogla, duke përfshirë heqjen e thonjve.
● Katror Celiku: Këtu është mjeti për të matur vijat pingule që shtrihen nga muret, të vendosni gropa për mbështetëset e hapave dhe të kontrolloni për qoshet e murit katror dhe këndet nga muri në dysheme. Si me çdo katror, kontrolloni për saktësi para se të dilni nga dyqani.
● Prerës Telash: Shumë lloje të pincave i kanë këto të ndërtuara, por ato rrallë janë aq të dobishëm për t’u përdorur ose të qëndrueshme si një grup prerësish të telit të dedikuar.
● Gjetësi i studit(Pajisje Matëse) : Varni një pasqyrë të rëndë nga fiksuesit e futur në pllaka të thata dhe së shpejti do të blini për një pasqyrë të re. Në vend të kësaj, përdorni një gjetës elektronik të kurvarit për të gjetur një vend të fortë për pajisjen tuaj të varëses së rrobave. Disa njësi gjithashtu ju ndihmojnë të lokalizoni tubat e fshehura të ujit dhe linjat elektrike në mënyrë që të shmangni fundosjen e thonjve ose vida në to.

Showing 1–24 of 1010 results