CCTV

Televizioni me qark të mbyllur (CCTV), i njohur gjithashtu si mbikëqyrje video, është përdorimi i kamerave video për të transmetuar një sinjal në një vend të caktuar, në një grup të kufizuar monitorësh. Ai ndryshon nga televizioni transmetues në atë që sinjali nuk transmetohet hapur, megjithëse mund të përdorë lidhje pikë-pikë (P2P), pikë-në-shumë pikë (P2MP), ose lidhje me tela ose pa tel. Megjithëse pothuajse të gjitha kamerat video përshtaten me këtë përkufizim, termi përdoret më shpesh për ato që përdoren për mbikëqyrje në zona që mund të kenë nevojë për monitorim si banka, dyqane dhe zona të tjera ku nevojitet siguria. Megjithëse videotelefonia rrallë quhet “CCTV”, një përjashtim është përdorimi i videos në arsimin në distancë, ku është një mjet i rëndësishëm.
Mbikëqyrja e publikut duke përdorur CCTV është e zakonshme në shumë zona në botë. Në vitet e fundit, përdorimi i kamerave video të veshura në trup është prezantuar si një formë e re e mbikëqyrjes, e përdorur shpesh në zbatimin e ligjit, me kamera të vendosura në gjoksin ose kokën e një oficeri policie. Mbikëqyrja video ka gjeneruar debat të rëndësishëm në lidhje me balancimin e përdorimit të tij me të drejtën e individëve për privatësi edhe kur janë në publik.
Në impiantet industriale, pajisjet CCTV mund të përdoren për të vëzhguar pjesë të një procesi nga një dhomë qendrore kontrolli, për shembull kur ambienti nuk është i përshtatshëm për njerëzit. Sistemet CCTV mund të funksionojnë vazhdimisht ose vetëm siç kërkohet për të monitoruar një ngjarje të veçantë. Një formë më e përparuar e CCTV, duke përdorur regjistruesit dixhitalë të videove (DVR), siguron regjistrim për shumë vite, me një larmi opsionesh të cilësisë dhe performancës dhe veçori shtesë (të tilla si zbulimi i lëvizjes dhe njoftimet me email). Kohët e fundit, kamerat e decentralizuara IP, ndoshta të pajisura me sensorë megapiksel, mbështesin regjistrimin drejtpërdrejt në pajisjet e magazinimit të bashkangjitura në rrjet, ose blicin e brendshëm për funksionim plotësisht të pavarur.
Ka rreth 350 milion kamera vëzhgimi në të gjithë botën që nga viti 2016. Rreth 65% e këtyre kamerave janë instaluar në Azi. Rritja e CCTV është ngadalësuar në vitet e fundit. Përdorimi i kësaj teknologjie ka lehtësuar një rritje të konsiderueshme të mbikëqyrjes së shtetit, një rritje thelbësore në metodat e monitorimit dhe kontrollit të përparuar shoqëror, dhe një mori masash parandaluese të krimit në të gjithë botën.
Një sistem i hershëm mekanik CCTV u zhvillua në qershor 1927 nga fizikani rus Léon Theremin. (Televizioni në Bashkimin Sovjetik). Fillimisht i kërkuar nga Sovjeti i Punës dhe Mbrojtjes, sistemi përbëhej nga një aparat fotografik skanues-transmetues dhe transmetues dhe marrës wireless i valëve të shkurtra, të funksionuara me dorë, me një rezolucion prej njëqind vijash. Pasi ishte komanduar nga Kliment Voroshilov, sistemi CCTV i Theremin iu demonstrua Joseph Stalinit, Semyon Budyonny dhe Sergo Ordzhonikidze dhe më pas u instalua në oborrin e Kremlinit të Moskës për të monitoruar vizitorët që po afroheshin.
Një sistem tjetër i hershëm CCTV u instalua nga Siemens AG në Test Stand VII në Peenemünde, Gjermania Naziste në 1942, për vëzhgimin e lëshimit të raketave V-2.
Në SH.B.A. u bë i disponueshëm në vitin 1949 sistemi i parë komercial televiziv me qark të mbyllur, i quajtur Vericon. Dihet shumë pak për Vericon përveç që reklamohej se nuk kërkonte leje qeveritare.

Kamerat Dixhitale

Këto kamera nuk kërkojnë një kartë regjistrimi video sepse ato funksionojnë duke përdorur një sinjal dixhital i cili mund të ruhet direkt në një kompjuter. Sinjali është i ngjeshur 5: 1, por cilësia e DVD mund të arrihet me më shumë kompresim (MPEG-2 është standard për DVD-video dhe ka një raport më të lartë të ngjeshjes se 5: 1, me një cilësi video pak më të ulët se 5: 1 në më e mira, dhe është e rregullueshme për sasinë e hapësirës që do të merret krahasuar me cilësinë e fotos së nevojshme ose të dëshiruar). Cilësia më e lartë e figurës së DVD-së është vetëm pak më e ulët se cilësia e DV-së bazë me kompresim 5: 1.
Ruajtja e regjistrimeve dixhitale të pakompresuara zë një sasi të madhe hapësire në diskun e ngurtë dhe disa orë video të pakompresuar mund të mbushin shpejt një hard disk. Regjistrimet e pakompresuara të pushimeve mund të duken mirë, por nuk mund të ekzekutohen regjistrime të cilësisë së pakompresuar në mënyrë të vazhdueshme. Zbulimi i lëvizjes nganjëherë përdoret si një punë rreth zgjidhjes për të regjistruar në cilësi të pakompresuar.
Sidoqoftë, në çdo situatë ku përdoren kamera video me përcaktim standard, cilësia do të jetë e dobët sepse rezolucioni maksimal i pikseleve të çipave të imazhit në shumicën e këtyre pajisjeve është 320,000 piksele (cilësia analoge matet në linjat televizive, por rezultatet janë e njëjta); ato zakonisht kapin fusha horizontale dhe vertikale të vijave dhe i përziejnë së bashku për të bërë një kornizë të vetme; shpejtësia maksimale e kornizës është normalisht 30 korniza për sekondë.
Sidoqoftë, kamerat multi-megapikselë IP-CCTV po dalin në treg. Këto janë ende mjaft të shtrenjta, por ato mund të kapin imazhe video në rezolucione prej 1, 2, 3, 5 dhe madje deri në 11 Mpix. Ndryshe nga kamerat analoge, detaje të tilla si targat janë lehtësisht të lexueshme. Në 11 Mpix, bëhen imazhe me cilësi të kriminalistikës, ku secila dorë mbi një person mund të dallohet. Për shkak të rezolucioneve shumë më të larta të disponueshme me këto lloj kamerash, ato mund të vendosen për të mbuluar një zonë të gjerë ku normalisht do të ishin të nevojshme disa kamera analoge.

Kamera CCTV me plumb

Kamerat CCTV me plumb kanë një dizajn portreti që është shumë i dukshëm. Ato kanë formë cilindrike dhe janë të afta të vëzhgojnë distanca të gjata. Kamerat e plumbave zakonisht vendosen jashtë, kështu që zorrë e tyre bëhen rezistente ndaj ujit, pluhurit dhe papastërtive.
Përfitimet kryesore
● Shumë i dukshëm, kështu që vepron si një parandalues
● Rezistent ndaj papastërtisë në mjedise sfiduese
● Siguron mbikëqyrje në distanca të gjata
Mbështjellja gjithashtu mbron nga shkëlqimi dhe shiu

Përdorime ideale
Kamerat e plumbave mund të përdoren për efekt të mirë në një sërë industrive të tilla si prodhimi, menaxhimi i pronës dhe bujqësia. Ata jo vetëm që regjistrojnë fotografi me cilësi të mirë, por gjithashtu u dërgojnë një mesazh kalimtarëve që ambientet tuaja janë nën mbikëqyrje. Kjo është arsyeja pse ata tradicionalisht kanë ofruar CCTV më të mirë për funksionimin e jashtëm.

Kamera CCTV me kupolë

Një aparat fotografik CCTV me kupolë e merr emrin nga mbështjellësi në formë kupole në të cilën vendoset kamera. Ndërsa në pamje janë kamera relativisht të matura CCTV, kjo nuk i ndalon ata të pengojnë kriminelët. Kjo sepse mbështjellësi i kupolës e bën vërtet të vështirë për njerëzit të shohin se në cilin drejtim po tregon kamera. Kjo krijon një ambjent pasigurie për hajdutët ose vandalët e mundshëm që afrohen nga të gjitha drejtimet.
Përfitimet kryesore
● Dizajni modest do të thotë se është i lehtë për tu përshtatur
● I përshtatshëm për përdorim të brendshëm dhe të jashtëm
● Kupola rezistente ndaj vandalit do të thotë se është më e vështirë të ndërhyhet me kamerën
Rotacioni 360 gradë i kamerës në mënyrë që të mund të mbuloni të gjitha këndet
Ky është lloji më i mirë i kamerës CCTV për dyqane, restorante, kazino dhe hotele sepse dizajni ju lejon të monitoroni një kënd më të gjerë në ambientet tuaja. Shumë e konsiderojnë gjithashtu këtë mundësi si kamerën më të mirë të mbyllur CCTV pasi mund të vendoset në një pikë strategjike të tavanit për të mbuluar të gjitha këndet e dhomës.

Kamera CCTV të natës

Këto kamera janë ndërtuar posaçërisht për të funksionuar në mënyrë efektive, pavarësisht se sa mirë ndriçohet ambienti i tyre. Gjatë ditës dhe natës, ata do të regjistrojnë imazhe të qarta video që nuk do të errësohen nga kushtet e ndryshme të dritës. Kjo arrihet përmes patate të skuqura të imazheve ekstra të ndjeshme.
Përfitimet kryesore
● Pastroni regjistrimin në dritë të dobët
● Ata zakonisht regjistrojnë në të dyja ngjyrat dhe bardh e zi
● Mund të funksionojë pavarësisht shkëlqimit të dritës, rrezeve të diellit direkte, reflektimeve dhe ndriçimit të dobët
● Mbështjellësja mbron kamerën nga elementët për mbikëqyrje nga jashtë

Ekzistojnë lloje të ndryshme të kamerës CCTV të përshtatshme për përdorim nga jashtë, por imazhi tepër i ndjeshëm e bën këtë unik. Prandaj është sistemi ideal CCTV për ambientet e biznesit që kërkojnë monitorim CCTV gjatë tërë ditës në një mjedis të jashtëm me kushte të ndryshme të dritës.

No products were found matching your selection.