Bojera Vaji

Bojëra me bazë vaji, një element kryesor për aplikimet e lyerjeve në shtëpi, po bëhet më pak e famshme këto ditë, në krahasim me bojërat me latex me bazë uji. Pse Cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e bojës me bazë vaji? Gjeni faktet me këtë udhëzues të dobishëm.

Çfarë është pikërisht ngjyra e bazuar në vaj?
Bojëra me bazë vaji përmban vaj natyral (farë liri) ose sintetik (alkid) si bazë. Baza e alkidit është bërë më e zakonshme për shkak të çmimit të saj më të ulët dhe forcës së saj të lartë. Sidoqoftë, të dy llojet janë të vështira dhe të qëndrueshme, duke i bërë ato zgjedhje të mira për punë të jashtme të lyerjes të shtëpive, dyer të brendshme, dollapë banjo ose kuzhine dhe zbukurime.

Bojë të naftës me bazë është gjithashtu i shkëlqyer për lyerje metalike, sepse ajo aderon edhe në sipërfaqe dhe do të mbrojnë gardhe metalike, etj nga elementet. Njollat e drurit me bazë vaji janë një tjetër produkt në të cilin baza e vajit është në të vërtetë e dobishme për drurin.

Disavantazhet e bojës me bazë vaji
● Pastrohet shumë pas lyerjes. Për të pastruar bojën me bazë vaji nga furçat dhe rrotullat (si dhe duart), do t’ju duhet të përdorni një tretës të tillë si terpentinë ose hollues të bojës.
● Gjithashtu ka nevojë për një tretës për hollimin e bojës gjatë përdorimit.
● Duhet një kohë e gjatë për tu tharë (rreth 8-24 orë për bazën e lirit dhe 4-6 orë për alkidin) kështu që mund të mos jeni në gjendje të aplikoni një shtresë të dytë po atë ditë. Kontrolloni udhëzimet e prodhuesit.
● Nuk duhet të përdoret në murature ose pllaka të thata të patrajtuara pa aplikuar më parë një fillestar të përshtatshëm.
● Nuk mund të preket në zona të vogla pa shkaktuar shenja të dukshme.
● Përmban nivele të larta të VOC (Kompleksi Organik i paqëndrueshëm) – përbërje kimike organike me presione mjaft të larta avulli në kushte normale për të avulluar ndjeshëm dhe për të hyrë në atmosferë, duke shkaktuar smog dhe probleme të tjera të cilësisë së ajrit.
● Jep një erë të fortë dhe të pakëndshme për shkak të VOC. Kur vendosni bojë me bazë vaji, vendosninjë maskë dhe sigurohuni që zona të ketë ajrosjen e duhur.
● Është më e ndjeshme ndaj venitjes, njollës, mykut, çarjeve dhe lëvozhgës. Është gjithashtu e ndezshme.
● Duhet të trajtohet si një mbetje e rrezikshme për asgjësim.
Avantazhet e bojës me bazë vaji
● Boja me bazë vaji është shumë e qëndrueshme dhe më rezistente ndaj temperaturave të ulëta sesa latex.
● Zbatimi është i qetë dhe siguron një mbulim të shkëlqyeshëm. Një shtresë e dytë mund të mos kërkohet.
● Bojëra me bazë vaji mund të aplikohet në sipërfaqe me njolla, shkumës dhe / ose të ndotur.
● Bojëra e vajit është më e mirë në mbulimin e papërsosmërive të vogla ose zonave pak të dëmtuara.
● Muret ose zbukurimet e lyera me bojë me bazë vaji mund të pastrohen – fort! – nëse është e nevojshme.
● Disa ekspertë pohojnë se bojërat me bazë vaji janë shumë më të pasura me ngjyra sesa bojërat me bazë uji.

Showing all 3 results