Makineri Saldimi dhe aksesore

Saldimi është një proces i sajimit që bashkon materialet, zakonisht metalet ose termoplastikët, duke përdorur nxehtësi të lartë për të shkrirë pjesët së bashku dhe duke i lejuar ato të ftohen, duke shkaktuar bashkim. Saldimi është i dallueshëm nga teknikat e bashkimit të metaleve me temperaturë më të ulët si bashkimi dhe bashkimi, të cilat nuk shkrijnë metalin bazë.
Ekzistojnë (më shumë se) disa strategji për t’u bashkuar me metalet përmes saldimit. Secila prej këtyre procedurave shndërron vitalitetin në të ngrohtë në zonën e saldimit që sjell shpërbërjen, kombinimin dhe bashkimin. Një pjesë e makinave të saldimit janë makina të drejtpërdrejta dore ndërsa shumë të tjerë janë makina të kontrolluara nga PC që kryejnë saldime të shumta në saldimet e dyfishta ose të shumta çdo sekondë.
Saldimi me hark elektrik – një potencial elektrik i tensionit të lartë mbi një vrimë rezulton në një segment rrethor elektrik (një goditje e rrufesë e shkallëzuar) midis terminalit të saldimit dhe pjesës së punës, kurba elektrike ngre temperaturën e pjesës së punës në pikën e zbutjes ku të dy pjesët i shkrirë Ekzistojnë lloje të ndryshme të saldimit me lakime elektrike, disa duke përdorur metale mbushëse si terminal, përveç përdorimit të një anode tungsteni jo të konsumueshme. Rregullisht përdoret një “gaz mbulues” i fjetur ose një tjetër për të mbrojtur zonën e saldimit nga oksidimi ose dëmtimi i gazit të ndryshëm ndërsa metali është i lëngët. Disa makina jashtëzakonisht të mekanizuara shfrytëzojnë një metal mbushës telash harxhues si anodën ku tela është e lidhur vazhdimisht dhe drejtohet nga “sytë” e lazerit për të krijuar fileton e saldimit.

Saldimi me rezistencë (i njohur si saldimi në vënd)
– Një rrjedhë elektrike kalon midis metalit për t’u bashkuar procedura është strukturuar me qëllimin përfundimtar që bllokimi elektrik i materialit bashkues e bën të ngrohtë të përshtatshme për të zbutur metalet dhe kornizuar një copë saldimi. Saldimet mund të jenë njësi të veçanta duke përdorur terminalet e bakrit të palëvizshëm ose rrudha të qëndrueshme duke përdorur rrotat e amalgamës së bakrit.

Saldimi me gaz –
Një zjarr i jashtëm i dorëzuar nga një ndezës gazi koordinohet në pjesët e punës që do të bashkohen duke sjellë lëngëzimin dhe kombinimin. Metalet shtesë të mbushjes përfshihen rregullisht në pikën e mbrojtjes nga zjarri. Ekzistojnë disa lloje të saldimit të kurbës së gazit.

Saldimi me fërkim –
Nxehtësia shpërndahet nga fërkimi i një aparati kthyes në pjesët e punës, rregullisht i fuqishëm në bashkimin e metaleve divergjente ose kur saldimi i zakonshëm bën rezultate fatkeqe.

Saldim me bashkim
– dy pjesë që do të bashkohen ngarkohen në mënyrë elektrike dhe bashkimi afrohet dhe rezultati i potencialit elektrik në një brez të segmentit rrethor ndërsa dy pjesët po zhyten në të. Gjurmët hekurudhore bashkohen shpesh përgjatë këtyre linjave.

Saldim me rreze elektronike
– Kjo procedurë koordinon një kokërr elektronike të ngarkuar jashtëzakonisht në një shtyllë që shkon për bashkimin e saldimit, duke sjellë ngrohtësi jashtëzakonisht të kufizuar. Punuar rregullisht në një dhomë vakumi ose barometrike, kjo procedurë është e përshtatshme për nyje të thella në materiale të larta përçuese termike si përbërjet e bakrit, ku sistemet e zakonshme të saldimit të krijimit rezultojnë në fatkeqësi të nxehtësisë ekstreme në territorin bashkues dhe zonat e ndikuara nga ngrohtësia fatkeqe.

Për të filluar në bazat e saldimit, keni nevojë për një saldator, elektroda, ushqime dhe pajisje sigurie. Por, para se të filloni, mund të jetë një ide e mirë të merrni një klasë ose të gjeni një ekspert i cili mund t’ju mësojë se si të bashkoni. Nëse nuk arrini të mësoni kërkesat themelore të sigurisë, mund të digjeni seriozisht veten ose të dëmtoni sytë. Procesi i saldimit bashkon metalin së bashku duke shkrirë dy copa metali në një tegel dhe duke krijuar një nyje.Për të filluar në bazat e saldimit, keni nevojë për një saldator, elektroda, ushqime dhe pajisje sigurie. Por, para se të filloni, mund të jetë një ide e mirë të merrni një klasë ose të gjeni një ekspert i cili mund t’ju mësojë se si të bashkoni. Nëse nuk arrini të mësoni kërkesat themelore të sigurisë, mund të digjeni seriozisht veten ose të dëmtoni sytë. Procesi i saldimit bashkon metalin së bashku duke shkrirë dy copa metali në një tegel dhe duke krijuar një nyje.

Salduesit TIG dhe MIG
Saldimi më i zakonshëm që përdoret në projektet themelore nga pronarët e shtëpive dhe hobistët është saldimi me shkop. I njohur gjithashtu si saldatori me hark me metal të mbrojtur, shumica e njerëzve e preferojnë atë për shkak të lehtë për tu blerë dhe mungesës së një ambienti të veçantë të nevojshëm për ta përdorur atë. Por elektrodat në një saldator me shkop kërkojnë zëvendësim të shpeshtë krahasuar me format e tjera të saldimit. Këto përfshijnë makinat e harkut të tungstenit të gazit, TIG dhe saldatorin e harkut metalik të gazit, të njohur si saldatorë MIG. Do t’ju duhet gjithashtu një lloj furnizimi me gaz me këtë lloj saldatori.

Elektroda e Ngarkuar
Një elektrodë është maja e mjetit që kalon rrymën nga saldimi në materialin që ngjitet, duke e bërë atë aq të nxehtë sa të bëhet e lëngshme. Në rastet e salduesve të elektrodës dhe MIG, lloji i metaleve dhe nxehtësia për ta shkrirë atë drejton llojin e majës së elektrodës së nevojshme. Por në një saldator TIG, maja e elektrodës është bërë nga tungsteni jo i konsumueshëm dhe nuk kërkon zëvendësim.

Furnizime Telash dhe Elektrodash
Disa saldime kërkojnë një furnizim për të forcuar nyjën për shkak të gjeometrisë ose dobësisë së saldimit. Saldimi me shkop përdor elektrodën për të ushqyer; Saldimi MIG shpesh përdor një furnizim me tel. Dhe saldimi TIG gjithashtu përdor një ushqim për shkak të natyrës së tij jo-konsumuese.

Mjete të tjera
Shumica e salduesve gjithashtu përdorin një mulli këndi për të ndihmuar në zbutjen e nyjeve, furçave me tela, për të pastruar sipërfaqet metalike ose për t’i hequr ato përpara saldimit, një çekiç skorjeje, morsetë C, çekan topash, pastrues majash elektrodash, goditës stralli, hundë gjilpëre dhe linjash pincë prerëse. Mjete të tjera që duhet të keni në dorë: dalta të ftohta, kaçavida me kokë të sheshtë dhe Phillips, skedarë të rrumbullakët dhe të sheshtë, nivelet dhe katrorët.

Pajisje sigurie
Për shkak të temperaturës dhe elementeve të përfshirë, saldimi është shumë i rrezikshëm dhe mund të jetë vdekjeprurës nëse trajtohet gabimisht. Para se të prekni një instalim saldimi, vishni një përkrenare saldimi që mbron sytë tuaj, prizat e veshit, çizme të forta për të mbrojtur këmbët tuaja nga shkëndija ose skorje, doreza saldimi për të mbrojtur duart dhe lëkurat për të mbuluar pjesën tjetër të trupit tuaj. Mos bashkoni pa këto, pasi ka të ngjarë të lëndoheni.

Mjete dhe pajisje shtesë të dobishme për saldim
Përveç mjeteve tuaja kryesore të saldimit, siç janë saldatori dhe pajisjet tuaja të sigurisë, ka shumë mjete të tjera të vogla që do t’ju ndihmojnë gjatë saldimit. Për të marrë rezultatet më të mira, do të dëshironi të keni mjete që mund t’ju ndihmojnë të mbani metalin tuaj në vend ndërsa bashkoni dhe të shënoni metalin që po përdorni. Nëse jeni duke krijuar skorje do t’ju duhet gjithashtu mjete për ta pastruar më pas.

Këtu është lista jonë e mjeteve të dobishme të saldimit që do t’ju ndihmojnë dhe është mirë të keni rreth seminarit:

1. Pincë MIG
Kur kryhet saldimi MIG, disa pinca MIG do t’ju vijnë në ndihmë. Pincat janë të shkëlqyera për pastrimin e spërkatjes nga gryka për të siguruar një rrjedhje të qetë të gazit. Do të duhet të shkurtoni tela herë pas here, kështu që këto do t’ju mundësojnë ta bëni atë dhe gjithashtu mund t’i përdorni për të hequr grykën. Këto pincë MIG kanë çmim të arsyeshëm dhe janë po aq cilësore sa çdo pincë tjetër MIG e dalë në treg. Këto janë të rehatshme, pranverore dhe të qëndrueshme, ato janë shumë funksionale, kështu që ju mund të hiqni spërkatjen nga grykët (brenda dhe jashtë), të pastroni skajet e grykës, të tërheqni / prerë tela dhe të hiqni / instaloni këshilla dhe grykë.

2. Matësi i Fletës
Kur zgjidhni cilësimet tuaja të salduesit, do të dëshironi të dini se cila është trashësia e metaleve tuaja të punës. Ky matës fletësh metali është mjeti perfekt, ju thjesht duhet ta rrëshqisni metalin tuaj në brazdë ku përshtatet fort për të gjetur trashësinë e metalit tuaj për t’ju ndihmuar të zgjidhni cilësimet më të mira të saldatorit shpejt dhe me saktësi.

3. Magnet Saldimi
Magnetët e saldimit janë të dizajnuar për të mbajtur copat tuaja të ndryshme të metalit në vend ndërsa i bashkoni ato. Ato ju lejojnë të punoni në mënyrë më të sigurt dhe të lirë me të dy duart, dhe e bëjnë jetën shumë më të lehtë! Me këtë mund të krijoni lehtësisht kënde 45, 90 dhe 135 gradë në projektet tuaja të saldimit. Këto magnet janë bërë edhe prej çeliku inox dhe janë shumë të qëndrueshme. Këto janë të shkëlqyera nëse po bëni artikuj me shumë kënde 90 gradë.

4. Pastrues Doreze Saldimi
Pasi të keni mbaruar duke përdorur këshillat tuaja Oxy-Acetilen, do t’ju duhet t’i pastroni ato. Një domosdoshmëri për të mirëmbajtur dhe pastruar këshillat tuaja të saldimit është përdorimi i një pastruesi majash. Pastruesit e bakshishit vijnë me disa skedarë saldimi dhe një skedar të rrafshët për të pastruar mbetjet nga këshillat tuaja të saldimit. Ky komplet vjen me një pastrues majash të madhësive të vogla dhe të mëdha. Ky grup është i shkëlqyeshëm për pastrimin e çdo madhësie të majës së saldimit.

5. Skuadër
Ky mjet i dobishëm shpesh ju ndihmon kur matni. Goodshtë mirë për 45 ose 90 gradë. Nuk është e shtrenjtë dhe ia vlen të kesh në punëtori pasi matja e këndeve bëhet gjatë gjithë kohës kur punoni me çelik nëse kërkoni rezultate të sakta.

6. Cekiç Copëtimi
Nëse jeni duke përdorur një proces saldimi që gjeneron skorje të tilla si saldimi me shkop ose fluksi i bërthamës, do të duhet të pastroni saldimin më pas duke hequr shtresën e skorjes që e mbulon atë. Nëse ka shumë skorje, do t’ju duhet një çekiç copëzues për të copëtuar skorjen dhe për të zbuluar saldimin nën të.

7. Furçë Teli Metalike
Pasi të keni copëtuar pjesën më të madhe të shtresës së skorjeve, mund të pastroni më tej saldimin me një furçë teli. Skorja krijohet si një mburojë e saldimit për të mbrojtur nga ndotja, por duhet të pastrohet sapo saldimi të jetë i plotë. Pastroni zonën rreth bashkimit me një furçë tela për të hequr të gjithë skorjet dhe për ta bërë atë më të butë.

8. Morseta
Morsetat janë të dobishme kur duhet të siguroni fort metalin në vend para saldimit. Nëse po saldoni fletë metalike, atëherë do t’ju duhen këto. Këto më pëlqejnë sepse të gjithë janë të gjithanshëm me 3 dizajne të ndryshme që lejojnë shumë konfigurime. Lirimi i shpejtë i bllokimit në këto kapëse i bën ato të lehta për tu trajtuar dhe ato janë bërë prej çeliku të qëndrueshëm.

9. Shkumës (shënjues) i rrumbullakët
Shënjuesit të rrumbullakët janë të shkëlqyer për të tërhequr vija në metal për t’ju ndihmuar në punë. Nëse jeni duke prerë, atëherë do të dëshironi diçka që do të jeni në gjendje ta shihni qartë. Shënjuesi është një mjet i shkëlqyeshëm që mund ta shënoni direkt në metal. Kjo vjen me shtatë stilolapsa të rrumbullakëta të shënjuesit, aq më shumë për paratë tuaja. Pena të rrumbullakëta të gurit të sapunit janë metal i përsosur.

10. Shkumës (shënjues) i sheshtë
Nuk jeni adhurues i shënjuesit të rrumbullakët, provoni shënjuesin e sheshtë. Kjo mbajtëse e shënjuesit vjen me shtatë lapsa të sheshtë. Do t’ju zgjasë pak para se të keni nevojë të blini më shumë. Shënjuesi i sheshtë është i përsosur për të bërë vija të drejta të trasha të dukshme në metal.

11. Xhel për Dorezën MIG
Xheli i saldimit MIG është i shkëlqyeshëm për të mbrojtur pistoletën (dorezën) tuaj MIG. vendosni pak xhel në grykë dhe në majë të armës tuaj për të parandaluar ngjitjen e spërkatjeve në të. Nëse merrni spërkatje në grykën tuaj mund të parandalojë rrjedhjen e gazit dhe të zvogëlojë cilësinë e saldimeve tuaja. Duke aplikuar vetëm pak xhel mund të ndihmoni në ruajtjen e cilësisë së armës dhe saldimeve tuaja. Edhe kjo vaskë do t’ju zgjasë shumë.

12. Goditës Stralli
Të kesh një goditës stralli të mjaftueshëm për të ndezur pishtarët tuaj të saldimit është thelbësore për çdo projekt. Për fat të mirë. shkëndija goditëse nga ky goditës stralli është i mirë dhe i qëndrueshëm pasi bëhet. Plus, ky goditës stralli më vjen gjithçka nëntokësore stralla të trefishtë të rrotullueshëm mirë. Kjo është një total prej 27 strallash që do të zgjasin pak.

13. Matës Saldimi
Ky matës i filetos së saldimit është një mjet i lehtë për t’u përdorur për të kontrolluar nëse saldimi i filetës tuaj ka gjatësinë e duhur të këmbës dhe trashësinë e fytit. Ky mjet i dobishëm vjen një rrugë e gjatë për të siguruar saldime me cilësi të duhur. Mbani këtë matës të filetos së saldimit në çantën tuaj, kjo do t’ju kursejë kohë dhe një dhimbje koke të madhe në rrugë.

14. Shënjues Qëndrorë Saldimi
Nëse keni nevojë për të grushtuar, shkrues, dhëmbëzim ose për të shënjuar metal, atëherë një shënjues automatik qëndror ju ndihmon. Ky shënjues qëndror aktivizohet me sustë dhe veprojnë me një dorë. Nuk kërkohet çekiç. Ky grup vjen me një shënim qendror automatik 6 inç dhe 5 inç. Grushta qendrore 5 inç ka një fund topi që ju lejon të kapni grushtin qendror në një pozicion të rehatshëm. 6 inç krijon dhëmbëzime më të mëdha dhe ideale për projekte të rënda.

15 . Set Shënjuesash Qëndrorë Saldimi
Dëshironi të blini shënjues të shumtë automatike në qendër për dyqanin tuaj? Apo doni të mbani shumëfish të së njëjtës shënjues qendror në punëtorinë tuaj? Ky grup shënimesh në qendër të detyrave të rëndë 3 copë është i përsosur për ju. Këta shënjues qëndrorë bëjnë gërvishtje të mëdha dhe kanë një trup Chrome Vanadium duke parandaluar ndryshkjen dhe korrozionin.

Showing all 8 results