Bojera Druri

Pjesët e drurit shpesh zbukurohen për të shtuar ngjyrën dhe tërheqjen. Produktet e drurit shpesh jepen me një njollë të tonit të drurit për të rritur drithin natyror ose për t’i shtuar thellësi ose ton drurit. Njolla mund të ndryshojë ngjyrën dhe pamjen e drurit ose të fshehë drithin jo tërheqës. Njollat janë në dispozicion në një larmi tonesh druri, duke përfshirë njolla shumë të lehta, gjysmë transparente deri në njolla të errëta, pothuajse të errët.

Njolla është një kombinim i ngjyrave dhe pigmenteve të pezulluara në një tretës. Ngjyrat e tretshme treten në tretës të pajtueshëm dhe ofrojnë qartësi më të madhe të kokrrës, që do të thotë se kokrra shfaqet përmes njollës. Pigmentet e pazgjidhshme janë materiale ngjyrosëse të imta të cilat shpërndahen por nuk treten në tretës. Këto pigmente të pazgjidhshëm kanë tendencë të errësojnë kokrrën. Njollat duhet të përzihen shpesh në mënyrë që pigmentet të mbeten të shpërndara në mënyrë të barabartë dhe as të mos zbulojnë ose errësojnë plotësisht kokrrën. Njollat zakonisht karakterizohen nga lloji i tretësit që përdoret në prodhimin e tyre. Kështu, njollat më të përdorura shpesh përfshijnë alkool (ndonjëherë të quajtur edhe njollë ngritëse jo-kokërr), ujë dhe njolla vaji. Secili tretës ndikon në mënyrën se si duket dhe si trajtohet njolla. Sot, njolla e vajit prodhohet në sasinë më të madhe dhe më të njohurën për punëtorin amator të drurit.

Ekzistojnë dy lloje të njollave të vajit.
Këto përfshijnë njollën depërtuese të vajit, e cila ndonjëherë gjakoset dhe zbehet, dhe njollën e fshirjes së vajit (ndonjëherë e quajtur njollë e pigmentuar), e cila është më e qëndrueshme dhe nuk vijëzohet.Pavarësisht nga tretësi, njollat zakonisht depërtojnë vetëm në shtresat e sipërme të drurit. Kështu, njolla mund të zhvishet dhe të lëmohet me rërë, duke zbuluar ngjyrën origjinale të drurit. Njolla duhet të jetë e veshur ose e përfunduar, që do të thotë që pasi të jetë tharë, vendoset një lloj përfundimi sipërfaqësor për të mbrojtur sipërfaqen e drurit dhe njollat nga lagështia, gërvishtjet, njollat e padëshiruara, papastërtitë dhe kimikatet.

Njollat e drurit janë në përputhje me përfundimet natyrale të tilla si llak ose shellac, dhe përfundimet sintetike si poliuretani ose akriliku.
Njolla prej druri është e popullarizuar për të përmirësuar pamjen e projekteve të drurit në natyrë, por gjithashtu ka shumë përparësi të tjera praktike. Në fakt, përfitimet e njollave të drurit përfshijnë ruajtjen, kursimet financiare dhe komoditetin. Këtu keni më shumë rreth arsyeve kryesore për përdorimin e njollave të drurit në kuvertë, mobiljeve në natyrë, gardheve dhe projekteve të tjera.

Parandalimi i kalbjes
Druri është i prirur të kalbet nëse përdoret jashtë pa u mbyllur. Jo vetëm që kalbja do t’i bëjë projektet e drurit më pak të këndshme nga ana vizuale, por gjithashtu mund të krijojë një rrezik shembjeje. Kalbja mund të zhvillohet në mënyra të ndryshme, por myku dhe termitet janë disa nga fajtorët më të zakonshëm. Për më tepër, sapo të fillojë kalbja, nuk ka asnjë mënyrë reale për të ndaluar procesin. Ngjyrosja e projekteve të drurit menjëherë dhe aplikimi i veshjeve rregullisht është thelbësore për të shmangur kalbëzimin në radhë të parë.

Mbrojtja nga dielli dhe lagështia
Hyrja e ujit në dru mund të shkaktojë më shumë sesa kalbje. Nëse druri ngrihet pas marrjes së ujit, mund të fillojë të prishet. Kjo mund të rezultojë në shkatërrim total të një projekti druri nëse ky proces ndodh në mënyrë të përsëritur. Ndërkohë, rrezet e diellit gjithashtu mund të shkaktojnë dëme në dru të pa vulosur, duke rezultuar në njollë të shëmtuar. Nënshkrimi me njollë druri do të ruajë pamjen dhe integritetin strukturor përballë këtyre kërcënimeve.

Efikasiteti i kostos për sipërfaqet që shkelen
Druri bën një sipërfaqe të shkëlqyeshme për zonat e ecjes në natyrë, të tilla si kuvertën, por gjithashtu pëson më shumë tendosje në këtë mjedis për shkak të trafikut të ecjeve. Ndërsa boja mund të përdoret në këtë situatë, mund të jetë një zgjedhje e dobët për shkak të qëndrueshmërisë së ulët. S’kalon shumë dhe boja mund të fillojë të çahet dhe të zbehet, duke prishur pamjen dhe duke e ekspozuar drurin para elementeve. Në të kundërt, ngjitësja është më e lirë për t’u aplikuar dhe zgjat më shumë para se mirëmbajtja të bëhet e nevojshme.

Ruajtja e Estetikës
Tërheqja estetike e drurit shpesh qëndron në pamjen e saj natyrore, kështu që boja nuk ka gjasa të preferohet për mbrojtje. Me njollë, kokrra e drurit mbetet i dukshëm. Njolla është gjithashtu e disponueshme në një larmi ngjyrash dhe ngjyrash në mënyrë që personalizimi të jetë akoma i mundur. Sigurisht, njolla e pa ngjyrosur, e pangjyrosur mund të përdoret gjithashtu për një pamje krejtësisht natyrale.

Thjeshtësia e përdorimit
Lënia e drurit në elemente pa asnjë shtresë është qartësisht një ide e keqe për hir të pamjes dhe sigurisë. Midis bojës dhe njollës, cila është më e thjeshtë për tu aplikuar dhe mirëmbajtur? Nuk ka dyshim se njolla është më e lehtë për tu aplikuar dhe për tu ruajtur. Njollat shpesh mund të përdoren pa një parësor, duke përgjysmuar kohën e nevojshme për aplikim. Ndërsa nevoja për mirëmbajtje ndryshon me klimën dhe produktin, madje edhe shkallët e drurit të shkelur rëndë ka të ngjarë të kenë nevojë për ri-njollë vetëm një herë në disa vjet.
Përfitimet e njollave të drurit janë të shumta dhe mbresëlënëse. Krahasuar me bojën, njolla mund të jetë më ekonomike, më e lehtë për t’u përdorur dhe më e qëndrueshme, ndërsa lejon që pamja natyrale e drurit të shkëlqejë. Duke pasur parasysh këtë përparësi, konsumatorët duhet të marrin kohë të marrin në konsideratë nëse njollosja është zgjedhja më e mirë pas mbarimit të ndonjë projekti të drurit në natyrë.

Showing the single result