Vegla Ndertimi

Shumë gjerësisht, termi ‘mjete’ i referohet instrumenteve që përdoren me dorë.
Termi ‘pajisje’ në përgjithësi i referohet një grupi mjetesh të përdorura për një qëllim të vetëm. Termi ‘impiant’ në përgjithësi i referohet makinerive dhe pajisjeve të rënda. Në shkallë më të vogël, mund të ketë ndonjë mbivendosje midis asaj që konsiderohet të jetë impianti, impianti i vogël, mjetet, mjetet e vogla, pajisjet e dritës ose pajisjet.
Mjetet kanë qenë integrale për ndërtimin e ndërtesave, që nga përdorimi më i hershëm i drurit, kockave, drerit, gurit e kështu me radhë për prerjen, gërvishtjen, copëtimin, goditjen me çekiç dhe lëvizjen, e deri te zhvillimi i veglave moderne të energjisë që bëjnë të mundur që aktivitetet e ndërtimit të kryhen më shpejt dhe me saktësi ose me më pak njerëz.

Mjetet mund të jenë:
▪ Vegla dore, të tilla si; kaçavida, furça, mistri, çelësa, thika, pincë, pirgë, etj.
▪ Veglat elektrike, të cilat mund të furnizohen me energji elektrike, ajër të kompresuar, karburant të lëngshëm, fuqi hidraulike, ose të aktivizuar nga pluhuri dhe mund të përfshijnë; miksera, sharra, hapëse, trapan, mulli, pistoletë, ndërprerës, etj.
▪ Vegla makinerie, të përdorura për formësimin e materialeve në përbërës duke prerë, shpuar, bluajtur, etj.
Mjetet mund të përdoren nga mjete të përgjithshme të tilla si lopata dhe çekanë, ose mjete të specializuara, të tilla si pajisjet elektrike ose pajisjet matëse. Disa mjete janë shumë-funksionale.
Mjetet e ndërtimit në përgjithësi janë të ri-përdorshme, dhe ashtu si blihen të reja, ato mund të blihen të dorës së dytë ose të punësohen. Sidoqoftë, cilësia e një mjeti që është përdorur tashmë mund të mos jetë e qartë, dhe kështu ato duhet të merren vetëm nga burime me reputacion dhe të inspektohen me kujdes para përdorimit.
Është e rëndësishme që mjetet e duhura të jenë në dispozicion për të kryer punimet, përndryshe mund të ketë vonesa ose përpjekje për të kryer punimet me një mjet të papërshtatshëm i cili mund të shkaktojë dëmtime, instalime të pahijshme ose çështje sigurie. Sidoqoftë, mund të ketë një tendencë për të furnizuar me mjete të tepërta, ose për të marrë mjete me madhësi të madhe ‘për çdo rast’ që mund të çojnë në probleme të ngjashme.
Është e rëndësishme që punëtorët të trajnohen siç duhet në përdorimin e mjeteve dhe që ata të pajisen me informacionin e duhur për funksionimin e tyre të sigurt së bashku me çdo pajisje të domosdoshme mbrojtëse personale (PPE). PPE nuk duhet të ndërhyjë në përdorimin e duhur të mjetit, për shembull, mjegullimin e syzeve të sigurisë, ose dorezat duke e bërë të vështirë funksionimin e kontrolleve.

Përzgjedhja e mjeteve duhet të marrë parasysh:
▪ Përshtatshmëria për punën.
▪ Cilësia.
▪ Siguria.
▪ Pesha.
▪ Komoditeti i përdorimit (të tilla si kapje, ekuilibër, dridhje dhe kështu me radhë).
▪ Kohëzgjatja e përdorimit.
▪ Hapësirë në dispozicion për përdorim.
▪ Magazinimi
▪ Siguria.
▪ Insurance.
▪ Kërkesat për energji dhe karburant.
▪ Mirëmbajtja dhe prishjet.
▪ Standardet dhe rregulloret.
▪ Potencial për të shkaktuar shqetësime të tilla si zhurma, pluhuri, dridhjet etj.
Duhet të mirëmbahet një inventar i duhur i mjeteve, përfshirë detajet e prodhuesit, udhëzimet, kërkesat e pjesëve, etj. Proceset e menaxhimit duhet të vendosen për sigurinë, inspektimin (në veçanti, tehu, kordat elektrikë dhe lidhjet), raportimin dhe mbajtjen e shënimeve, mirëmbajtjen (të tilla si vajosjen, mprehjen dhe zëvendësimin e pjesëve), riparimet dhe pastërtinë. Mjetet e dëmtuara duhet të etiketohen qartë në mënyrë që të mos përdoren.Puna e ndërtimit është një industri e madhe praktike. Do të thotë të përdorësh të gjitha llojet e mjeteve interesante për të kryer punën dhe për ta kryer atë si duhet. Ju do të përdorni shumë pajisje dhe mjete të teknologjisë së lartë për ta bërë punën tuaj më të lehtë dhe për ta mbajtur klientin tuaj të lumtur. Kur puna të përfundojë, do të keni një ndjenjë të thellë krenarie sa herë që kaloni pranë ndërtesës ose strukturës.

6 Vegla të Domosdoshme që i duhen çdo ndërtuesi

1. Çekiç dhe Gozhdë
Një ndërtues nuk është asgjë pa çekanin e tij të sigurt dhe disa gozhda. Nëse jeni duke goditur gozhdë ose duke i hequr, do t’ju duhen këto dy mjete për punën. Para se të niseni për në vendin e ndërtimit, sigurohuni që keni disa lloje të ndryshme të gozhdëve. Kurrë nuk e dini nëse do të keni nevojë për ato të holla të gjata apo të shkurtra, të dobëta. Kini kujdes, jini të vëmëndshëm dhe kapni disa lloje të ndryshme gozhdësh.

Mos harroni për llojet e ndryshme të çekanëve që mund t’ju nevojiten. Nëse po rrëzoni mure, do t’ju duhet një vare për të hequr pllaka të thata ose ndërtimin e drurit. Nëse keni nevojë të goditni një sipërfaqe pa rrezikuar ndonjë dëmtim të saj, me siguri do t’ju duhet një çekiç gome për punën.

2. Trapan Elektrik
Kur keni nevojë për një mjet për një punë që kërkon më shumë sesa vetëm disa gozhda, një trapan elektrik do të jetë shoku juaj më i mirë. Gozhdët nuk janë të mirë për materiale të tilla si tulla ose fletë metalike, kështu që do të duhet të përdorni trapanin tuaj elektrik në një pikë ose në një tjetër.

Shumica e ndërtuesve përdorin më shumë dy lloje të trapanëve elektrik: një kabllo elektrike dhe një trapan që funksionon me bateri. Me siguri po mendoni se preferoni të shkoni me atë pa kabëll sepse është më e lehtë për të manovruar dhe në shumicën e rasteve, keni të drejtë. Megjithatë, bateria nuk do të zgjasë përgjithmonë dhe ju nuk doni të prisni derisa të karikohet. Gjithmonë keni në dispozicion një opsion të kordonit të energjisë.

Është e rëndësishme të dini se vetë trapani elektrik nuk bën shpimin aktual; në fakt është punto-ja që kalon nëpër dru, tulla ose çfarëdo materiali tjetër që po përdorni. Trapanët elektrik vijnë në të gjitha format dhe madhësitë. Sa më i madh copa (pjesa që mban trapanin) aq më e madhe mund të jetë copa.

3. Kaçavidë
Për ju entuziastët e Rilindjes atje, kaçavida është një nga gjashtë makinat e thjeshta të klasifikuara nga këta shkencëtarë të mëdhenj. Kaçavida juaj standarde është në thelb një avion i pjerrët i pajisur rreth një ndërrimi cilindrik. Avioni futet në brazdat e vidës dhe me pak forcë, një kaçavidë detyron vidën të kthehet dhe të lirohet ose shtrëngohet vetë, në varësi të drejtimit që po ktheni kaçavidën.

Ndërtuesit i përdorin këto mjete për dy punë: ngritjen e peshave dhe fiksimin e dy objekteve së bashku. Ndërsa balanconi një kaçavidë poshtë një bordi, mund ta ngrini atë me sasinë e duhur të forcës. Ju gjithashtu mund të përdorni vidat tuaja për të lidhur dy materiale, të tilla si dy pllaka. Disa njerëz preferojnë vidhat në vend të gozhdëve sepse ato zakonisht janë pak më të forta.

Dy kaçavidat më të zakonshme duhet të jenë koka e rrafshët dhe koka e Philips (kryq). Kaçavidat e rrafshëta duken si dalta, dhe mund t’i përdorni për vida me një kokë të vetme të çarë. Një kaçavidë me kokë Philips (kryq) i ngjan një shenje plus. Këto zakonisht janë më të forta dhe më të preferueshme se vidat e sheshta.

Vida dhe kaçavida vijnë në një larmi të gjerë madhësish, kështu që është gjithmonë më mirë të kesh një përzierje të mirë të tyre. Ato janë një nga mjetet më të gjithanshme që i nevojiten çdo ndërtuesi.

4. Sharrë
Pavarësisht nga lloji i projektit të ndërtimit që po punoni, nuk ka asnjë mënyrë që të gjitha materialet tuaja të priten në gjatësinë e saktë që ju nevojitet. Për të përgatitur veten, sillni një sharrë për të prerë dru dhe materiale të tjera.

Ju do të gjeni disa lloje të ndryshme sharrash në vendet e ndërtimit. Ka sharrë elektrike që kalon nëpër materiale shpejt. Do të gjeni gjithashtu sharra Segë dhe sharra tavoline që mund t’ju vijnë në ndihmë. Problemi është se asnjë nga këto mjete nuk do të futet në një kuti mjetesh, kështu që gjithmonë mbani mend të sillni një të vogël për çdo rast.

Përveç sharrës tradicionale të drejtë, mund të sillni edhe një sharrë me disk. Këto zakonisht janë shumë të mëdha për kutitë e veglave, por janë të lehta për tu bartur. Tehu gjithashtu mund të shkëmbehet për teh që presin metal, plastikë ose dru.

5. Nivel dhe metër shirit

Një nivel përdoret për të matur nëse një sipërfaqe është apo jo një nivel. Shumica e ndërtuesve përdorin nivelet e flluskës sepse ata kanë shishka të vogla brenda me lëng të ngjyrosur. Nëse ka një flluskë ajri në lëng, është e drejtë. Nëse vendoset midis shënjimeve, sipërfaqja është e niveluar.

Do të dëshironi një masë kasetë në kutinë tuaj të mjeteve gjatë gjithë kohës. Është një nga mjetet më të rëndësishme që i duhet çdo ndërtuesi. Nuk do të dëmtojë të marrësh një në matjet perandorake dhe një në metrikë. Ju kurrë nuk e dini se cila do t’ju duhet.

6. Testues Elektrik
Pavarësisht nëse po planifikoni të instaloni një shtëpi të tërë ose thjesht po përpiqeni të bëni që dritat tuaja të Krishtlindjes të funksionojnë, është e rëndësishme të keni një testues elektrik në dorë. Megjithëse mund të mos ju duhet shumë shpesh nëse nuk bëni punë elektrike, nuk ka asnjë zëvendësim për të kur keni nevojë për të, pa e futur gishtin në fole.

Ky mjet i dobishëm i vogël ka dy sonda me një llambë. Drita do të shkëlqejë kur ka një rrymë elektrike. Ju do të jeni në gjendje të provoni prizat elektrike për të parë nëse ato funksionojnë apo jo, dhe do të ndiheni më të sigurt duke e ditur se e keni bërë. Do të jeni pa punë për një kohë të gjatë nëse harroni këtë hap.

Punët në ndërtesë dhe ndërtim kanë gjithmonë sigurinë e punës në anën e tyre. Ndërtesat dhe shtëpitë e reja do të rriten gjithmonë. Për ata që duan të punojnë me duart e tyre, ndërtimi mund të jetë thjesht puna e përsosur, prandaj mos harroni kutinë tuaj të mjeteve.

Showing 1–24 of 230 results