Bojera muri

Boja është përbërje e lëngshme e pigmentuar, e lëngshme ose e ngurtë e mastikës që, pas aplikimit në një substrate në një shtresë të hollë, shndërrohet në një film të ngurtë. Më së shpeshti përdoret për të mbrojtur, ngjyrosur ose siguruar cilësi të objekteve. Bojra mund të bëhet dhe të blihet në shumë ngjyra – dhe në shumë lloje të ndryshme, të tilla si bojëra uji ose sintetike. Boja zakonisht ruhet, shitet dhe aplikohet si një lëng, por shumica e llojeve thahen dhe kthehen në një lëndë të ngurtë. Shumica e bojrave janë ose me bazë vaji ose me bazë uji dhe secila ka karakteristika të veçanta. Për njërën, është e paligjshme në shumicën e komunave të hedhin bojërat me bazë vaji në kollonat shtëpiake ose në kanalizime. Tretësit për pastrim janë gjithashtu të ndryshëm për bojën me bazë uji sesa ato për bojën me vaj. Bojrat me bazë uji dhe bojrat me bazë vaji do të kurohen ndryshe bazuar në temperaturën e ambientit të jashtëm të objektit që pikturohet ose lyhet (siç është shtëpia.) Zakonisht objekti që pikturohet (lyhet) duhet të jetë mbi 10 ° C, megjithëse disa prodhues të bojrave që aplikohen ne pjesë të jashtme pretendojnë se ato mund të aplikohen kur temperaturat janë deri në 2 ° C.

6 Llojet e Bojrave të Mureve të Brëndshëm

– Bojë Matt:
Ngjyra mat është ngjyra më e zakonshme e ngjyrave të mureve të brendshme. Nuk ka asnjë shkëlqim duke e bërë atë ideal për mure dhe tavane ku nuk doni asnjë shpërqendrim vizual. Eshtë e lehtë për tu aplikuar, megjithëse shpesh mund të duhen më shumë se një shtresë e vetme për të krijuar një ngjyrë të mirë të ngurtë. Boja matt mund të aplikohet me furçë ose rul dhe funksionon mirë për të mbuluar papërsosmëritë në muret tuaja. Kjo e bën atë ideale për shtëpitë e vjetra. Në anën negative, bojë matt shënohet lehtë. Megjithëse disa shenja mund të hiqen me një leckë të lagur, bojës mat kërkon dorë të dytë të rregullt.

– Bojë Smalti Matt:
Smalt mat është shumë si bojë mat, por ka tendencë të jetë shumë më e qëndrueshme. Eshtë shumë më e lehtë për tu pastruar dhe rrallë ka nevojë për dorë të dytë, duke i dhënë asaj një avantazh të madh, veçanërisht nëse keni fëmijë të vegjël. Eshtë gjithashtu e shkëlqyer për kuzhinë, ku rregullisht do të duhet të fshini muret. Efekti vizual është shumë i ngjashëm me bojën mat dhe mund të zbatohet në të njëjtën mënyrë.

– Bojë Sateni:
Përfundimisht boja e satenit është një nga llojet e bojës së brendshme të mureve që shumë njerëz e dinë, por pak e kuptojnë me të vërtetë. Përfundimi është diku midis mat dhe shkëlqimit dhe prodhon një shkëlqim të ulët dhe të ëmbël. Kjo e bën atë ideale për zonat ku do të duhet të pastroni muret rregullisht; megjithatë, nuk duhet të përdorni një përfundim saten ku keni një mur me defekte, sepse do t’i bëjë ato më të dukshme.

– Bojë lëvore (si e lëvozhgës së vezës):
Një bojë si lëvozhga e vezës ka një shkëlqim jashtëzakonisht të hollë, por pa të njëjtën butësi si një fund i satenit. Kështu, nuk i thekson defektet aq shumë, duke e bërë atë një bojë muri të brendshme shumë më të përshtatshme. Eshtë e lehtë për tu aplikuar dhe shpesh mund të mbulohet mirë me një shtresë të vetme, duke e bërë atë një zgjedhje më të mirë për shumë njerëz.

– Boja me gjysëm shkëlqim:
Boja me gjysëm shkëlqim është një tjetër bojë e zakonshme e brendshme, megjithëse përdoret më shpesh në zbukurime sesa në mure. Ofron një përfundim të fortë, është i përshtatshëm për përdorim të rëndë dhe pastrohet lehtë me vetëm sapun dhe ujë. Shkëlqimi i prodhuar është më pak se boja me shkëlqim të plotë, por zakonisht është e lehtë të arrihet një mbulesë e mirë me vetëm një shtresë të vetme.

– Boja me shkëlqim:
Përveç bojës mat, boja me shkëlqim është ngjyra më e zakonshme e mureve të brendshme. Eshtë një bojë që mund ta përdorni në shumicën e mureve, megjithëse disa njerëz e përdorin me masë në këto sipërfaqe dhe preferojnë ta përdorin në punime druri për shkak të shkëlqimit të tij të lartë. Shkëlqimi I ngjyrës tregon të gjitha papërsosmëritë në një mur dhe arritja e një mbulimi të barabartë në një mur, shpesh do të ketë nevojë për më shumë se një shtresë të vetme.

Pyetjet e bëra më shpesh (FAQ)
1. Cila është boja më e mire për sipërfaqe?
Përshtatshmëria për sipërfaqen: Bojrat e brendshme vijnë në disa lloje: akrilik ose latex (me bazë uji), alkid (me bazë vaji) dhe varietete më të reja të alkidit me bazë uji që performojnë si bojëra vaji, por lëshojnë tym më pak të dëmshëm. Zgjidhni varietetin që mban më mirë në sipërfaqen që planifikoni të pikturoni.
2. Sa kohë duhet për të hequr bojën nga muret?
Ju jeni të garantuar të gjithë, por një punë e lehtë dhe e bukur e ngjyrosjes qoftë lyerja e mureve apo orendive ndërsa bojëra thahet në një orë, thahet për rreth 14 ditë dhe nuk lë praktikisht asnjë shenjë furçe.
3. A mund të aplikohen produktet gjatë sezonit të shirave?
Cdo produkt ka kohën e vet të tharjes. Dhe është mjaft e rrezikshme të lyesh gjatë sezonit të shiut. Nëse në rast të tillë, ju shkoni përpara me lyerjen dhe bie shi të madh, duke mos lejuar kohë të mjaftueshme që bojë të thahet, mund t’ju duhet të përballeni me probleme. Prandaj, ne ju rekomandojmë që të vëzhgoni gjendjen e motit dhe pastaj të vazhdoni me lyerjen.

Showing all 19 results