Tuba Uji

Ndërsa nuk është saktësisht tema më magjepsëse në kopshtari për të lexuar, zorrat janë një domosdoshmëri për të gjithë kopshtarët. Zorrat janë një mjet dhe, si me çdo punë, është e rëndësishme të zgjidhni mjetin e duhur për punën. Ka shumë zorrë për të zgjedhur dhe cili zorrë do t’ju duhet varet nga faqja dhe bimët, por edhe preferencat tuaja. Vazhdoni të lexoni për të mësuar në lidhje me llojet e ndryshme të tubave të kopshtit dhe përdorimet specifike për tubat e kopshtit.

Mund të duket sikur një zorrë është vetëm një zorrë . Sidoqoftë, çdo pranverë, dyqanet e përmirësimit të shtëpive dhe qendrat e kopshtit mbushin rreshtat me lloje të ndryshme të tubave të kopshtit. Këto tuba vijnë në shumë gjatësi të ndryshme, më së shpeshti 25-100 metra (7.6 deri në 30 m.). Natyrisht, gjatësia që ju nevojitet varet nga ajo që po lotoni. Nëse kopshti juaj është vetëm 10 metra larg çezmës, ndoshta nuk është e nevojshme të blini një zorrë 100 metra të gjatë. Po kështu, nëse kopshti juaj është prapa oborrit tuaj, mund t’ju duhet të blini më shumë se një zorrë dhe t’i lidhni për të arritur në kopsht. Gypat gjithashtu vijnë në diametra të ndryshëm. Më e zakonshmja është një diametër ½ inç (1,2 cm.), Megjithëse mund të merrni edhe gete me diametër 5/8 ose ¾ inç (1,58 deri 1,9 cm.). Diametri i zorrës kontrollon sa shpejt rrjedh uji nëpër të. Mesatarisht, një zorrë me diametër ½ inç, shpërndan nëntë galona ujë në minutë, ndërsa tubat me diametër 5/8 inç shpërndajnë pesëmbëdhjetë galonë ujë në minutë, dhe tubat ¾ inç mund të shpërndajnë deri në njëzet e pesë galona ujë për minutë Përveç kësaj, gjatësia e zorrës gjithashtu ndikon në rrjedhën e ujit dhe presionin. Sa më gjatë tubi, aq më pak presion uji do të keni. Madhësia nuk është ndryshimi i vetëm në zorrat e kopshtit. Ato gjithashtu mund të ndërtohen nga sasi të ndryshme të shtresave. Sa më shumë shtresa, aq më i fortë dhe më i qëndrueshëm do të jetë zorra.Zorrat zakonisht etiketohen si një deri në gjashtë shtresa. Sidoqoftë, është ajo nga e cila është bërë zorra që përcakton qëndrueshmërinë e tij.

Gypat e kopshtit zakonisht bëhen prej vinili ose gome. Gypat e vinilit janë të lehta, por ato tremben më lehtë dhe nuk zgjasin aq gjatë. Gypat e vinilit janë gjithashtu më pak të kushtueshëm. Gypat e gomës mund të jenë shumë të rëndë, por ato zgjasin më gjatë nëse ruhen siç duhet. Disa tuba bëhen me mbështjellje metalike ose kordonë midis shtresave të vinilit ose gomës. Këto mbështjellje kanë për qëllim t’i bëjnë ato pa lëkundje. Përveç kësaj, zorrët e zeza nxehen në diell dhe nëse uji ka lënë ujë, uji mund të jetë shumë i nxehtë për bimët. Gypat e gjelbër qëndrojnë më të freskët.

Materialet
Kryesisht, zorrat e kopshtit janë bërë nga materiale të shumta. Disa zorrë kopshtesh janë bërë madje deri në 8 shtresa të ndryshme. Të gjitha këto shtresa janë bërë nga një material tjetër. Shtresa e jashtme duhet të jetë e fortë sepse do të tërhiqet zvarrë përgjatë betonit dhe gurëve. Shpesh PVC përdoret për këtë shtresë të jashtme. Shtresa e brendshme mund të bëhet nga shumë materiale të ndryshme. Nëse zorra e kopshtit është e përshtatshme për qëllime të ujit të pijshëm, shpesh përdoren materiale të sigurta për ushqimin e UP për shtresën e brendshme. Të gjitha materialet e përdorura së bashku përcaktojnë diapazonin e temperaturës, i cili shpesh është ndërmjet -20 ° C dhe + 60 ° C. Gypat e kopshtit shpesh mund të përballojnë presione deri në 30/50 bare (435/725 psi).

Përforcimi
Një zorrë kopshti me vetëm një shtresë të jashtme do të përdridhej dhe shtrembërohej shumë lehtë. Me disa përjashtime, tubat e kopshtit janë forcuar. Midis shtresës së brendshme dhe të jashtme, shtohet një përforcim i bërë nga metali, plastika ose një lloj tjetër i materialit të fortë. Kjo përforcim siguron që zorra është rezistente ndaj presionit, e mbrojtur mirë nga dëmtimi, vesh më pak shpejt dhe do të mbërthehet më shpejt. Veçanërisht për zorrat e kopshtit, që përdoren në situata të vështira, kjo është një tipar shumë i rëndësishëm.

Bashkimet
Për të lidhur një zorrë kopshti me një kunj, spërkatës ose valvul do t’ju duhen bashkues. Në shumicën e rasteve, një zorrë kopshti lidhet përmes bashkuesve të ngjashëm me Gardena. Këto bashkues të përshtatshëm ekzistojnë nga dy pjesë. Pjesa e parë është një montim i filetuar (me standardin 3/4 “dhe 1/2”) dhe është montuar në pjesën që dëshironi të lidhni me zorrën e kopshtit. Pjesa e dytë është një lidhës i shpejtë, i cili është montuar në zorrën e kopshtit. Me këtë bashkim të përshtatshëm parakohshëm tani është e mundur të lidhni lehtësisht zorrën me të gjitha pjesët që janë të pajisura me montimin e zorrës si thupra, valvola, dalje spërkatësi dhe spërkatës.

Showing 1–24 of 26 results