Antena

Imagjinoni duke zgjatur dorën tuaj dhe duke kapur fjalë, fotografi dhe informacione duke kaluar pranë. Kjo është pak a shumë ajo që bën një antenë (që nganjëherë quhet ajrore): është shufra ose ena metalike që kap valët e radios dhe i kthen ato në sinjale elektrike duke u ushqyer në diçka si një radio ose televizion ose një sistem telefonik. Antenat si kjo nganjëherë quhen marrës. Një transmetues është një lloj tjetër antene që bën punën e kundërt me një marrës: ai i kthen sinjalet elektrike në valë radio në mënyrë që ata të mund të udhëtojnë ndonjëherë mijëra kilometra rreth Tokës ose edhe në hapësirë dhe prapa. Antenat dhe transmetuesit janë çelësi për pothuajse të gjitha format e telekomunikacionit modern. Le të shohim më nga afër se çfarë janë ato dhe si funksionojnë!
Në radio inxhinierinë, një antenë është ndërfaqja midis valëve të radios që përhapen përmes hapësirës dhe rrymave elektrike që lëvizin në përçuesit metalikë, të përdorur me një transmetues ose marrës. Në transmetim, një transmetues radio furnizon një rrymë elektrike në terminalet e antenës, dhe antena rrezaton energjinë nga rryma si valë elektromagnetike (valë radio). Në pritje, një antenë kap disa nga fuqia e një valë radioje në mënyrë që të prodhojë një rrymë elektrike në terminalet e saj, që aplikohet në një marrës që do të përforcohet. Antenat janë përbërës thelbësorë të të gjitha pajisjeve radio.
Një antenë është një grup i përcjellësve (elementeve), të lidhur elektrikisht me marrësin ose transmetuesin. Antenat mund të projektohen për të transmetuar dhe marrë valë radioje në të gjitha drejtimet horizontale në mënyrë të barabartë (antena gjithëdrejtimëshe), ose preferenciale në një drejtim të veçantë (antena me drejtim, ose fitim të lartë, ose “rreze”). Një antenë mund të përfshijë përbërës që nuk janë të lidhur me transmetuesin, reflektorë parabolikë, brirë ose elementë parazitarë, të cilët shërbejnë për të drejtuar valët e radios në një rreze ose model tjetër rrezatimi të dëshiruar.
Antenat e para u ndërtuan në 1888 nga fizikani gjerman Heinrich Hertz në eksperimentet e tij pioniere për të provuar ekzistencën e valëve të parashikuara nga teoria elektromagnetike e James Clerk Maxwell. Hertz vendosi antena dipole në pikën fokale të reflektorëve parabolikë si për transmetimin ashtu edhe për marrjen. Duke filluar nga viti 1895, Guglielmo Marconi filloi zhvillimin e antenave praktike për telegrafinë pa tel, në distanca të gjata, për të cilën ai mori një çmim Nobel.
Nje antenë televizive (TV ajore) është një antenë e krijuar posaçërisht për përdorim me një marrës televiziv (TV) për të marrë sinjale televizive të transmetuara në ajër nga një stacion televiziv. Televizioni tokësor transmetohet në frekuenca nga rreth 47 në 250 MHz në brezin me frekuencë shumë të lartë (VHF) dhe 470 deri në 960 MHz në brezin me frekuencë ultra të lartë (UHF) në vende të ndryshme. Antenat televizive prodhohen në dy lloje të ndryshme: antena “të brendshme”, për t’u vendosur në majë ose pranë televizorit dhe antena “të jashtme”, të montuara në një direk në majë të shtëpisë së pronarit. Ato gjithashtu mund të montohen në një papafingo, ku kushtet e thata dhe lartësia e rritur janë të dobishme për pritjen dhe jetëgjatësinë e antenës. Antenat në natyrë janë më të shtrenjta dhe të vështira për tu instaluar, por janë të domosdoshme për pritjen adekuate në zonat e skajshme larg stacioneve televizive. Llojet më të zakonshme të antenave të brendshme janë dipoli (“veshët e lepurit”) dhe antenat e lakut, dhe për antenat në natyrë yagi, og periodik, dhe për kanalet UHF antena e grupit reflektues me shumë gjire .
Qëllimi i antenës është përgjimi i valëve të radios nga stacionet e dëshiruara televizive dhe shndërrimi i tyre në rryma alternative të frekuencës së vogël të radios, të cilat aplikohen në akorduesin e televizionit, i cili nxjerr sinjalin televiziv. Antena është e lidhur me televizorin me një kabëll të specializuar e krijuar për të mbartur rrymën e radios, të quajtur linjë transmetimi. Antenat e hershme përdornin një kabllo të sheshtë të quajtur 300 ohm Binjakë Plumbi. Standardi sot është kabllo koaksiale 75 ohm, e cila është më pak e ndjeshme ndaj ndërhyrjeve, e cila futet në një lidhës F ose lidhës Belling-Lee (në varësi të rajonit) në pjesën e pasme të TV.
Në shumicën e vendeve, transmetimi televiziv lejohet në brezin me frekuencë shumë të lartë (VHF) nga 47 në 68 MHz, i quajtur bandë e ulët VHF ose banda I në Evropë; 174 deri 216 MHz, i quajtur banda e lartë VHF ose brezi III në Evropë, dhe në brezin me frekuencë ultra të lartë (UHF) nga 470 në 698 MHz, të quajtur banda IV dhe V në Evropë. Kufijtë e secilës bandë ndryshojnë disi në vende të ndryshme. Valët e radios në këto banda udhëtojnë me vështrim; ato janë të bllokuara nga kodrat dhe horizonti vizual, duke kufizuar zonën e pritjes së një stacioni televiziv në 40-60 milje (64-97 km), në varësi të terrenit.
● Antenat televizive janë përçues të mirë të energjisë elektrike dhe tërheqin rrufetë, duke vepruar si një shufër rrufe. Përdorimi i një rrufe është i zakonshëm për t’u mbrojtur nga kjo. Kërkohet një shufër e madhe tokëzimi e lidhur si me antenën ashtu edhe me direkun ose shtyllën.
● Shtyllat e instaluara në mënyrë korrekte, veçanërisht ato të gjata, drejtohen me kabllo të galvanizuar; nuk nevojiten izolator. Ato janë të dizajnuara për t’i bërë ballë kushteve më të këqija të motit në zonë, dhe të pozicionuara në mënyrë që të mos ndërhyjnë në linjat e energjisë nëse bien.
● Këtu ekziston rreziku i qenësishëm për të qenë në çatinë e një shtëpie, e nevojshme për instalimin ose rregullimin e një antene televizive.
● SA E GJATE DUHET TE JETE NJE ANTENE?● Antena më e thjeshtë është një pjesë e vetme e telit metalik të bashkangjitur në një radio. Radioja e parë që kam ndërtuar ndonjëherë, kur isha 11 ose 12 vjeç, ishte një set kristali me një lak të gjatë tela bakri që vepronte si antenë. Unë drejtova antenën mu në tavanin e dhomës time të gjumit, kështu që duhet të ketë qenë e gjatë rreth 20-30 metra (60–100 ft) e gjatë!
● Shumica e radiove moderne të tranzitorit kanë të paktën dy antena. Njëri prej tyre është një shufër teleskopike e gjatë dhe me shkëlqim që del nga kutia dhe rrotullohet për të marrë sinjale FM (modulimi i frekuencës). Tjetra është një antenë brenda kutisë, zakonisht e fiksuar në tabelën kryesore të qarkut dhe merr sinjalet AM (modulimi i amplitudës). (Nëse nuk jeni të sigurt për ndryshimin midis FM dhe AM, referojuni artikullit tonë të radios.)
● Pse ju duhen dy antena në një radio? Sinjalet në këto banda të ndryshme valësh barten nga radio valët me frekuencë dhe gjatësi vale të ndryshme. Sinjalet tipike radio AM kanë një frekuencë prej 1000 kHz (kilohertz), ndërsa sinjalet tipike FM janë rreth 100 MHz (megahertz), kështu që ato dridhen rreth njëqind herë më shpejt. Meqenëse të gjitha valët e radios udhëtojnë me të njëjtën shpejtësi (shpejtësia e dritës, e cila është 300,000 km / s ose 186,000 milje në sekondë), sinjalet AM kanë gjatësi vale rreth njëqind herë më të mëdha se sinjalet FM. Ju duhen dy antena sepse një antenë e vetme nuk mund të marrë një gamë kaq të ndryshme të gjatësisë së valës. Ngthshtë gjatësia e valës (ose frekuenca, nëse preferoni) e valëve të radios që po përpiqeni të zbuloni që përcakton gjatësinë e antenës që duhet të përdorni. Duke folur gjerësisht, gjatësia e antenës duhet të jetë rreth gjysma e gjatësisë së valës së valëve të radios që po përpiqeni të merrni (është gjithashtu e mundur të bëni antena që janë një e katërta e gjatësisë së valës, megjithëse këtu nuk do të shkojmë në atë) .

Showing the single result