Ndriçues Rruge

Një dritë rruge, fenerë drite, dritë shtylle, llambë rruge, standard i dritës ose standard i llambës është një burim i ngritur drite në buzë të një rruge ose shtegu. Drita të ngjashme mund të gjenden në një platformë hekurudhore. Kur shpërndarja urbane e energjisë elektrike u bë e kudogjendur në vendet e zhvilluara në shekullin e 20-të, dritat për rrugët urbane ndiqnin, ose nganjëherë drejtoheshin.
Shumë llamba kanë fotocelë të ndjeshme ndaj dritës që aktivizojnë llambën automatikisht kur është e nevojshme, në kohë kur ka pak ose aspak dritë ambienti, të tilla si në muzg, në agim ose në fillimin e kushteve të errëta të motit. Ky funksion në sistemet e vjetra të ndriçimit mund të kryhet me ndihmën e një thirrësi diellor. Shumë sisteme të dritave rrugore janë duke u lidhur nën tokë në vend që të instalojnë instalime elektrike nga një post në një tjetër.
Ndriçimi rrugor publik u zhvillua për herë të parë në vitet 1500 dhe u përshpejtua pas shpikjes së fenerëve me dritare qelqi, të cilat përmirësuan shumë sasinë e dritës. Në vitin 1588 Parlamenti Parisien vendosi që një pishtar të instalohej dhe të ndizet në çdo kryqëzim, dhe në 1594 policia e ndryshoi këtë në fenerë. Akoma, në mes të viteve 1600 ishte një praktikë e zakonshme që udhëtarët të punësonin një bartës feneri nëse duhej të lëviznin natën nëpër rrugët e errëta dhe me dredha. Mbreti Louis XIV autorizoi reforma gjithëpërfshirëse në Paris në 1667, që përfshinte instalimin dhe mirëmbajtja e dritave në rrugë dhe në kryqëzime, si dhe ndëshkime të ashpra për vandalizimin ose vjedhjen e pajisjeve. Parisi kishte më shumë se 2.700 drita rrugore deri në fund të shekullit të 17-të, dhe dy herë më shumë deri në vitin 1730. Sipas këtij sistemi, rrugët ndriçoheshin me fenerë të pezulluar 20 jardë (18 m) larg në një kordon mbi mes të rrugë në një lartësi prej 20 metrash (6.1 m); si një vizitor anglez i entuziazmuar në 1698, ‘Rrugët janë të ndriçuara gjatë gjithë dimrit dhe madje edhe gjatë hënës së plotë!’ Në Londër, ndriçimi publik i rrugëve u zbatua rreth fundit të shekullit të 17-të; një diarist shkroi në 1712 se “Gjatë gjithë rrugës, përmes Hyde Park deri në Pallatin e Mbretëreshës në Kensington, fenerë ishin vendosur për ndriçimin e rrugëve në netët e errëta.”
Një fanar vaji shumë i përmirësuar, i quajtur réverbère, u prezantua në 1745 dhe u përmirësua në vitet pasuese. Drita e hedhur nga këto reverberes ishte dukshëm më e ndritshme, aq sa disa njerëz ankoheshin për shkëlqim verbimi. Këto llampa ishin bashkangjitur në majë të shtyllave të dritave nga 1817, kishte 4694 llamba në rrugët e Parisit. Gjatë Revolucionit Francez (1789–1799), revolucionarët zbuluan se shamitë ishin një vend i përshtatshëm për të varur aristokratët dhe kundërshtarët e tjerë.

6 Llojet e Treguesve Dallues të Dritave të Rrugës:

Klasifikimi Sipas Lartësisë së Llambës së Rrugës:
Dritë rrugore me pol të lartë (15 ~ 40M);
Llambë poli i mesëm (12 ~ 15M);
Llambë rrugore (6 ~ 12M);
Llambë rruge kopsht (2.5 ~ 5M);
Llambë lëndine (0.6 ~ 0.8M).
Sipas Ndarjes së Materialit të Llambës:
Llambë rruge me hekur të galvanizuar me nxehtësi;
Llambë rruge çeliku e galvanizuar me nxehtësi;
Dritë rrugore prej çeliku inox.Renditja Sipas Burimit të Dritës:
Llambë rrugore natriumi;
Llambë rruge e udhëhequr;
Dritë rruge për kursimin e energjisë;
Llambë ksenon;
Drita rrugore jo-polare.

Dritat rrugore LED gjithashtu mund të ndahen në dritë rrugore të udhëhequr modulare, dritë rrugore të udhëhequr nga COB dhe dritë rrugore të integruar me panel të sheshtë, etj

Klasifikimi Sipas Formës:
Llambë rruge kineze;
Drita antike e rrugës;
Llambë peisazhi;
Llambë rruge me një krah;
Llambë rruge me krahë të dyfishtë.

Ndarë Nga Mënyra e Furnizimit me Energji Elektrike:
Dritë komerciale në rrugë;
Drita diellore e udhëhequr nga rruga;
Llambë rruge plotësuese e pamjes.
Klasifikimi në Bazë të Metodës së CIE:
Ekzistojnë 3 indekse për të ndarë llojet e dritave të rrugës.
Projektimi i dritës: tregon që drita e emetuar nga ndriçuesi përhapet vertikalisht përgjatë rrugës. Ajo është e ndarë në drita të shkurtra, të mesme dhe të gjata të rrugës.
Zgjatja e dritës: tregon shkallën në të cilën drita e emetuar nga një ndriçues përhapet horizontalisht nëpër rrugë. Ai përfshin llamba të ngushta, normale, të gjera.
Kontrolli i dritës: tregon shkallën në të cilën një ndriçues kontrollon shkëlqimin e ndritshëm. Ajo është e ndarë në 3 lloje të cilat quhen llamba të kufizuara, të mesme, të rrepta në rrugë.

Rëndësia e Ndriçimit Rrugor:
Në çdo zonë, ndriçimi rrugor ka një rol të rëndësishëm për të luajtur në:
Reduktimi i rreziqeve të aksidenteve gjatë natës;
Krimi dekurajues;
Ndihma në mbrojtjen e ndërtesave / pronës;
Krijimi i një ambienti të sigurt për banim;
Vandalizmi dekurajues;

Në hartimin e ndriçimit brenda rrugëve, duhet të merret parasysh lloji i ndriçimit që është efikas në kontekstin e rrugës. Shpesh ndodh që ndriçimi në rrugë është në thelb i përshtatshëm për ndriçimin e autostradës, por nuk është plotësisht në kontekst me karakterin / mjedisin e rrugës.

Çështjet kryesore në sigurimin e ndriçimit janë shkalla, ngjyra dhe shkëlqimi që përshkruhen më poshtë:

1. Shkalla : Siç u tha më lart, kryesisht ndriçimi i rrugës sigurohet për qëllime autostrade / autostradë. Një rezultat i kësaj është që shpesh ndodhet në një lartësi të tillë të papërshtatshme për prerjen kryq të rrugës dhe jashtë shkallës për këmbësorët / çiklistët. Konsiderimi i Dizajnit Urban duhet të merret në hartimin e rrugës për qëllimin e ndriçimit të pastër, shkallën e ndriçimit në lidhje me përdoruesit e rrugës dhe mesazhet / sinjalet dërguar drejtuesve me anë të dizajnit të ndriçimit. Shkëlqim për të përmirësuar modelin urban me Kombinimin e dritave të rrugës dhe shtyllave të llambave të këmbësorëve
2. Ngjyra : Ngjyra e ndriçimit është një tjetër konsideratë e rëndësishme. Kur këmbësorët janë të shqetësuar si në rrugë të vogla, drita e bardhë është e preferueshme, sesa e verdhë ose portokalli. Ndriçimi i bardhë lejon gjykim më të mirë të tipareve / elementeve të rrugës, duke përfshirë shprehjet e fytyrës të përdoruesve të rrugës, të cilat mund të jenë një komponent i rëndësishëm për të ringjallur shqetësimet e sigurisë personale.
3. Ndriçimi : Një nivel i pranueshëm i ndriçimit rrugor është 5 luks sipas Byrosë së Standardeve Indiane, megjithëse rekomandohet që në vendet ku njerëzit mblidhen, për shembull stacionet e autobusëve, hapësirat e takimeve (në zonat rurale), 10 luks janë të përshtatshme. Në ofrimin e një projekti më të mirë urban dhe skemës gjithëpërfshirëse të rrugëve, rrjedha e niveleve të ndriçimit është shumë e rëndësishme, me ndryshimet e papritura në nivelin e ndriçimit që janë jashtëzakonisht problematike për njerëzit me shikim të pjesshëm. Efekti i hijëzimit të pemëve / shkurreve gjithashtu duhet të merret parasysh në përcaktimin e specieve, vendndodhjen dhe menaxhimin e tyre.
4. Konsiderata të tjera për ndriçimin : Në disa kontekste, ndriçimi mund të kontribuojë në sensin aktual të vendit të një rruge me karakteristikat e ndriçimit aktiv dhe pasiv (reflektues) që zbehin ndryshimin midis kontributit funksional dhe estetik në skenën e rrugës. Këto iniciativa shpesh bazohen rreth projekteve të komunitetit dhe praktikohen në vende të ndryshme të Guxharatit, Indi. Një shembull i shquar i kësaj qasje është demonstruar nga Qeveria e Gujarat, India si pjesë e Autostradës së Gjelbër dhe.

Një dritë rrugore LED ose dritë rrugore është një instalim i integruar i diodës që lëshon dritë (LED) që përdoret për ndriçimin e rrugës.
Një dritë rrugore LED është një dritë e integruar që përdor diodat e dritës (LED) si burimin e saj të dritës. Këto konsiderohen drita të integruara sepse, në shumicën e rasteve, ndriçuesi dhe instalimi nuk janë pjesë të ndara. Në prodhim, tufa e dritës LED mbyllet në një panel dhe pastaj montohet në panelin LED me një lavaman të nxehtësisë për t’u bërë një pajisje ndriçimi e integruar.
Dizajne të ndryshme janë krijuar që përfshijnë lloje të ndryshme të LED-ve në një pajisje të lehta. Mund të përdoren disa LED me fuqi të lartë ose shumë LED me fuqi të ulët. Forma e dritës LED të rrugës varet nga disa faktorë, duke përfshirë konfigurimin LED, lavamanin e nxehtësisë të përdorur me LED dhe preferencën e dizajnit estetik.
Lavamanët e nxehtësisë për dritat LED në rrugë janë të ngjashëm në dizajn me lavamanët e nxehtësisë që përdoren për të ftohur elektronikën e tjera siç janë kompjuterat. Mbytësit e nxehtësisë priren të kenë sa më shumë brazda të mundshme për të lehtësuar rrjedhën e ajrit të nxehtë larg LED-ve. Zona e shkëmbimit të nxehtësisë ndikon drejtpërdrejt në jetëgjatësinë e dritës LED të rrugës.
Jetëgjatësia e një dritë LED në rrugë përcaktohet nga prodhimi i dritës së tij në krahasim me specifikimin e tij origjinal të dizajnit. Sapo shkëlqimi i saj të ulet me 30 përqind, një dritë LED në rrugë konsiderohet të jetë në fund të jetës së saj.
Shumica e dritave rrugore LED kanë një lente në panelin LED, i cili është projektuar për të hedhur dritën e tij në një model drejtkëndor, një avantazh krahasuar me dritat tradicionale të rrugës, të cilat zakonisht kanë një reflektor në anën e pasme të një llambë natriumi me presion të lartë. Në këtë rast, shumë nga shkëlqimi i dritës humbet dhe prodhon ndotje të dritës në ajër dhe mjedisin përreth.
Një pengesë e paneleve të fokusit LED është se shumica e dritës drejtohet në rrugë, dhe më pak dritë në shtigjet e këmbëve dhe zonat e tjera. Kjo mund të adresohet me përdorimin e dizajnit të specializuar të thjerrëzave dhe pikave të montimit të rregullueshme.
Gjatë kryerjes së një projekti LED të ndriçimit rrugor, modelet e lehta ndriçuese LED thjeshtësojnë optimizmin për skemat e ndriçimit me performancë të lartë. Këto ekuacione praktike mund të përdoren për të optimizuar instalimet e ndriçimit rrugor LED në mënyrë që të minimizohet ndotja e dritës, të rritet komoditeti dhe dukshmëria dhe të maksimizohet si uniformiteti i ndriçimit, ashtu edhe efikasiteti i shfrytëzimit të dritës.

Avantazhet e Dritave Rrugore LED:
Konsumi i ulët i energjisë: Shumë retrofit të ndriçimit LED janë pohuar se zvogëlojnë në mënyrë dramatike përdorimin e energjisë.

Jetëgjatësia e gjatë dhe e parashikueshme: Jetëgjatësia e parashikuar e dritave LED në rrugë është zakonisht 10 deri në 15 vjet, dy deri në katër herë jetën e HPS aktualisht të përhapura. (LED-të vetë zakonisht nuk dështojnë ose “digjen” në një mënyrë të krahasueshme me teknologjitë e tjera dhe duke përjashtuar dështimin katastrofik të përbërësve të tjerë mekanikë ose elektronikë të pajisjes LED, jetëgjatësia përcaktohet zakonisht nga një rënie e prodhimit të ndritshëm prej 30%. Por jeta funksionale e një pajisje LED është e kufizuar nga lidhja më e dobët; elektronika e shoqëruar me makinë parashikohet që zakonisht të zgjasë rreth 50,000 orë. importantshtë e rëndësishme të kuptohet se asnjë produkt LED për ndriçimin e rrugës nuk ka qenë në shërbim aq kohë sa të konfirmojë parashikimet.) Nëse realizohet në praktikë, nevoja më pak e shpeshtë për të servisuar ose zëvendësuar LEDs do të thotë kosto më e ulët e mirëmbajtjes.

Paraqitja më e saktë e ngjyrave: Indeksi i pasqyrimit të ngjyrave është aftësia e një burimi drite për të riprodhuar saktë ngjyrat e objekteve në krahasim me një burim ideal të dritës. Paraqitja e përmirësuar e ngjyrave e bën më të lehtë për shoferët të njohin objektet.

Ndezja dhe fikja e shpejtë:
Ndryshe nga llambat fluoreshente dhe shkarkimi me intensitet të lartë (HID), të tilla si avujt e merkurit, halide metali dhe llambat e avujve të natriumit, të cilave u duhet kohë të nxehen pasi të ndizen, LED-et ndizen me shkëlqim të plotë menjëherë.

Rinisja e menjëhershme:
Ndryshe nga avujt e merkurit, llambat e halidit të metalit dhe natriumit (që përdoren zakonisht në ndriçimin e rrugës), LED-të nuk kanë një problem të rinisin menjëherë (ndezjen e nxehtë) pas një ndërprerje të shkurtër të energjisë ose fikjes së pavullnetshme.

Pajtueshmëria e RoHS:
LED nuk përmbajnë merkur ose plumb dhe nuk lëshojnë gazra helmues nëse dëmtohen.

Më pak tërheqëse për insektet e natës: Insektet e natës tërhiqen nga drita ultraviolet e lëshuar nga shumë burime konvencionale të dritës.

Pajisjet e ndriçimit me efekt efikas:
Llojet e tjera të dritave të rrugës përdorin një reflektor për të kapur dritën e lëshuar lart nga llamba. Edhe në kushtet më të mira, reflektori thith pak dritë. Gjithashtu për llambat fluoreshente dhe llambat e tjera me llamba të veshura me fosfor, vetë llamba thith pak nga drita e drejtuar përsëri nga reflektori. Mbulesa prej qelqi, e quajtur refraktore, ndihmon në projektin e dritës poshtë në rrugë në një model të dëshiruar, por pak dritë harxhohet duke u drejtuar deri në qiell (ndotja e dritës). Asambletë e llambave LED (panelet) mund të dërgojnë dritë në drejtimet e dëshiruara pa një reflektor.

Zverdhje e zvogëluar:
Drejtimi i dritës poshtë në shteg rrugor zvogëlon sasinë e dritës që drejtohet në sytë e shoferit.

Prodhim më i lartë i dritës edhe në temperatura të ulëta:
Ndërsa dritat fluoreshente janë relativisht efikase në energji, mesatarisht ato priren të kenë më pak prodhim të dritës në temperaturat e dimrit.

No products were found matching your selection.