Pompa Sperkatje

Spërkatësit Bujqësorë janë pajisjet e përdorura për aplikimin e substancave të lëngshme në bimë. Këto substanca mund të jenë plehra, herbicide ose pesticide.

Bazuar në specifikimin, madhësinë dhe kërkesat e të korrave spërkatës janë të llojeve të ndryshme si:
1. Spërkatës që operohen me dorë
2. Spërkatës me presion të ulët
3. Spërkatës me presion të lartë
4. Spërkatësit e transportuesit ajror
5. Spërkatës mjegullor

Përveç kësaj, këto spërkatës mund të përdoren për të furnizuar me ujë për ujitje. Spërkatësit janë një nga mjetet thelbësore që kërkohen për prodhimin e kulturave bujqësore. Infektimi nga dëmtuesit prek bimët dhe ju duhet t’i mbroni ato. Ju mund ta bëni këtë duke aplikuar pesticide me ndihmën e një spërkatësi. Spërkatësit janë të përshtatshëm për t’u përdorur sesa mund të lotojnë konvencionale. Për më tepër, ju mund të mbuloni një sipërfaqe të madhe toke brenda një kohëzgjatje të shkurtër.

Llojet e Spërkatësve Bujqësorë

SPËRKATËSIT E OPERUAR ME DORË
Spërkatësit që operohen me dorë janë për trajtime të bimëve të vogla. Ai përfshin aplikimin e ujit ose kimikateve të lëngshme në një zonë të vogël toke. Spërkatësi që operohet me dorë punon përmes një pompë ajri. Pompa ngjesh ajrin në rezervuarë dhe bën presion mbi përmbajtjen e lëngut. Modeli i spërkatjes nga gryka rritet me një presion më të lartë. Pasi presioni në spërkatës zvogëlohet, modeli i spërkatjes është i ngadaltë.
Aplikuesi duhet të pompojë ajrin përpara se të vazhdojë spërkatjen. Madhësia e rezervuarit të këtyre llojeve të spërkatësve mund të jetë deri në dhjetë litra dhe të veprojë në presione të ulëta prej 350 kilopaskal ose më pak.

Një spërkatës për paketimin e prapme është një spërkatës që funksionon me dorë dhe mbartet në prapavijë. Spërkatësi i çantës së shpinës ka një kapacitet rezervuari deri në 20 litra, një levë dore dhe një grykë spreji. Përdoruesi përdor levën e dorës për të ushtruar presion në rezervuar.

Avantazhet e spërkatësve të operuar me dorë
Është i lirë, i lëvizshëm dhe i përshtatshëm për t’u përdorur. Është mirë për spërkatje për kultura si paddy, pambuku, raven kur ato janë më të vogla në lartësi. Mund të përdoret gjithashtu për spërkatjen e pesticideve për një kopsht ose kultivim të brendshëm të domateve dhe varieteteve të tjera.

Disavantazhet e spërkatësve të operuar me dorë
Spërkatësit që operohen me dorë dhe çantat e shpinës punojnë me presione të ulëta. Ky presion i ulët i bën ata të ngadaltë dhe joefikasë të mjaftueshëm për t’u përdorur në fermat e mëdha.

SPËRKATËSIT ME PRESION TË ULËT
Spërkatësit me presion të ulët janë të llojeve të ndryshme bazuar në kapacitetin dhe madhësinë e rezervuarëve. Këto përfshijnë traktor-montuar, trailer-montuar, dhe kamion-montuar modele. Ata punojnë në parimin e hidraulikës. Këto Spërkatësit të përbëhet nga një ndarje ajrit, vlerëson presion, dhe rregullatorët. Ndarja e ajrit siguron një presion të vazhdueshëm të daljes.

Avantazhet e spërkatësve me presion të ulët
Ata janë më efikasë sesa spërkatësit e punuar me dorë dhe janë të pajtueshëm me fermat e mëdha.

Disavantazhet e spërkatësve me presion të ulët
Ato janë të shtrenjta për tu marrë dhe kostoja e mirëmbajtjes është e lartë.

SPËRKATËSIT ME PRESION TË LARTË
Spërkatësit me presion të lartë përdoren për të spërkatur shkurre të trasha dhe pemë të larta nga pylltarët. Parimi i punës së spërkatësve me presion të lartë është si ai i spërkatësve me presion të ulët. Ata gjithashtu operohen në hidraulikë, por mund të veprojnë në presione deri në 6800 kilopaskale.

Përparësitë:
Këto spërkatës janë të përshtatshëm për bujqësinë e pemëve frutore dhe lloje të tjera ku duhet të arrijë lartësi dhe gjethe të dendura.

Disavantazhet
Ato janë mjaft të vështira dhe të shtrenjta sesa spërkatësit me presion të ulët.

SPËRKATËSIT ME RRUGË AJRORE
Spërkatësit e ajrit janë të dobishëm për aplikimin e kimikateve të përqendruara përmes ajrit. Ajri që transporton kimikatet i shpërndan dhe i hollon ato. Një lloj i zakonshëm i spërkatësve të transportuesit ajror është spërkatësi i pemëtarisë që përdoret për pemët frutore. Ato janë gjithashtu të shtrenjta për tu marrë dhe kostoja e mirëmbajtjes është e lartë.

SPËRKATËS MJEGULLUES
Ju mund të përdorni mjegulluesin për të spërkatur pesticide të lëngshme në formën e avullit të ajrit. Ato funksionojnë në serra ose në një zonë të infektuar me një dëmtues të bimëve që ka nevojë për trajtim. Motor elektrik me rrymë rreth 110-120 volt shërben si burim i energjisë i mjegulluesve. Disa mjegullues më të mëdha përdorin një motor elektrik me 12 kuaj fuqi. Pompat e tyre veprojnë në presione deri në 12,400 kilopaskal me një fuqi të qëndrueshme llak. Mjegulluesit janë të prirur të shkojnë si rezultat i kushteve me erë. Ndërkohë, pesticidet e lëshuara në formën e avullit shkaktojnë toksicitet në mjedis.

● Spërkatësi duhet të mirëmbahet gjatë sezonit të spërkatjes.
● Kontrolli dhe përgatitja duhet të fillojnë shumë përpara fillimit të sezonit.
● Është e një rëndësie të madhe pastrimi si brenda ashtu edhe jashtë spërkatësit pas punës së çdo dite, edhe nëse e njëjta kimike po përdoret të nesërmen.
● Spërkatësi duhet të lubrifikohet plotësisht dhe rregullisht, veçanërisht të gjitha pjesët në lëvizje, para se të filloni punën.
● Pavarësisht se sa mirë është projektuar dhe pajisur spërkatësi, edhe nëse është i ri, të gjithë spërkatësit konsumohen dhe përkeqësohen.
● Të gjitha pjesët duhet të kontrollohen. Pjesët e konsumuara, të thyera dhe të dëmtuara duhet të zëvendësohen.
● Këto kosto janë nominale, krahasuar me vlerën e kimikateve që do të përdoren. Gryka është përbërësi më i lënë pas dore, precizion i spërkatës.
● Nëse dalja është konsumuar dhe jep një mbidozë prej 10%, humbja e kimikateve brenda disa orësh do të mbulonte koston e një të reje.
● Një libër i hollësishëm udhëzimesh që jep këshilla të thjeshta dhe vizatim të ilustruar të përbërësit dhe asambleve jepen me çdo spërkatës të ri.
● Për të shmangur punën me mend dhe humbjen e kohës, është e nevojshme të specifikoni emrin e saktë dhe numrin e kodit të pjesës së specifikuar në manual. Pjesët që ka të ngjarë të jenë të nevojshme duhet të ruhen në magazinë.
● Koha shtesë duhet t’i kushtohet spërkatës në fund të sezonit të spërkatjes, para se të mbahet në dyqan.
● Spërkatësi duhet të pastrohet plotësisht, pasi kimikati i mbetur nëse mbetet për disa muaj do të gërryejë pjesët e spërkatës. Filtrat dhe Gryzat gjithashtu duhet të pastrohen plotësisht.
● Pjesët e gërryera duhet të lyhen. Pompa duhet të jetë e lyer me vaj dhe pjesët e funksionimit / lëvizjes duhet të jenë të vajosura mirë.

Showing all 9 results